Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Aktieinlösen - vilka faktorer leder ett bolag till detta förfarande?

Malmgren, Peter ; Larsson, Tommy ; Goumas, Theodoros and Staniszewski, Miroslaw (2006)
Department of Business Administration
Abstract (Swedish)
Syfte: Att undersöka och analysera vilka faktorer som leder till att bolag genomför aktieinlösen. Teoretisk referensram: Likheter och skillnader mellan aktieinlösen och återköp redogörs samt själva inlösenförfarandet förklaras ur bolagets och aktieägarens perspektiv. Vidare sammanställs aktieinlösens och utdelningens skatteegenskaper och vem som gynnas av inlösen. Metod: Uppsatsen är av ett deskriptivt, deduktivt och kvantitativt slag. Undersökningen genomförs med hjälp av en statistisk modell, Tobit. Vidare definierar vi variablerna som ingår i undersökningen och redogör för det tillvägagångssätt som använts för att samla in all data. Resultat: Av de sju testade variablerna var endast andelen likvida medel av totalt kapital signifikant.... (More)
Syfte: Att undersöka och analysera vilka faktorer som leder till att bolag genomför aktieinlösen. Teoretisk referensram: Likheter och skillnader mellan aktieinlösen och återköp redogörs samt själva inlösenförfarandet förklaras ur bolagets och aktieägarens perspektiv. Vidare sammanställs aktieinlösens och utdelningens skatteegenskaper och vem som gynnas av inlösen. Metod: Uppsatsen är av ett deskriptivt, deduktivt och kvantitativt slag. Undersökningen genomförs med hjälp av en statistisk modell, Tobit. Vidare definierar vi variablerna som ingår i undersökningen och redogör för det tillvägagångssätt som använts för att samla in all data. Resultat: Av de sju testade variablerna var endast andelen likvida medel av totalt kapital signifikant. Slutsats: Det är orimligt att ledningen i ett bolag baserar ett inlösenbeslut på endast en variabel. Vi tror därmed att en utökning av antalet observationer i undersökningen skulle resultera i fler signifikanta variabler. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Malmgren, Peter ; Larsson, Tommy ; Goumas, Theodoros and Staniszewski, Miroslaw
supervisor
organization
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
Aktieinlösen, specialutdelning, Tobit-modellen, aktieåterköp, Management of enterprises, Företagsledning, management
language
Swedish
id
1349963
date added to LUP
2006-06-07 00:00:00
date last changed
2012-04-02 16:15:00
@misc{1349963,
  abstract     = {{Syfte: Att undersöka och analysera vilka faktorer som leder till att bolag genomför aktieinlösen. Teoretisk referensram: Likheter och skillnader mellan aktieinlösen och återköp redogörs samt själva inlösenförfarandet förklaras ur bolagets och aktieägarens perspektiv. Vidare sammanställs aktieinlösens och utdelningens skatteegenskaper och vem som gynnas av inlösen. Metod: Uppsatsen är av ett deskriptivt, deduktivt och kvantitativt slag. Undersökningen genomförs med hjälp av en statistisk modell, Tobit. Vidare definierar vi variablerna som ingår i undersökningen och redogör för det tillvägagångssätt som använts för att samla in all data. Resultat: Av de sju testade variablerna var endast andelen likvida medel av totalt kapital signifikant. Slutsats: Det är orimligt att ledningen i ett bolag baserar ett inlösenbeslut på endast en variabel. Vi tror därmed att en utökning av antalet observationer i undersökningen skulle resultera i fler signifikanta variabler.}},
  author       = {{Malmgren, Peter and Larsson, Tommy and Goumas, Theodoros and Staniszewski, Miroslaw}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Aktieinlösen - vilka faktorer leder ett bolag till detta förfarande?}},
  year         = {{2006}},
}