Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Hur upplever de behovsanställda sin tillvaro?

Troberg, Katja (2003)
Sociology
Abstract (Swedish)
Problem/Syfte Min huvudfråga lyder: Hur upplever de behovsanställda sin tillvaro? Inom denna breda fråga finns utrymme för mina underfrågor: Vilka är de positiva kontra de negativa aspekterna av behovsanställning? Varför använder sig företag i allt större utsträckning sig av behovsanställda? Varför antar man en behovsanställning? Varför är det i huvudsak kvinnor som uppbär behovsanställning och vad beror detta på? Dessa frågor grundar sig på de få tidigare undersökningar inom detta område samt olika teorier. Arbetsmiljöforskningen har enbart i liten utsträckning tidigare intresserat sig för detta område, men i takt med att antalet behovsanställda växer så växer också intresset för förhållandena kring denna form av anställning. Från vissa... (More)
Problem/Syfte Min huvudfråga lyder: Hur upplever de behovsanställda sin tillvaro? Inom denna breda fråga finns utrymme för mina underfrågor: Vilka är de positiva kontra de negativa aspekterna av behovsanställning? Varför använder sig företag i allt större utsträckning sig av behovsanställda? Varför antar man en behovsanställning? Varför är det i huvudsak kvinnor som uppbär behovsanställning och vad beror detta på? Dessa frågor grundar sig på de få tidigare undersökningar inom detta område samt olika teorier. Arbetsmiljöforskningen har enbart i liten utsträckning tidigare intresserat sig för detta område, men i takt med att antalet behovsanställda växer så växer också intresset för förhållandena kring denna form av anställning. Från vissa håll beskrivs denna anställningsform som önskvärd och typisk för framtidens arbetsliv och från andra håll hörs varningar om otrygghet och dåliga arbetsvillkor. Genom materialet beskrivs åtta behovsanställdas subjektiva syn på sina arbetsvillkor och livssituationsinställning. Genom djupintervjuer har jag fått ta del av deras tillvaro, hur det är att uppbära den mest osäkra anställningsformen. Detta ger en indikation på hur det ser ut för de behovsanställda som ett kollektiv. Slutsatser/Resultat Behovsanställningen är en högst otrygg anställningsform, men detta till trots kan vi även finna positiva aspekter. Nyckelord Behovsanställning, arbetsmarknad, anställningsform, trygghet, kvalitet, inflytande, flexibilitet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Troberg, Katja
supervisor
organization
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
Sociology, Sociologi
language
Swedish
id
1355737
date added to LUP
2004-11-08 00:00:00
date last changed
2011-05-12 15:48:37
@misc{1355737,
  abstract     = {{Problem/Syfte Min huvudfråga lyder: Hur upplever de behovsanställda sin tillvaro? Inom denna breda fråga finns utrymme för mina underfrågor: Vilka är de positiva kontra de negativa aspekterna av behovsanställning? Varför använder sig företag i allt större utsträckning sig av behovsanställda? Varför antar man en behovsanställning? Varför är det i huvudsak kvinnor som uppbär behovsanställning och vad beror detta på? Dessa frågor grundar sig på de få tidigare undersökningar inom detta område samt olika teorier. Arbetsmiljöforskningen har enbart i liten utsträckning tidigare intresserat sig för detta område, men i takt med att antalet behovsanställda växer så växer också intresset för förhållandena kring denna form av anställning. Från vissa håll beskrivs denna anställningsform som önskvärd och typisk för framtidens arbetsliv och från andra håll hörs varningar om otrygghet och dåliga arbetsvillkor. Genom materialet beskrivs åtta behovsanställdas subjektiva syn på sina arbetsvillkor och livssituationsinställning. Genom djupintervjuer har jag fått ta del av deras tillvaro, hur det är att uppbära den mest osäkra anställningsformen. Detta ger en indikation på hur det ser ut för de behovsanställda som ett kollektiv. Slutsatser/Resultat Behovsanställningen är en högst otrygg anställningsform, men detta till trots kan vi även finna positiva aspekter. Nyckelord Behovsanställning, arbetsmarknad, anställningsform, trygghet, kvalitet, inflytande, flexibilitet.}},
  author       = {{Troberg, Katja}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Hur upplever de behovsanställda sin tillvaro?}},
  year         = {{2003}},
}