Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Om sambandet mellan ekonomisk trygghet, kreativitet och produktivitet : en studie av destatliga inkomstgarantierna för konstnärer och dess inverkan på innehavarens kreativitet ochproduktivitet.

Timonen, Micael (2001)
Sociology
Abstract (Swedish)
Bakgrunden till arbetet gäller utnyttjandet av de statliga inkomstgarantierna för konstnärer avseende om inkomstgarantin bidrar till att öka eller minska den konstnärliga produktionen? Syftet med denna uppsats är att undersöka sambandet mellan ekonomisk trygghet, kreativitet och produktivitet på en individuell nivå. Genom inkomstgarantin tryggas innehavarens ekonomi i antingen en psykologisk eller i en konkret ekonomisk bemärkelse. Detta kan sedan påverka hur man förhåller sig till sin konst som inkomstkälla. Genom inkomstgarantin frånfaller i viss mån samband mellan producenten och marknaden. På så vis kan konstnären bli mer experimentell och på så vis vara mer kreativ i sin utövning. En annan möjlig utveckling är att de blir mer... (More)
Bakgrunden till arbetet gäller utnyttjandet av de statliga inkomstgarantierna för konstnärer avseende om inkomstgarantin bidrar till att öka eller minska den konstnärliga produktionen? Syftet med denna uppsats är att undersöka sambandet mellan ekonomisk trygghet, kreativitet och produktivitet på en individuell nivå. Genom inkomstgarantin tryggas innehavarens ekonomi i antingen en psykologisk eller i en konkret ekonomisk bemärkelse. Detta kan sedan påverka hur man förhåller sig till sin konst som inkomstkälla. Genom inkomstgarantin frånfaller i viss mån samband mellan producenten och marknaden. På så vis kan konstnären bli mer experimentell och på så vis vara mer kreativ i sin utövning. En annan möjlig utveckling är att de blir mer produktiva om de får mer tid för sin konst, vilket de kan tänkas få då de inte längre behöver arbeta med utomkonstnärlig verksamhet för att få ihop ekonomin. En tredje väg är att de upphör att vara produktiva. Kreativitetsbegreppet delas här upp i två former; regel- och begreppskreativitet. Undersökningen genomfördes som en postenkät. Resultaten av undersökningen visar inget entydigt kausalsamband mellan ekonomisk trygghet och kreativitet eller produktivitet på en kollektiv nivå. På en individuell nivå kan dock vissa kausalsamband påvisas. Emellertid måste starka reservationer göras för resultatens generalitet. För att kunna säga något entydigt måste undersökningar göras av andra ekonomiskt tryggade grupper och dess kreativitet och produktivitet. Denna uppsats kan således betraktas som en form av förstudie. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Timonen, Micael
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Sociology, Sociologi
language
Swedish
id
1355841
date added to LUP
2004-11-08 00:00:00
date last changed
2011-05-12 15:48:37
@misc{1355841,
  abstract     = {{Bakgrunden till arbetet gäller utnyttjandet av de statliga inkomstgarantierna för konstnärer avseende om inkomstgarantin bidrar till att öka eller minska den konstnärliga produktionen? Syftet med denna uppsats är att undersöka sambandet mellan ekonomisk trygghet, kreativitet och produktivitet på en individuell nivå. Genom inkomstgarantin tryggas innehavarens ekonomi i antingen en psykologisk eller i en konkret ekonomisk bemärkelse. Detta kan sedan påverka hur man förhåller sig till sin konst som inkomstkälla. Genom inkomstgarantin frånfaller i viss mån samband mellan producenten och marknaden. På så vis kan konstnären bli mer experimentell och på så vis vara mer kreativ i sin utövning. En annan möjlig utveckling är att de blir mer produktiva om de får mer tid för sin konst, vilket de kan tänkas få då de inte längre behöver arbeta med utomkonstnärlig verksamhet för att få ihop ekonomin. En tredje väg är att de upphör att vara produktiva. Kreativitetsbegreppet delas här upp i två former; regel- och begreppskreativitet. Undersökningen genomfördes som en postenkät. Resultaten av undersökningen visar inget entydigt kausalsamband mellan ekonomisk trygghet och kreativitet eller produktivitet på en kollektiv nivå. På en individuell nivå kan dock vissa kausalsamband påvisas. Emellertid måste starka reservationer göras för resultatens generalitet. För att kunna säga något entydigt måste undersökningar göras av andra ekonomiskt tryggade grupper och dess kreativitet och produktivitet. Denna uppsats kan således betraktas som en form av förstudie.}},
  author       = {{Timonen, Micael}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Om sambandet mellan ekonomisk trygghet, kreativitet och produktivitet : en studie av destatliga inkomstgarantierna för konstnärer och dess inverkan på innehavarens kreativitet ochproduktivitet.}},
  year         = {{2001}},
}