Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Den rastlösa individen: en studie av det flexibla samhällets konsekvenser

Weise, Pär (2000)
Sociology
Abstract (Swedish)
Bakgrund/Problem: Samhället har sedan dess begynnelse varit i förändring. Uppsatsen inleds med att beskriva den samhällsutveckling som har skett. Dagens samhälle och dess arbetsmarknad ställer krav på individen i form av en allt mer ökad förmåga hos individen att anpassa och ställa om sig snabbt, att vara flexibel. Vilka konsekvenser får detta för den enskilda individen? Syfte: Syftet med uppsatsen är att få en djupare förståelse för hur de människor som arbetar på den flexibla arbetsmarknaden upplever sin situation, deras arbetsliv samt deras privatliv Metod: För att uppnå mitt syfte har jag valt att göra en kvalitativ studie. Den kvalitativa metoden har bestått av tematiserade djupintervjuer. Intervjuerna är utförda med personer som... (More)
Bakgrund/Problem: Samhället har sedan dess begynnelse varit i förändring. Uppsatsen inleds med att beskriva den samhällsutveckling som har skett. Dagens samhälle och dess arbetsmarknad ställer krav på individen i form av en allt mer ökad förmåga hos individen att anpassa och ställa om sig snabbt, att vara flexibel. Vilka konsekvenser får detta för den enskilda individen? Syfte: Syftet med uppsatsen är att få en djupare förståelse för hur de människor som arbetar på den flexibla arbetsmarknaden upplever sin situation, deras arbetsliv samt deras privatliv Metod: För att uppnå mitt syfte har jag valt att göra en kvalitativ studie. Den kvalitativa metoden har bestått av tematiserade djupintervjuer. Intervjuerna är utförda med personer som arbetar som konsulter på bemanningsföretaget Proffice i Malmö. Intervjumaterialet har sedan analyserats med koppling till teoridiskussionen i uppsatsen. Slutsatser: Egenskaper som flexibilitet och social kompetens är ett uttryck för den snabbt föränderliga arbetsmarknaden. Varken arbetsgivare eller arbetstagare vet vilken exakt yrkeskompetens som krävs. Behoven uttrycks därför i ord som flexibilitet och social kompetens. Att inte veta vad som väntar upplevs som spännande och som en utmaning. Konsekvenserna av samhällsutvecklingen och den flexibla arbetsmarknaden är en rastlös och en allt mer ensam människa. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Weise, Pär
supervisor
organization
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
Sociology, Sociologi
language
Swedish
id
1355724
date added to LUP
2004-11-08 00:00:00
date last changed
2011-05-12 15:48:37
@misc{1355724,
  abstract     = {{Bakgrund/Problem: Samhället har sedan dess begynnelse varit i förändring. Uppsatsen inleds med att beskriva den samhällsutveckling som har skett. Dagens samhälle och dess arbetsmarknad ställer krav på individen i form av en allt mer ökad förmåga hos individen att anpassa och ställa om sig snabbt, att vara flexibel. Vilka konsekvenser får detta för den enskilda individen? Syfte: Syftet med uppsatsen är att få en djupare förståelse för hur de människor som arbetar på den flexibla arbetsmarknaden upplever sin situation, deras arbetsliv samt deras privatliv Metod: För att uppnå mitt syfte har jag valt att göra en kvalitativ studie. Den kvalitativa metoden har bestått av tematiserade djupintervjuer. Intervjuerna är utförda med personer som arbetar som konsulter på bemanningsföretaget Proffice i Malmö. Intervjumaterialet har sedan analyserats med koppling till teoridiskussionen i uppsatsen. Slutsatser: Egenskaper som flexibilitet och social kompetens är ett uttryck för den snabbt föränderliga arbetsmarknaden. Varken arbetsgivare eller arbetstagare vet vilken exakt yrkeskompetens som krävs. Behoven uttrycks därför i ord som flexibilitet och social kompetens. Att inte veta vad som väntar upplevs som spännande och som en utmaning. Konsekvenserna av samhällsutvecklingen och den flexibla arbetsmarknaden är en rastlös och en allt mer ensam människa.}},
  author       = {{Weise, Pär}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Den rastlösa individen: en studie av det flexibla samhällets konsekvenser}},
  year         = {{2000}},
}