Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Psykodynamiskt inriktad gruppterapi för personer med utmattningssyndrom inom primärvården : en utvärdering

Trunnerup, Annika LU (2008) PPT542 20081
Department of Psychology
Abstract (Swedish)
Inom primärvåden i Oxie har det sedan 2004 på försök prövats att låta människor med utmattningssyndrom få psykodynamisk gruppterapi. Målsättningen med gruppterapierna har varit att minska patienternas lidande, öka insikter gällande affekter och emotioner samt målet att de själva aktivt skulle förändra sin livssituation där det funnits behov. Varje deltagare har haft individuella samtal vid tre tillfällen innan de fattat beslut om att delta eller välja att gå i individuell terapi. Gruppterapierna har innehållit sexton (16) sessioner inalles med en inledande fas, en mellanfas samt en avslutningsfas. Grupperna har träffat sjukgymnast vid ett tillfälle för att få råd angående kroppsliga symptom samt förslag till avslappningsövningar. Vid ett... (More)
Inom primärvåden i Oxie har det sedan 2004 på försök prövats att låta människor med utmattningssyndrom få psykodynamisk gruppterapi. Målsättningen med gruppterapierna har varit att minska patienternas lidande, öka insikter gällande affekter och emotioner samt målet att de själva aktivt skulle förändra sin livssituation där det funnits behov. Varje deltagare har haft individuella samtal vid tre tillfällen innan de fattat beslut om att delta eller välja att gå i individuell terapi. Gruppterapierna har innehållit sexton (16) sessioner inalles med en inledande fas, en mellanfas samt en avslutningsfas. Grupperna har träffat sjukgymnast vid ett tillfälle för att få råd angående kroppsliga symptom samt förslag till avslappningsövningar. Vid ett tillfälle har deltagarna sett en film angående människans existens som därefter har använts som samtalsunderlag i gruppen.

Mellan 2005-2007 har grupper på frivillig basis deltagit i denna utvärdering. Dessutom har patienterna intervjuats inför, vid avslutning av samt efter sex månaders uppföljning av gruppterapin.

Vid sammanställningen har psykodynamiskt inriktad gruppterapi upplevt sig ha god nytta av behandlingen, Av de elva (11) deltagarna har en person avböjt 6-månaders uppföljning. Det finns en klar indikation på förbättring i samtliga mätningar men enbart signifikanta förbättringar i BDI (Becks Depression Inventory). Majoriteten av patienterna har vid avslutad behandling kunnat återgå i arbete. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Trunnerup, Annika LU
supervisor
organization
course
PPT542 20081
year
type
H3 - Professional qualifications (4 Years - )
subject
keywords
Psykodynamisk korttidsterapi i grupp, utmattningssyndrom
language
Swedish
id
1390859
date added to LUP
2009-04-27 15:39:31
date last changed
2009-11-17 12:51:45
@misc{1390859,
  abstract     = {{Inom primärvåden i Oxie har det sedan 2004 på försök prövats att låta människor med utmattningssyndrom få psykodynamisk gruppterapi. Målsättningen med gruppterapierna har varit att minska patienternas lidande, öka insikter gällande affekter och emotioner samt målet att de själva aktivt skulle förändra sin livssituation där det funnits behov. Varje deltagare har haft individuella samtal vid tre tillfällen innan de fattat beslut om att delta eller välja att gå i individuell terapi. Gruppterapierna har innehållit  sexton (16) sessioner inalles med en inledande fas, en mellanfas samt en avslutningsfas. Grupperna har träffat sjukgymnast vid ett tillfälle för att få råd angående kroppsliga symptom samt förslag till avslappningsövningar. Vid ett tillfälle har deltagarna sett en film angående människans existens som därefter har använts som samtalsunderlag i gruppen. 

Mellan 2005-2007 har grupper på frivillig basis deltagit i denna utvärdering. Dessutom har patienterna intervjuats inför, vid avslutning av samt efter sex månaders uppföljning av gruppterapin.

Vid sammanställningen har psykodynamiskt inriktad gruppterapi upplevt sig ha god nytta av behandlingen, Av de elva (11) deltagarna har en person avböjt 6-månaders uppföljning. Det finns en klar indikation på förbättring i samtliga mätningar men enbart signifikanta förbättringar i BDI (Becks Depression Inventory). Majoriteten av patienterna har vid avslutad behandling kunnat återgå i arbete.}},
  author       = {{Trunnerup, Annika}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Psykodynamiskt inriktad gruppterapi för personer med utmattningssyndrom inom primärvården : en utvärdering}},
  year         = {{2008}},
}