Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Snabbspolat mode - en studie av modecykelns hastighet på den svenska marknaden

Mårtensson, Anna ; Meijer, Rebecka and Rydén, Åsa (2004)
Department of Business Administration
Abstract (Swedish)
Syftet med vårt arbete är att ur ett företags perspektiv ta reda på vem som i första hand påverkar och driver modelivscykelns hastighet på den svenska marknaden. För att uppnå vårt syfte valde vi att utföra en kvalitativ undersökning. Telefonintervjuer utfördes med konsumenter och producenter, därefter analyserades och tolkades empirin med hjälp av teorin. Modelivscykeln, från det att ett mode uppkommer till det att det anses föråldrat, upplevs gå fortare. Vi tycker att behovet av mode kan likställas med en process. Eftersom det är svårt att avgöra var ett mode uppkommer, vem som efterfrågar det och hur det sprids kan det liknas med en hönan och ägget situation. Det är alltså svårt att fastställa huruvida konsumenterna eller producenterna... (More)
Syftet med vårt arbete är att ur ett företags perspektiv ta reda på vem som i första hand påverkar och driver modelivscykelns hastighet på den svenska marknaden. För att uppnå vårt syfte valde vi att utföra en kvalitativ undersökning. Telefonintervjuer utfördes med konsumenter och producenter, därefter analyserades och tolkades empirin med hjälp av teorin. Modelivscykeln, från det att ett mode uppkommer till det att det anses föråldrat, upplevs gå fortare. Vi tycker att behovet av mode kan likställas med en process. Eftersom det är svårt att avgöra var ett mode uppkommer, vem som efterfrågar det och hur det sprids kan det liknas med en hönan och ägget situation. Det är alltså svårt att fastställa huruvida konsumenterna eller producenterna är den främsta anledningen till den upplevda ökningen av modelivscykelns hastighet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Mårtensson, Anna ; Meijer, Rebecka and Rydén, Åsa
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
mode, modelivscykel, svenska modemarknaden, adoption, diffusion, Management of enterprises, Företagsledning, management
language
Swedish
id
1347727
date added to LUP
2004-06-07 00:00:00
date last changed
2012-04-02 15:12:15
@misc{1347727,
  abstract     = {{Syftet med vårt arbete är att ur ett företags perspektiv ta reda på vem som i första hand påverkar och driver modelivscykelns hastighet på den svenska marknaden. För att uppnå vårt syfte valde vi att utföra en kvalitativ undersökning. Telefonintervjuer utfördes med konsumenter och producenter, därefter analyserades och tolkades empirin med hjälp av teorin. Modelivscykeln, från det att ett mode uppkommer till det att det anses föråldrat, upplevs gå fortare. Vi tycker att behovet av mode kan likställas med en process. Eftersom det är svårt att avgöra var ett mode uppkommer, vem som efterfrågar det och hur det sprids kan det liknas med en hönan och ägget situation. Det är alltså svårt att fastställa huruvida konsumenterna eller producenterna är den främsta anledningen till den upplevda ökningen av modelivscykelns hastighet.}},
  author       = {{Mårtensson, Anna and Meijer, Rebecka and Rydén, Åsa}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Snabbspolat mode - en studie av modecykelns hastighet på den svenska marknaden}},
  year         = {{2004}},
}