Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Den farlige vetenskapsmannen : en sociologisk analys av filmens Dr Mabuse och Dr No

Hansson, Adam (2002)
Sociology
Abstract (Swedish)
Den farlige vetenskapsmannen personifierar de faror människor i dagens samhälle känner inför den snabba och kraftfulla förändring av hela samhället, som har sin grund i att vetenskapen erövrat snart sagt alla områden. Dr. Mabuse av Fritz Lang och Ian Flemings Dr. No är två av de mest kända samtida representanterna från ett tidstypiskt, slagkraftigt medium - filmen. Tidigare har t.ex. Dr. Faustus och Dr. Frankenstein spelat samma "memento mori"- roll, typiska för sin tid. Dessa gestalter kan med fördel analyseras i sociologiska termer med redskap från Max Weber, Pierre Bourdieu, Michel Foucault, George Simmel och Zygmunt Bauman. Syftet är att med hjälp av dessa analyser förstå våra livsvillkor och spåra förändringsagenter framförallt i vår... (More)
Den farlige vetenskapsmannen personifierar de faror människor i dagens samhälle känner inför den snabba och kraftfulla förändring av hela samhället, som har sin grund i att vetenskapen erövrat snart sagt alla områden. Dr. Mabuse av Fritz Lang och Ian Flemings Dr. No är två av de mest kända samtida representanterna från ett tidstypiskt, slagkraftigt medium - filmen. Tidigare har t.ex. Dr. Faustus och Dr. Frankenstein spelat samma "memento mori"- roll, typiska för sin tid. Dessa gestalter kan med fördel analyseras i sociologiska termer med redskap från Max Weber, Pierre Bourdieu, Michel Foucault, George Simmel och Zygmunt Bauman. Syftet är att med hjälp av dessa analyser förstå våra livsvillkor och spåra förändringsagenter framförallt i vår egen tid. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Hansson, Adam
supervisor
organization
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
Sociology, Sociologi
language
Swedish
id
1355872
date added to LUP
2004-11-08 00:00:00
date last changed
2011-05-12 15:48:37
@misc{1355872,
  abstract     = {{Den farlige vetenskapsmannen personifierar de faror människor i dagens samhälle känner inför den snabba och kraftfulla förändring av hela samhället, som har sin grund i att vetenskapen erövrat snart sagt alla områden. Dr. Mabuse av Fritz Lang och Ian Flemings Dr. No är två av de mest kända samtida representanterna från ett tidstypiskt, slagkraftigt medium - filmen. Tidigare har t.ex. Dr. Faustus och Dr. Frankenstein spelat samma "memento mori"- roll, typiska för sin tid. Dessa gestalter kan med fördel analyseras i sociologiska termer med redskap från Max Weber, Pierre Bourdieu, Michel Foucault, George Simmel och Zygmunt Bauman. Syftet är att med hjälp av dessa analyser förstå våra livsvillkor och spåra förändringsagenter framförallt i vår egen tid.}},
  author       = {{Hansson, Adam}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Den farlige vetenskapsmannen : en sociologisk analys av filmens Dr Mabuse och Dr No}},
  year         = {{2002}},
}