Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Ryanair - en framgångsrik ö i ett hav av medelmåttiga prestationer

Svensson Steinberger, Ann and Moberg, Zandra (2007)
Department of Business Administration
Abstract (Swedish)
Studien är en fallstudie av lågprisflygbolaget Ryanair och syftar till att försöka finna de faktorer som i störst utsträckning har bidragit till bolaget framgång på den europeiska flygmarknaden. Studien har genomförts med hjälp av ingående litteraturstudier av Ryanair samt den bransch som bolaget är verksam inom. Litteraturstudierna har kompletterats med en intervju med Wilhelm Hamilton, Nordenchef på Ryanair. Studiens teoretiska ramverk inleds med en omvärldsteori av Day som i analysen hjälper oss att förstå den kontext Ryanair konkurrerar i. Denna efterföljs av två teorier som hjälper oss att förstå Ryanairs positionering gentemot kunden. En värdekedjeanalys låter oss gå på djupet med Ryanairs aktiviteter. Avslutningsvis presenteras... (More)
Studien är en fallstudie av lågprisflygbolaget Ryanair och syftar till att försöka finna de faktorer som i störst utsträckning har bidragit till bolaget framgång på den europeiska flygmarknaden. Studien har genomförts med hjälp av ingående litteraturstudier av Ryanair samt den bransch som bolaget är verksam inom. Litteraturstudierna har kompletterats med en intervju med Wilhelm Hamilton, Nordenchef på Ryanair. Studiens teoretiska ramverk inleds med en omvärldsteori av Day som i analysen hjälper oss att förstå den kontext Ryanair konkurrerar i. Denna efterföljs av två teorier som hjälper oss att förstå Ryanairs positionering gentemot kunden. En värdekedjeanalys låter oss gå på djupet med Ryanairs aktiviteter. Avslutningsvis presenteras teorier om tjänstekvalitet och kundens förväntningar. Vi har efter analys av insamlad empiri definierat att följande sex faktorer har varit av stor betydelse för Ryanairs framgång; bolagets kostnadsstruktur, den goda kännedomen om kundernas preferenser, en stark kärnprodukt, god timing, att våga vara annorlunda samt innovativa intäktskällor. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Svensson Steinberger, Ann and Moberg, Zandra
supervisor
organization
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
Ryanair, flygbranschen, framgång, strategi, värde, Management of enterprises, Företagsledning, management
language
Swedish
id
1348684
date added to LUP
2007-06-08 00:00:00
date last changed
2012-04-02 16:37:17
@misc{1348684,
  abstract     = {{Studien är en fallstudie av lågprisflygbolaget Ryanair och syftar till att försöka finna de faktorer som i störst utsträckning har bidragit till bolaget framgång på den europeiska flygmarknaden. Studien har genomförts med hjälp av ingående litteraturstudier av Ryanair samt den bransch som bolaget är verksam inom. Litteraturstudierna har kompletterats med en intervju med Wilhelm Hamilton, Nordenchef på Ryanair. Studiens teoretiska ramverk inleds med en omvärldsteori av Day som i analysen hjälper oss att förstå den kontext Ryanair konkurrerar i. Denna efterföljs av två teorier som hjälper oss att förstå Ryanairs positionering gentemot kunden. En värdekedjeanalys låter oss gå på djupet med Ryanairs aktiviteter. Avslutningsvis presenteras teorier om tjänstekvalitet och kundens förväntningar. Vi har efter analys av insamlad empiri definierat att följande sex faktorer har varit av stor betydelse för Ryanairs framgång; bolagets kostnadsstruktur, den goda kännedomen om kundernas preferenser, en stark kärnprodukt, god timing, att våga vara annorlunda samt innovativa intäktskällor.}},
  author       = {{Svensson Steinberger, Ann and Moberg, Zandra}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Ryanair - en framgångsrik ö i ett hav av medelmåttiga prestationer}},
  year         = {{2007}},
}