Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kinas redovisningsutveckling ur ett institutionellt perspektiv

Johansson, Madeleine and Grönroos, Johan (2008)
Department of Business Administration
Abstract (Swedish)
Syftet är att undersöka den kinesiska redovisningsutvecklingen med utgångspunkt i den institutionella teorin. Vi har gjort en litteraturstudie samt intervjuat revisorer i Kina som komplement till forskningen. Forskningen bygger på en deduktiv metod med en deskriptiv ansats. Vår studie bygger på de centrala arbetena inom institutionell teori av Scott, Puxty et al, DiMaggio & Powell samt Oliver. Vi har även använt Hofstedes studier av kulturdimensioner. Den empiriska prestationen bygger i huvudsak på befintlig forskning inom kinesisk redovisningsutveckling. Som komplement har intervjuer gjorts med revisorer i Kina. Kinas redovisning har varit med om stora förändringar sedan 1970-talet. Den enskilt största faktorn till... (More)
Syftet är att undersöka den kinesiska redovisningsutvecklingen med utgångspunkt i den institutionella teorin. Vi har gjort en litteraturstudie samt intervjuat revisorer i Kina som komplement till forskningen. Forskningen bygger på en deduktiv metod med en deskriptiv ansats. Vår studie bygger på de centrala arbetena inom institutionell teori av Scott, Puxty et al, DiMaggio & Powell samt Oliver. Vi har även använt Hofstedes studier av kulturdimensioner. Den empiriska prestationen bygger i huvudsak på befintlig forskning inom kinesisk redovisningsutveckling. Som komplement har intervjuer gjorts med revisorer i Kina. Kinas redovisning har varit med om stora förändringar sedan 1970-talet. Den enskilt största faktorn till redovisningsutvecklingen är den politiska reform från planekonomi till socialistisk marknadsekonomi som landet genomgått. Under utvecklingen har olika institutionella faktorer både skapat förändrings och stabilitet inom landets redovisning. Reflektioner från professionen bekräftar de institutionella faktorernas påverkan. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Johansson, Madeleine and Grönroos, Johan
supervisor
organization
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
Kina, redovisning, utveckling, institutionell teori, kultur, Management of enterprises, Företagsledning, management
language
Swedish
id
1350301
date added to LUP
2008-03-05 00:00:00
date last changed
2012-04-02 16:57:25
@misc{1350301,
  abstract     = {{Syftet är att undersöka den kinesiska redovisningsutvecklingen med utgångspunkt i den institutionella teorin. Vi har gjort en litteraturstudie samt intervjuat revisorer i Kina som komplement till forskningen. Forskningen bygger på en deduktiv metod med en deskriptiv ansats. Vår studie bygger på de centrala arbetena inom institutionell teori av Scott, Puxty et al, DiMaggio & Powell samt Oliver. Vi har även använt Hofstedes studier av kulturdimensioner. Den empiriska prestationen bygger i huvudsak på befintlig forskning inom kinesisk redovisningsutveckling. Som komplement har intervjuer gjorts med revisorer i Kina. Kinas redovisning har varit med om stora förändringar sedan 1970-talet. Den enskilt största faktorn till redovisningsutvecklingen är den politiska reform från planekonomi till socialistisk marknadsekonomi som landet genomgått. Under utvecklingen har olika institutionella faktorer både skapat förändrings och stabilitet inom landets redovisning. Reflektioner från professionen bekräftar de institutionella faktorernas påverkan.}},
  author       = {{Johansson, Madeleine and Grönroos, Johan}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kinas redovisningsutveckling ur ett institutionellt perspektiv}},
  year         = {{2008}},
}