Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Unga lagöverträdare och deras påföljder : en empirisk undersökning av 45 domar

Riesbeck, Maria (2003)
Department of Sociology of Law
Abstract (Swedish)
Pojkar var klart överrepresenterade bland unga lagöverträdare som ställdes inför domstol. Av 45 domar stod pojkarna åtalade i 36 fall och flickorna i 9 fall. Antalet domar där det förekom återfall i brott var totalt 15. Närmare hälften av de flickor som stod åtalade fanns med i belastningsregistret. De flesta pojkar och flickor som stod åtalade var i 16 och 17års åldern. Unga lagöverträdare mellan 15-17 år dömdes främst till dagsböter och överlämnande för vård inom socialtjänsten. Principen för unga lagöverträdare är att dessa i första hand skall bli föremål för åtgärder inom socialtjänsten. Men det allmänna har också ett behov av att brott beivras och att de grundläggande värden genom straffrättsliga regler upprätthålls. Detta kan... (More)
Pojkar var klart överrepresenterade bland unga lagöverträdare som ställdes inför domstol. Av 45 domar stod pojkarna åtalade i 36 fall och flickorna i 9 fall. Antalet domar där det förekom återfall i brott var totalt 15. Närmare hälften av de flickor som stod åtalade fanns med i belastningsregistret. De flesta pojkar och flickor som stod åtalade var i 16 och 17års åldern. Unga lagöverträdare mellan 15-17 år dömdes främst till dagsböter och överlämnande för vård inom socialtjänsten. Principen för unga lagöverträdare är att dessa i första hand skall bli föremål för åtgärder inom socialtjänsten. Men det allmänna har också ett behov av att brott beivras och att de grundläggande värden genom straffrättsliga regler upprätthålls. Detta kan uppfattas som svårförenligt vid det allmännas ingripande vid ungdomsbrott. Vård inom socialtjänsten kan sägas vara ett uttryck för behandlingsideologin, d.v.s. att straffrätten skall ta sin utgångspunkt i den brottsliga individen och inte i den brottsliga gärningen. Den har dock fått stå tillbaka när den "nyklassicistiska" straffrättsteorin om straffvärde har fått ett större inflytande på vilken påföljd som väljs. Vid allvarliga brott ökar därför fokuseringen på gärningen samtidigt som gärningsmannen och dennes behov får mindre betydelse för valet av påföljd. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Riesbeck, Maria
supervisor
organization
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
rättssociologi, Sociology, Sociologi, Juridical science, Rättsvetenskap, juridik
language
Swedish
id
1359381
date added to LUP
2004-11-08 00:00:00
date last changed
2004-11-08 00:00:00
@misc{1359381,
  abstract     = {{Pojkar var klart överrepresenterade bland unga lagöverträdare som ställdes inför domstol. Av 45 domar stod pojkarna åtalade i 36 fall och flickorna i 9 fall. Antalet domar där det förekom återfall i brott var totalt 15. Närmare hälften av de flickor som stod åtalade fanns med i belastningsregistret. De flesta pojkar och flickor som stod åtalade var i 16 och 17års åldern. Unga lagöverträdare mellan 15-17 år dömdes främst till dagsböter och överlämnande för vård inom socialtjänsten. Principen för unga lagöverträdare är att dessa i första hand skall bli föremål för åtgärder inom socialtjänsten. Men det allmänna har också ett behov av att brott beivras och att de grundläggande värden genom straffrättsliga regler upprätthålls. Detta kan uppfattas som svårförenligt vid det allmännas ingripande vid ungdomsbrott. Vård inom socialtjänsten kan sägas vara ett uttryck för behandlingsideologin, d.v.s. att straffrätten skall ta sin utgångspunkt i den brottsliga individen och inte i den brottsliga gärningen. Den har dock fått stå tillbaka när den "nyklassicistiska" straffrättsteorin om straffvärde har fått ett större inflytande på vilken påföljd som väljs. Vid allvarliga brott ökar därför fokuseringen på gärningen samtidigt som gärningsmannen och dennes behov får mindre betydelse för valet av påföljd.}},
  author       = {{Riesbeck, Maria}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Unga lagöverträdare och deras påföljder : en empirisk undersökning av 45 domar}},
  year         = {{2003}},
}