Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Relevansen av obligatorisk redovisning av sjukfrånvaro - sett ur ett intressentperspektiv

Andersson, Ida ; Wetterberg, Kristina and Bogren, Anders Henry Åke (2003)
Department of Business Administration
Abstract (Swedish)
Den redovisning av sjukfrånvaro som kommer att krävas av företagen från och med den förste juli i år, 2003, har flera brister. Många intressenter anser att redovisningen inte kommer att uppnå syftet, att skapa en medvetenhet hos företagen, vilken leder till åtgärder för att minska sjukfrånvaron. Informationen anses inte heller underlätta vid bedömning av företag hos de flesta intressenter. Vi kan dock konstatera att informationen får en marginellt ökad betydelse vid bedömning av kunskapsintensiva företag än traditionella företag. Detta då personalen är en kritisk resurs för företagens framgång. Informationen kommer dock inte att få någon avgörande betydelse. I och med detta kan vi konstatera att obligatorisk redovisning av sjukfrånvaro... (More)
Den redovisning av sjukfrånvaro som kommer att krävas av företagen från och med den förste juli i år, 2003, har flera brister. Många intressenter anser att redovisningen inte kommer att uppnå syftet, att skapa en medvetenhet hos företagen, vilken leder till åtgärder för att minska sjukfrånvaron. Informationen anses inte heller underlätta vid bedömning av företag hos de flesta intressenter. Vi kan dock konstatera att informationen får en marginellt ökad betydelse vid bedömning av kunskapsintensiva företag än traditionella företag. Detta då personalen är en kritisk resurs för företagens framgång. Informationen kommer dock inte att få någon avgörande betydelse. I och med detta kan vi konstatera att obligatorisk redovisning av sjukfrånvaro inte har någon större relevans sett ur ett intressentperspektiv, varken när det gäller kunskapsintensiva eller traditionella företag. Genom att en praxis utvecklas, där det personalekonomiska bokslutet används, skapas möjlighet till att den information som lämnas från förtagen blir såväl jämförbar som relevant (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Andersson, Ida ; Wetterberg, Kristina and Bogren, Anders Henry Åke
supervisor
organization
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
Sjukfrånvaro, intressenter, relevans, jämförbarhet, HRA, Management of enterprises, Företagsledning, management
language
Swedish
id
1345779
date added to LUP
2003-06-03 00:00:00
date last changed
2012-04-02 14:38:23
@misc{1345779,
  abstract     = {{Den redovisning av sjukfrånvaro som kommer att krävas av företagen från och med den förste juli i år, 2003, har flera brister. Många intressenter anser att redovisningen inte kommer att uppnå syftet, att skapa en medvetenhet hos företagen, vilken leder till åtgärder för att minska sjukfrånvaron. Informationen anses inte heller underlätta vid bedömning av företag hos de flesta intressenter. Vi kan dock konstatera att informationen får en marginellt ökad betydelse vid bedömning av kunskapsintensiva företag än traditionella företag. Detta då personalen är en kritisk resurs för företagens framgång. Informationen kommer dock inte att få någon avgörande betydelse. I och med detta kan vi konstatera att obligatorisk redovisning av sjukfrånvaro inte har någon större relevans sett ur ett intressentperspektiv, varken när det gäller kunskapsintensiva eller traditionella företag. Genom att en praxis utvecklas, där det personalekonomiska bokslutet används, skapas möjlighet till att den information som lämnas från förtagen blir såväl jämförbar som relevant}},
  author       = {{Andersson, Ida and Wetterberg, Kristina and Bogren, Anders Henry Åke}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Relevansen av obligatorisk redovisning av sjukfrånvaro - sett ur ett intressentperspektiv}},
  year         = {{2003}},
}