Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Uppköp = Uppgång? - Svenska aktiemarknadens reaktion vid nyhet om förvärv

Andersson, John and Mattsson, Karl (2007)
Department of Business Administration
Abstract (Swedish)
Undersökningens syfte är att studera en förvärvsnyhets direkta påverkan på förvärvarens aktiekurs. Bolag som genomfört förvärv under perioderna 1994-97 och 2006 undersöktes. Dagen för offentliggörande av förvärv benämns T0. Kursdata insamlades för alla dagar i intervallet T-10– T10. Observerad utveckling i aktien jämfördes med den förväntade utvecklingen, vilken skattades med hjälp av marknadsmodellen. Icke-parametriska test användes för att belägga om skillnaden mellan observerat och förväntat utfall var signifikant. Den teoretiska bakgrunden utgörs av artiklar som publicerats av erkända forskare inom ämnet. Fokus ligger på tidigare teorier kring marknadens reaktion vid nyhet om förvärv. Det empiriska underlaget utgörs av kursdata för... (More)
Undersökningens syfte är att studera en förvärvsnyhets direkta påverkan på förvärvarens aktiekurs. Bolag som genomfört förvärv under perioderna 1994-97 och 2006 undersöktes. Dagen för offentliggörande av förvärv benämns T0. Kursdata insamlades för alla dagar i intervallet T-10– T10. Observerad utveckling i aktien jämfördes med den förväntade utvecklingen, vilken skattades med hjälp av marknadsmodellen. Icke-parametriska test användes för att belägga om skillnaden mellan observerat och förväntat utfall var signifikant. Den teoretiska bakgrunden utgörs av artiklar som publicerats av erkända forskare inom ämnet. Fokus ligger på tidigare teorier kring marknadens reaktion vid nyhet om förvärv. Det empiriska underlaget utgörs av kursdata för förvärvande bolag vid förvärv som gjorts i Sverige under perioderna 1994-1997 och 2006. Vi kan i uppsatsen konstatera att nyhet om förvärv på kort sikt leder till positiv onormal avkastning i båda perioder. Förvärvets proportionella storlek har dock väldigt stor betydelse för utvecklingen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Andersson, John and Mattsson, Karl
supervisor
organization
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
Förvärv, Värdering, Onormal avkastning, Marknadsmodellen, CAR, Management of enterprises, Företagsledning, management
language
Swedish
id
1342358
date added to LUP
2007-06-08 00:00:00
date last changed
2012-04-02 16:35:44
@misc{1342358,
  abstract     = {{Undersökningens syfte är att studera en förvärvsnyhets direkta påverkan på förvärvarens aktiekurs. Bolag som genomfört förvärv under perioderna 1994-97 och 2006 undersöktes. Dagen för offentliggörande av förvärv benämns T0. Kursdata insamlades för alla dagar i intervallet T-10– T10. Observerad utveckling i aktien jämfördes med den förväntade utvecklingen, vilken skattades med hjälp av marknadsmodellen. Icke-parametriska test användes för att belägga om skillnaden mellan observerat och förväntat utfall var signifikant. Den teoretiska bakgrunden utgörs av artiklar som publicerats av erkända forskare inom ämnet. Fokus ligger på tidigare teorier kring marknadens reaktion vid nyhet om förvärv. Det empiriska underlaget utgörs av kursdata för förvärvande bolag vid förvärv som gjorts i Sverige under perioderna 1994-1997 och 2006. Vi kan i uppsatsen konstatera att nyhet om förvärv på kort sikt leder till positiv onormal avkastning i båda perioder. Förvärvets proportionella storlek har dock väldigt stor betydelse för utvecklingen.}},
  author       = {{Andersson, John and Mattsson, Karl}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Uppköp = Uppgång? - Svenska aktiemarknadens reaktion vid nyhet om förvärv}},
  year         = {{2007}},
}