Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Premiepensionsvalet - Lönar det sig att vara aktiv?

Lundahl, Fredrik and Jovalli, Niklas (2005)
Department of Economics
Abstract (Swedish)
Vårt syfte med uppsatsen är att undersöka om det empiriskt går att påvisa lönsamhet i det nya pensionssystemet dvs. premiepensionen. Med andra ord vill vi undersöka lönsamheten med ett aktivt pensionssparande enligt ekonomisk vedertagen teori. Undersökningsdata omfattar samtliga 854 pensionsfonder som funnits från starten 2000-11-02 till 2004-12-30. Vi har utifrån historisk data tagit fram den lägsta variansfonden för att använda den som riskfri fond i Sharpekvoten. Vi valde sedan ut de fem fonder med högst Sharpekvot för att bilda minsta variansportföljen och marknadsportföljen. Vi gjorde våra beräkningar och kom fram till att man tjänar på att vara aktiv i sitt pensionssparande. Vi fann även ett samband mellan viss grad av aktivitet och... (More)
Vårt syfte med uppsatsen är att undersöka om det empiriskt går att påvisa lönsamhet i det nya pensionssystemet dvs. premiepensionen. Med andra ord vill vi undersöka lönsamheten med ett aktivt pensionssparande enligt ekonomisk vedertagen teori. Undersökningsdata omfattar samtliga 854 pensionsfonder som funnits från starten 2000-11-02 till 2004-12-30. Vi har utifrån historisk data tagit fram den lägsta variansfonden för att använda den som riskfri fond i Sharpekvoten. Vi valde sedan ut de fem fonder med högst Sharpekvot för att bilda minsta variansportföljen och marknadsportföljen. Vi gjorde våra beräkningar och kom fram till att man tjänar på att vara aktiv i sitt pensionssparande. Vi fann även ett samband mellan viss grad av aktivitet och avkastning. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
@misc{1337621,
  abstract     = {{Vårt syfte med uppsatsen är att undersöka om det empiriskt går att påvisa lönsamhet i det nya pensionssystemet dvs. premiepensionen. Med andra ord vill vi undersöka lönsamheten med ett aktivt pensionssparande enligt ekonomisk vedertagen teori. Undersökningsdata omfattar samtliga 854 pensionsfonder som funnits från starten 2000-11-02 till 2004-12-30. Vi har utifrån historisk data tagit fram den lägsta variansfonden för att använda den som riskfri fond i Sharpekvoten. Vi valde sedan ut de fem fonder med högst Sharpekvot för att bilda minsta variansportföljen och marknadsportföljen. Vi gjorde våra beräkningar och kom fram till att man tjänar på att vara aktiv i sitt pensionssparande. Vi fann även ett samband mellan viss grad av aktivitet och avkastning.}},
  author       = {{Lundahl, Fredrik and Jovalli, Niklas}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Premiepensionsvalet - Lönar det sig att vara aktiv?}},
  year         = {{2005}},
}