Ungdomskriminalitet : en studie om ungdomskriminaliteten i Landskrona
(2003)Sociology
- Abstract (Swedish)
- Landskrona präglas av ett mångkulturellt samhälle då invandringen till staden varit stor under 1990-talet. Olika faktorer har påverkat staden negativt och detta har resulterat i en ökad ungdomskriminalitet. Trots resurser och förebyggande arbete har det skett som inte fick ske. Ungdomar i staden har kunnat utföra kriminella aktiviteter då den befintliga polisstyrkan inte har haft resurser nog att täcka upp detta problem. Sedan fjorton månader tillbaka så har det lämnats 56 yttranden om brott som är anmälda till polisen i Landskrona. Syftet med uppsatsen är att undersöka hur olika fält inom polisen och socialförvaltningen i Landskrona arbetar för att förebygga kriminalitet bland ungdomar. Fungerar samarbetet mellan de olika fälten? Vad... (More)
- Landskrona präglas av ett mångkulturellt samhälle då invandringen till staden varit stor under 1990-talet. Olika faktorer har påverkat staden negativt och detta har resulterat i en ökad ungdomskriminalitet. Trots resurser och förebyggande arbete har det skett som inte fick ske. Ungdomar i staden har kunnat utföra kriminella aktiviteter då den befintliga polisstyrkan inte har haft resurser nog att täcka upp detta problem. Sedan fjorton månader tillbaka så har det lämnats 56 yttranden om brott som är anmälda till polisen i Landskrona. Syftet med uppsatsen är att undersöka hur olika fält inom polisen och socialförvaltningen i Landskrona arbetar för att förebygga kriminalitet bland ungdomar. Fungerar samarbetet mellan de olika fälten? Vad anser personalen inom de olika fälten att orsakerna är till att ungdomar hamnar i kriminalitet? Är det samhällets fel? Kan det vara så enkelt som att skylla på det sociala arvet eller finns ytterligare faktorer som styr detta avvikande beteende: kriminalitet? Vilken betydelse har fritidsaktiviteterna för risken att hamna i kriminalitet? Vi har arbetat efter kvalitativ metod och har utfört fem tematiserade intervjuer med polisen, BRÅ, Socialförvaltningen, Ungdomsgruppen och Ungdomshuset Nova. I uppsatsen behandlas olika faktorer och perspektiv som kan ligga till grund för att ett avvikande beteende såsom att kriminalitet uppkommer. Vi har tagit del av ett antal olika teoretiker indelat i fyra olika perspektiv, detta för att kunna få ett så uttömmande svar som möjligt. I undersökningen visade det sig att ett samarbete existerar mellan de olika arenorna, men inte i den utsträckning som är nödvändig för att ett väl fungerande förebyggande arbete ska uppnås. Det visade sig även i undersökningen att ett antal olika faktorer existerar vilket resulterar i att ett kriminellt beteende uppkommer såsom det sociala arvet och segregation. Nyckelord; ungdomskriminalitet, segregation, sociala arvet, socioekonomiska kapitalet, förebyggande arbete, samverkan och fritid. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
http://lup.lub.lu.se/student-papers/record/1355715
- author
- Christensson, Agneta and Friberg, Maria
- supervisor
- organization
- year
- 2003
- type
- M2 - Bachelor Degree
- subject
- keywords
- Sociology, Sociologi
- language
- Swedish
- id
- 1355715
- date added to LUP
- 2004-11-08 00:00:00
- date last changed
- 2011-05-12 15:48:37
@misc{1355715, abstract = {{Landskrona präglas av ett mångkulturellt samhälle då invandringen till staden varit stor under 1990-talet. Olika faktorer har påverkat staden negativt och detta har resulterat i en ökad ungdomskriminalitet. Trots resurser och förebyggande arbete har det skett som inte fick ske. Ungdomar i staden har kunnat utföra kriminella aktiviteter då den befintliga polisstyrkan inte har haft resurser nog att täcka upp detta problem. Sedan fjorton månader tillbaka så har det lämnats 56 yttranden om brott som är anmälda till polisen i Landskrona. Syftet med uppsatsen är att undersöka hur olika fält inom polisen och socialförvaltningen i Landskrona arbetar för att förebygga kriminalitet bland ungdomar. Fungerar samarbetet mellan de olika fälten? Vad anser personalen inom de olika fälten att orsakerna är till att ungdomar hamnar i kriminalitet? Är det samhällets fel? Kan det vara så enkelt som att skylla på det sociala arvet eller finns ytterligare faktorer som styr detta avvikande beteende: kriminalitet? Vilken betydelse har fritidsaktiviteterna för risken att hamna i kriminalitet? Vi har arbetat efter kvalitativ metod och har utfört fem tematiserade intervjuer med polisen, BRÅ, Socialförvaltningen, Ungdomsgruppen och Ungdomshuset Nova. I uppsatsen behandlas olika faktorer och perspektiv som kan ligga till grund för att ett avvikande beteende såsom att kriminalitet uppkommer. Vi har tagit del av ett antal olika teoretiker indelat i fyra olika perspektiv, detta för att kunna få ett så uttömmande svar som möjligt. I undersökningen visade det sig att ett samarbete existerar mellan de olika arenorna, men inte i den utsträckning som är nödvändig för att ett väl fungerande förebyggande arbete ska uppnås. Det visade sig även i undersökningen att ett antal olika faktorer existerar vilket resulterar i att ett kriminellt beteende uppkommer såsom det sociala arvet och segregation. Nyckelord; ungdomskriminalitet, segregation, sociala arvet, socioekonomiska kapitalet, förebyggande arbete, samverkan och fritid.}}, author = {{Christensson, Agneta and Friberg, Maria}}, language = {{swe}}, note = {{Student Paper}}, title = {{Ungdomskriminalitet : en studie om ungdomskriminaliteten i Landskrona}}, year = {{2003}}, }