Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Balanced Scorecard och budget - är det möjligt att skapa ett gemensamt styrverktyg?

Tyrander, Angelica ; Bramstedt Johansson, Anneli and Bertilsson, Katarina (2005)
Department of Business Administration
Abstract (Swedish)
Syftet är att beskriva och analysera ett kunskapsintensivt företags gemensamma årliga Balanced Scorecard- och budgetprocess samt studera om ett gemensamt verktyg för dessa kan uppnås. Studien grundar sig på den kvalitativa metoden och en fallstudie har genomförts på ett kunskapsintensivt företag. För att få en djup inblick i företaget har kvalitativa intervjuer utförts på tre personer inom området. Då inte tillräcklig teori finns om ämnet vi behandlar valde vi att även skapa ett eget teoristycke. Vi har valt att använda oss av och beskriva de två styrverktygen Balanced Scorecard och budget. För att uppnå syftet har vi själva skapat en egen teori om deras gemensamma årliga process. I det här teoristycket har vi utgått från budgetens... (More)
Syftet är att beskriva och analysera ett kunskapsintensivt företags gemensamma årliga Balanced Scorecard- och budgetprocess samt studera om ett gemensamt verktyg för dessa kan uppnås. Studien grundar sig på den kvalitativa metoden och en fallstudie har genomförts på ett kunskapsintensivt företag. För att få en djup inblick i företaget har kvalitativa intervjuer utförts på tre personer inom området. Då inte tillräcklig teori finns om ämnet vi behandlar valde vi att även skapa ett eget teoristycke. Vi har valt att använda oss av och beskriva de två styrverktygen Balanced Scorecard och budget. För att uppnå syftet har vi själva skapat en egen teori om deras gemensamma årliga process. I det här teoristycket har vi utgått från budgetens teoretiska processer och applicerar dessa på Balanced Scorecard för att de båda styrverktygen ska få en gemensam process. Företaget som studeras är Länsförsäkringar Skåne som är ett kunskapsintensivt företag. I dagsläget har deras Balanced Scorecard och budget en gemensam process, men de betraktar dem ändå som två separata styrverktyg. Vi har kommit till slutsatsen att då Balanced Scorecard och budget har mycket gemensamt kan de integreras till ett styrverktyg. Genom att studera vårt fallföretag har vi kommit fram till att det är möjligt för Balanced Scorecard att följa budgetens årliga processer. En gemensam process för styrverktygen underlättar en hopslagning till ett styrverktyg. Det hopslagna styrverktyget kommer att följa budgetens strukturer och uppställningsmetoder samtidigt som Balanced Scorecardets perspektiv finns kvar men modifieras. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
@misc{1344868,
  abstract     = {{Syftet är att beskriva och analysera ett kunskapsintensivt företags gemensamma årliga Balanced Scorecard- och budgetprocess samt studera om ett gemensamt verktyg för dessa kan uppnås. Studien grundar sig på den kvalitativa metoden och en fallstudie har genomförts på ett kunskapsintensivt företag. För att få en djup inblick i företaget har kvalitativa intervjuer utförts på tre personer inom området. Då inte tillräcklig teori finns om ämnet vi behandlar valde vi att även skapa ett eget teoristycke. Vi har valt att använda oss av och beskriva de två styrverktygen Balanced Scorecard och budget. För att uppnå syftet har vi själva skapat en egen teori om deras gemensamma årliga process. I det här teoristycket har vi utgått från budgetens teoretiska processer och applicerar dessa på Balanced Scorecard för att de båda styrverktygen ska få en gemensam process. Företaget som studeras är Länsförsäkringar Skåne som är ett kunskapsintensivt företag. I dagsläget har deras Balanced Scorecard och budget en gemensam process, men de betraktar dem ändå som två separata styrverktyg. Vi har kommit till slutsatsen att då Balanced Scorecard och budget har mycket gemensamt kan de integreras till ett styrverktyg. Genom att studera vårt fallföretag har vi kommit fram till att det är möjligt för Balanced Scorecard att följa budgetens årliga processer. En gemensam process för styrverktygen underlättar en hopslagning till ett styrverktyg. Det hopslagna styrverktyget kommer att följa budgetens strukturer och uppställningsmetoder samtidigt som Balanced Scorecardets perspektiv finns kvar men modifieras.}},
  author       = {{Tyrander, Angelica and Bramstedt Johansson, Anneli and Bertilsson, Katarina}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Balanced Scorecard och budget - är det möjligt att skapa ett gemensamt styrverktyg?}},
  year         = {{2005}},
}