Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Ofrivillig barnlöshet: ett sorgearbete

Lönnebacke, Harry (2001)
Sociology
Abstract (Swedish)
Ofrivillig barnlöshet är idag ett växande problem. Man beräknar att mellan tio till femton procent av alla par i Sverige av olika anledningar inte kan bilda familj. Denna uppsats går inte in på vilka faktorer som påverkar infertilitet, utan belyser den vardag som par med svårigheter att få barn lever i. Syftet är att analytiskt beskriva ofrivilligt barnlösa pars individuella och gemensamma sorgearbete. En sorg som kan liknas vid en process där utgångspunkten är att i slutänden lyckas bilda familj på ett eller annat sätt. Då forskningen främst inriktar sig på medicinska framsteg har den teoretiska delen av uppsatsen hamnat i skuggan av empirin. Metoden har bestått av kvalitativa intervjuer som var för sig pågick i ungefär två timmar. Fem... (More)
Ofrivillig barnlöshet är idag ett växande problem. Man beräknar att mellan tio till femton procent av alla par i Sverige av olika anledningar inte kan bilda familj. Denna uppsats går inte in på vilka faktorer som påverkar infertilitet, utan belyser den vardag som par med svårigheter att få barn lever i. Syftet är att analytiskt beskriva ofrivilligt barnlösa pars individuella och gemensamma sorgearbete. En sorg som kan liknas vid en process där utgångspunkten är att i slutänden lyckas bilda familj på ett eller annat sätt. Då forskningen främst inriktar sig på medicinska framsteg har den teoretiska delen av uppsatsen hamnat i skuggan av empirin. Metoden har bestått av kvalitativa intervjuer som var för sig pågick i ungefär två timmar. Fem par har berättat om sina upplevelser och uppsatsens fokus ligger på hur de hanterade sin sorg och frustration. Att få ett besked om nedsatt fertilitet utmynnar ofta i en livskris där den individuella bilden av sig själv och partnerförhållandet sätts på prov. Paren som intervjuats beskriver olika faser de genomgått och hur de orkat gå vidare i sin längtan och strävan i att bilda familj. Uppsatsen avslutas med en sammanfattning och en, från uppsatsens huvudämne, något mer fristående slutdiskussion. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Lönnebacke, Harry
supervisor
organization
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
Sociology, Sociologi
language
Swedish
id
1355656
date added to LUP
2004-11-08 00:00:00
date last changed
2011-05-12 15:48:37
@misc{1355656,
  abstract     = {{Ofrivillig barnlöshet är idag ett växande problem. Man beräknar att mellan tio till femton procent av alla par i Sverige av olika anledningar inte kan bilda familj. Denna uppsats går inte in på vilka faktorer som påverkar infertilitet, utan belyser den vardag som par med svårigheter att få barn lever i. Syftet är att analytiskt beskriva ofrivilligt barnlösa pars individuella och gemensamma sorgearbete. En sorg som kan liknas vid en process där utgångspunkten är att i slutänden lyckas bilda familj på ett eller annat sätt. Då forskningen främst inriktar sig på medicinska framsteg har den teoretiska delen av uppsatsen hamnat i skuggan av empirin. Metoden har bestått av kvalitativa intervjuer som var för sig pågick i ungefär två timmar. Fem par har berättat om sina upplevelser och uppsatsens fokus ligger på hur de hanterade sin sorg och frustration. Att få ett besked om nedsatt fertilitet utmynnar ofta i en livskris där den individuella bilden av sig själv och partnerförhållandet sätts på prov. Paren som intervjuats beskriver olika faser de genomgått och hur de orkat gå vidare i sin längtan och strävan i att bilda familj. Uppsatsen avslutas med en sammanfattning och en, från uppsatsens huvudämne, något mer fristående slutdiskussion.}},
  author       = {{Lönnebacke, Harry}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Ofrivillig barnlöshet: ett sorgearbete}},
  year         = {{2001}},
}