Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

ANVÄNDNING AV SMS OCH MMS I SVENSKA STORFÖRETAG

Berntsson, John-Peter and Johansson, Sofie (2006)
Department of Informatics
Abstract (Swedish)
Användningen av mobila tjänster har ökat kraftigt de senaste åren, inte bara med privata abonnemang utan även vid användning med företagsmobiler. Vår undersökning syftar till att öka förståelsen för användande av SMS och MMS inom Svenska storföretag. Den modell vi utarbetat som stöd beskriver spridningen av SMS och MMS i organisationer. Den del av modellen vi undersöker behandlar innovationen, dess attribut och hur den brukas i företagen. Vi har intervjuat 20 representanter från 50 av Sveriges största företag om hur de använder teknologierna i sin kontakt med anställda och samarbetspartners samt vilka för- och nackdelar de ser med teknologierna. Vi har funnit åtta huvudsakliga användningsformer och alla utom två företag använder teknologin... (More)
Användningen av mobila tjänster har ökat kraftigt de senaste åren, inte bara med privata abonnemang utan även vid användning med företagsmobiler. Vår undersökning syftar till att öka förståelsen för användande av SMS och MMS inom Svenska storföretag. Den modell vi utarbetat som stöd beskriver spridningen av SMS och MMS i organisationer. Den del av modellen vi undersöker behandlar innovationen, dess attribut och hur den brukas i företagen. Vi har intervjuat 20 representanter från 50 av Sveriges största företag om hur de använder teknologierna i sin kontakt med anställda och samarbetspartners samt vilka för- och nackdelar de ser med teknologierna. Vi har funnit åtta huvudsakliga användningsformer och alla utom två företag använder teknologin på något sätt. Vi har även funnit att graden av användning skiljer sig markant mellan företagen och att ytterligare forskning krävs för att kunna förklara denna skillnad. Vi ger också förslag på hur sådan forskning skulle kunna genomföras med utgångspunkt från våra resultat. Utöver detta har vi även funnit att brukaren kan inta en aktiv roll för att påverka vidareutvecklingen av innovationen och dessutom fått bekräftat att teknologins egenskaper bör anpassas till organisationens verksamhet för att få bäst genomslagskraft. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Berntsson, John-Peter and Johansson, Sofie
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
SMS, intern kommunikation, spridningsteori, MMS, Informatics, systems theory, Informatik, systemteori
language
Swedish
id
1337081
date added to LUP
2006-02-04 00:00:00
date last changed
2010-08-03 10:49:03
@misc{1337081,
  abstract     = {{Användningen av mobila tjänster har ökat kraftigt de senaste åren, inte bara med privata abonnemang utan även vid användning med företagsmobiler. Vår undersökning syftar till att öka förståelsen för användande av SMS och MMS inom Svenska storföretag. Den modell vi utarbetat som stöd beskriver spridningen av SMS och MMS i organisationer. Den del av modellen vi undersöker behandlar innovationen, dess attribut och hur den brukas i företagen. Vi har intervjuat 20 representanter från 50 av Sveriges största företag om hur de använder teknologierna i sin kontakt med anställda och samarbetspartners samt vilka för- och nackdelar de ser med teknologierna. Vi har funnit åtta huvudsakliga användningsformer och alla utom två företag använder teknologin på något sätt. Vi har även funnit att graden av användning skiljer sig markant mellan företagen och att ytterligare forskning krävs för att kunna förklara denna skillnad. Vi ger också förslag på hur sådan forskning skulle kunna genomföras med utgångspunkt från våra resultat. Utöver detta har vi även funnit att brukaren kan inta en aktiv roll för att påverka vidareutvecklingen av innovationen och dessutom fått bekräftat att teknologins egenskaper bör anpassas till organisationens verksamhet för att få bäst genomslagskraft.}},
  author       = {{Berntsson, John-Peter and Johansson, Sofie}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{ANVÄNDNING AV SMS OCH MMS I SVENSKA STORFÖRETAG}},
  year         = {{2006}},
}