Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Vilka ekonomiska strategier gör ett europeiskt lågprisflygbolag framgångsrikt?

Holck, Alexander (2009)
Department of Economics
Abstract (Swedish)
Syftet med denna uppsats är att genom att titta på olika modeller för oligopol undersöka vilka strategier Europas lågprisflygbolag använder sig av för att konkurrera med andra flygbolag.
Spelteoretiska modeller används för att utreda hur lågprisflygbolagen konkurrerar med olika strategier på en oligopolmarknad. Detta underbyggs empiriskt genom en multipel regressionsmodell som testar vilka av diverse relevanta faktorer som kan förklara vinsten för lågprisflygbolaget Ryanair. Materialet för regressionen har hämtats från Ryanairs hemsida. Ryanair har genom sin lågprismodell lyckats generera höga intäkter år efter år när de flesta andra flygbolag inte kunnat nå en tillräckligt hög avkastning på investerat kapital. De viktigaste förklarande... (More)
Syftet med denna uppsats är att genom att titta på olika modeller för oligopol undersöka vilka strategier Europas lågprisflygbolag använder sig av för att konkurrera med andra flygbolag.
Spelteoretiska modeller används för att utreda hur lågprisflygbolagen konkurrerar med olika strategier på en oligopolmarknad. Detta underbyggs empiriskt genom en multipel regressionsmodell som testar vilka av diverse relevanta faktorer som kan förklara vinsten för lågprisflygbolaget Ryanair. Materialet för regressionen har hämtats från Ryanairs hemsida. Ryanair har genom sin lågprismodell lyckats generera höga intäkter år efter år när de flesta andra flygbolag inte kunnat nå en tillräckligt hög avkastning på investerat kapital. De viktigaste förklarande variablerna till Ryanairs intäkter är den genomsnittliga fyllnadsgraden i varje plan, den genomsnittliga längden av flygningen och antalet använda flygplatser som alla påverkar intäkterna positivt. Även antalet använda flygplan är relevant för att förklara Ryanairs vinst, dock är påverkan negativ. Detta ger starkast stöd till användandet av Cournot-modellen för undersökandet av Ryanairs strategiska beteende eftersom Cournot-modellen baseras på konkurrens genom kvantitet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
@misc{1390905,
  abstract     = {{Syftet med denna uppsats är att genom att titta på olika modeller för oligopol undersöka vilka strategier Europas lågprisflygbolag använder sig av för att konkurrera med andra flygbolag.
Spelteoretiska modeller används för att utreda hur lågprisflygbolagen konkurrerar med olika strategier på en oligopolmarknad. Detta underbyggs empiriskt genom en multipel regressionsmodell som testar vilka av diverse relevanta faktorer som kan förklara vinsten för lågprisflygbolaget Ryanair. Materialet för regressionen har hämtats från Ryanairs hemsida. Ryanair har genom sin lågprismodell lyckats generera höga intäkter år efter år när de flesta andra flygbolag inte kunnat nå en tillräckligt hög avkastning på investerat kapital. De viktigaste förklarande variablerna till Ryanairs intäkter är den genomsnittliga fyllnadsgraden i varje plan, den genomsnittliga längden av flygningen och antalet använda flygplatser som alla påverkar intäkterna positivt. Även antalet använda flygplan är relevant för att förklara Ryanairs vinst, dock är påverkan negativ. Detta ger starkast stöd till användandet av Cournot-modellen för undersökandet av Ryanairs strategiska beteende eftersom Cournot-modellen baseras på konkurrens genom kvantitet.}},
  author       = {{Holck, Alexander}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Vilka ekonomiska strategier gör ett europeiskt lågprisflygbolag framgångsrikt?}},
  year         = {{2009}},
}