Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Offer eller mördare?: en sociologisk studie av folkmordet i Rwanda

Bjerstedt, Daniel (2001)
Sociology
Abstract (Swedish)
Rwanda har likt många andra länder på den afrikanska kontinenten varit föremål för kolonisering. Som i så många andra länder har denna kolonisering fått ödesdigra efterverkningar. I Rwandas fall skapade kolonisationen en extremt rasistisk ideologi som kom att slå tillbaka på dem som hjälpt till att utforma den och slutligen drev människor att mörda sina grannar och vänner. Uppsatsen kommer att visa hur långa traditioner av att följa auktoriteter, despotiska styresformer, centraliserad makt, åsiktsuniformitet, internaliserat hat och dehumanisering av tutsis alla var sociala processer eller faktorer som drev hutubefolkningen till att begå folkmord. Jag kommer i denna uppsats att hävda att folkmordet är ett resultat av allmänmänskliga... (More)
Rwanda har likt många andra länder på den afrikanska kontinenten varit föremål för kolonisering. Som i så många andra länder har denna kolonisering fått ödesdigra efterverkningar. I Rwandas fall skapade kolonisationen en extremt rasistisk ideologi som kom att slå tillbaka på dem som hjälpt till att utforma den och slutligen drev människor att mörda sina grannar och vänner. Uppsatsen kommer att visa hur långa traditioner av att följa auktoriteter, despotiska styresformer, centraliserad makt, åsiktsuniformitet, internaliserat hat och dehumanisering av tutsis alla var sociala processer eller faktorer som drev hutubefolkningen till att begå folkmord. Jag kommer i denna uppsats att hävda att folkmordet är ett resultat av allmänmänskliga psykologiska försvarsmekanismer som under extrema förhållanden utlöses och omformas till en oerhört destruktiv kraft. Jag kommer därför också att peka på vikten av att kunna identifiera orsakerna som bär på potentialen för ett folkmord eftersom vi alla kan förvandlas till mördare eller offer under dessa omständigheter. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Bjerstedt, Daniel
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Sociology, Sociologi
language
Swedish
id
1355226
date added to LUP
2004-11-08 00:00:00
date last changed
2011-05-12 15:48:37
@misc{1355226,
  abstract     = {{Rwanda har likt många andra länder på den afrikanska kontinenten varit föremål för kolonisering. Som i så många andra länder har denna kolonisering fått ödesdigra efterverkningar. I Rwandas fall skapade kolonisationen en extremt rasistisk ideologi som kom att slå tillbaka på dem som hjälpt till att utforma den och slutligen drev människor att mörda sina grannar och vänner. Uppsatsen kommer att visa hur långa traditioner av att följa auktoriteter, despotiska styresformer, centraliserad makt, åsiktsuniformitet, internaliserat hat och dehumanisering av tutsis alla var sociala processer eller faktorer som drev hutubefolkningen till att begå folkmord. Jag kommer i denna uppsats att hävda att folkmordet är ett resultat av allmänmänskliga psykologiska försvarsmekanismer som under extrema förhållanden utlöses och omformas till en oerhört destruktiv kraft. Jag kommer därför också att peka på vikten av att kunna identifiera orsakerna som bär på potentialen för ett folkmord eftersom vi alla kan förvandlas till mördare eller offer under dessa omständigheter.}},
  author       = {{Bjerstedt, Daniel}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Offer eller mördare?: en sociologisk studie av folkmordet i Rwanda}},
  year         = {{2001}},
}