Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

”En titt i skattkistan” – en beskrivning av riskkapitalbranschen

Bengtsson, James ; Berglund, Cecilia and Nordin, Fredrik (2002)
Department of Business Administration
Abstract (Swedish)
Problemdiskussion: Venture Capital-branschen är en relativt ny bransch och ligger enligt vissa tidigt i sin utveckling och har inte nått sin mognad. Trots detta har den varit med om en del omvärldsförändringar som har skapat osäkerheter och nedgångar i branschen och därmed skapat behov av nya metoder och strategier för att handskas med dessa problem. Hur mår Venture Capital företagen idag och vad om något har de dragit för lärdomar under åren? Syfte: Med denna uppsats vill vi beskriva vilken status den svenska riskkapitalbranschen befinner sig i samt se vilka lärdomar som nya aktörer i branschen behöver. Metod: Vi har valt att lägga stor vikt på teori i form av litteraturstudier samt kompletterat tidigare publicerade undersökningar med ett... (More)
Problemdiskussion: Venture Capital-branschen är en relativt ny bransch och ligger enligt vissa tidigt i sin utveckling och har inte nått sin mognad. Trots detta har den varit med om en del omvärldsförändringar som har skapat osäkerheter och nedgångar i branschen och därmed skapat behov av nya metoder och strategier för att handskas med dessa problem. Hur mår Venture Capital företagen idag och vad om något har de dragit för lärdomar under åren? Syfte: Med denna uppsats vill vi beskriva vilken status den svenska riskkapitalbranschen befinner sig i samt se vilka lärdomar som nya aktörer i branschen behöver. Metod: Vi har valt att lägga stor vikt på teori i form av litteraturstudier samt kompletterat tidigare publicerade undersökningar med ett eget empiriskt intervjumoment. Slutsatser: Venture Capital-branschen har upplevt ett par stormiga år och har genomgått flera förändringar vilket format dess utveckling. Dessa händelser har klart format dagens bransch och det finns en definitiv klasskillnad vad gäller aktörerna på marknaden, vi har lokaliserat tre olika grupperingar. Vissa av företagen är klart överlägsna andra, och har lyckats fånga upp lärdomar på ett effektivt sätt. Vi har även sett att konjunktursvängningarna slår allt mindre, ju högre upp för ”karriärsstegen” företaget klättrar, då många stora bolag i princip inte känt av krisen och nu, under lågkonjunkturen, ger sig in i branschen och fyndar när tillfället ges. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Bengtsson, James ; Berglund, Cecilia and Nordin, Fredrik
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Venture Capital, Riskkapital, Cykler, Faser, Lärande bransch, Management of enterprises, Företagsledning, management
language
Swedish
id
1343474
date added to LUP
2002-06-03 00:00:00
date last changed
2012-04-02 14:22:13
@misc{1343474,
  abstract     = {{Problemdiskussion: Venture Capital-branschen är en relativt ny bransch och ligger enligt vissa tidigt i sin utveckling och har inte nått sin mognad. Trots detta har den varit med om en del omvärldsförändringar som har skapat osäkerheter och nedgångar i branschen och därmed skapat behov av nya metoder och strategier för att handskas med dessa problem. Hur mår Venture Capital företagen idag och vad om något har de dragit för lärdomar under åren? Syfte: Med denna uppsats vill vi beskriva vilken status den svenska riskkapitalbranschen befinner sig i samt se vilka lärdomar som nya aktörer i branschen behöver. Metod: Vi har valt att lägga stor vikt på teori i form av litteraturstudier samt kompletterat tidigare publicerade undersökningar med ett eget empiriskt intervjumoment. Slutsatser: Venture Capital-branschen har upplevt ett par stormiga år och har genomgått flera förändringar vilket format dess utveckling. Dessa händelser har klart format dagens bransch och det finns en definitiv klasskillnad vad gäller aktörerna på marknaden, vi har lokaliserat tre olika grupperingar. Vissa av företagen är klart överlägsna andra, och har lyckats fånga upp lärdomar på ett effektivt sätt. Vi har även sett att konjunktursvängningarna slår allt mindre, ju högre upp för ”karriärsstegen” företaget klättrar, då många stora bolag i princip inte känt av krisen och nu, under lågkonjunkturen, ger sig in i branschen och fyndar när tillfället ges.}},
  author       = {{Bengtsson, James and Berglund, Cecilia and Nordin, Fredrik}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{”En titt i skattkistan” – en beskrivning av riskkapitalbranschen}},
  year         = {{2002}},
}