Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kompetensutveckling genom socialisering? - En studie av traineeprogrammets roll och funktion

Göransson, Anna ; Nilsson, Maria and Helgesen, Irene (2009)
Department of Service Studies
Abstract (Swedish)
Kompetenta ledare är en förutsättning för framgångsrikt företagande och ledarutveckling i organisationer bidrar på så sätt till utveckling av individer för organisationers bästa. Därmed kan ledarutveckling betraktas som ett viktigt strategiskt verktyg för att organisationer ska kunna utnyttja sina ledare på bästa möjliga sätt. Vårt syfte med denna uppsats är att bidra till vidare forskning kring hur kompetensutveckling och socialisering sker i traineeprogram. Vi har valt att samla in vårt empiriska material genom kvalitativa intervjuer och undersökningen har utförts i form av en fallstudie av Lantmännens traineeprogram. Vårt resultat har visat att det finns en tydlig koppling mellan socialisering och effektiv kompetensutveckling i... (More)
Kompetenta ledare är en förutsättning för framgångsrikt företagande och ledarutveckling i organisationer bidrar på så sätt till utveckling av individer för organisationers bästa. Därmed kan ledarutveckling betraktas som ett viktigt strategiskt verktyg för att organisationer ska kunna utnyttja sina ledare på bästa möjliga sätt. Vårt syfte med denna uppsats är att bidra till vidare forskning kring hur kompetensutveckling och socialisering sker i traineeprogram. Vi har valt att samla in vårt empiriska material genom kvalitativa intervjuer och undersökningen har utförts i form av en fallstudie av Lantmännens traineeprogram. Vårt resultat har visat att det finns en tydlig koppling mellan socialisering och effektiv kompetensutveckling i traineeprogram. Genom en effektiv insocialisering minskar övergångstiden från outsider till insider och en effektiv socialiseringsprocess i traineeprogrammets alla aktiviteter gör att traineerna lättare kan utveckla de specifika kompetenser som krävs för en framtida ledande befattning inom organisationen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Göransson, Anna ; Nilsson, Maria and Helgesen, Irene
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
kompetensutveckling, socialisering, traineeprogram, Management of enterprises, Företagsledning, management
language
Swedish
id
1352634
date added to LUP
2009-02-17 00:00:00
date last changed
2018-10-18 09:54:26
@misc{1352634,
  abstract     = {{Kompetenta ledare är en förutsättning för framgångsrikt företagande och ledarutveckling i organisationer bidrar på så sätt till utveckling av individer för organisationers bästa. Därmed kan ledarutveckling betraktas som ett viktigt strategiskt verktyg för att organisationer ska kunna utnyttja sina ledare på bästa möjliga sätt. Vårt syfte med denna uppsats är att bidra till vidare forskning kring hur kompetensutveckling och socialisering sker i traineeprogram. Vi har valt att samla in vårt empiriska material genom kvalitativa intervjuer och undersökningen har utförts i form av en fallstudie av Lantmännens traineeprogram. Vårt resultat har visat att det finns en tydlig koppling mellan socialisering och effektiv kompetensutveckling i traineeprogram. Genom en effektiv insocialisering minskar övergångstiden från outsider till insider och en effektiv socialiseringsprocess i traineeprogrammets alla aktiviteter gör att traineerna lättare kan utveckla de specifika kompetenser som krävs för en framtida ledande befattning inom organisationen.}},
  author       = {{Göransson, Anna and Nilsson, Maria and Helgesen, Irene}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kompetensutveckling genom socialisering? - En studie av traineeprogrammets roll och funktion}},
  year         = {{2009}},
}