Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Utmattningssyndrom - kvinnors ohälsa?

Gottfridsson, Charlott LU and Rydholm, Ingela LU (2009) PPT152 20091
Department of Psychology
Abstract (Swedish)
Syftet med undersökningen är att undersöka kvinnors egen förståelse och berättelse av att ha drabbats av utmattningssyndrom. Vi är speciellt intresserade kring kvinnors olika roller och hur dessa påverkat att de blivit sjuka. Undersökningen har både en induktiv och deduktiv ansats. Intervjuformen är semistrukturerad och tolv kvinnor som arbetar i offentliga sektorn har intervjuats. Resultatet visar att alla kvinnorna uppfyller socialstyrelsens kriterier för utmattningssyndrom. Samstämmigt för kvinnorna är att deras arbetssituation förändrats genom omorganisation och nedskärningar vilket gör att arbetet inte längre känns meningsfullt, hanterbart och begripligt. Att vårda och ge omsorg både i arbetet och i familjen är en roll som flertalet... (More)
Syftet med undersökningen är att undersöka kvinnors egen förståelse och berättelse av att ha drabbats av utmattningssyndrom. Vi är speciellt intresserade kring kvinnors olika roller och hur dessa påverkat att de blivit sjuka. Undersökningen har både en induktiv och deduktiv ansats. Intervjuformen är semistrukturerad och tolv kvinnor som arbetar i offentliga sektorn har intervjuats. Resultatet visar att alla kvinnorna uppfyller socialstyrelsens kriterier för utmattningssyndrom. Samstämmigt för kvinnorna är att deras arbetssituation förändrats genom omorganisation och nedskärningar vilket gör att arbetet inte längre känns meningsfullt, hanterbart och begripligt. Att vårda och ge omsorg både i arbetet och i familjen är en roll som flertalet av kvinnorna upplever haft stor påverkan att de blivit sjuka. Den vårdande rollen är tidigt inlärd, åtta av tolv kvinnor har i sin livsberättelse svåra händelser som de själva fått reda ut, samt att de fått hjälpa andra. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Gottfridsson, Charlott LU and Rydholm, Ingela LU
supervisor
organization
course
PPT152 20091
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
kvinnoroller., utmattningssyndrom, arbetsrelaterad stress
language
Swedish
id
1397140
date added to LUP
2009-07-02 09:40:22
date last changed
2009-07-02 09:40:22
@misc{1397140,
  abstract     = {{Syftet med undersökningen är att undersöka kvinnors egen förståelse och berättelse av att ha drabbats av utmattningssyndrom. Vi är speciellt intresserade kring kvinnors olika roller och hur dessa påverkat att de blivit sjuka. Undersökningen har både en induktiv och deduktiv ansats. Intervjuformen är semistrukturerad och tolv kvinnor som arbetar i offentliga sektorn har intervjuats. Resultatet visar att alla kvinnorna uppfyller socialstyrelsens kriterier för utmattningssyndrom. Samstämmigt för kvinnorna är att deras arbetssituation förändrats genom omorganisation och nedskärningar vilket gör att arbetet inte längre känns meningsfullt, hanterbart och begripligt. Att vårda och ge omsorg både i arbetet och i familjen är en roll som flertalet av kvinnorna upplever haft stor påverkan att de blivit sjuka. Den vårdande rollen är tidigt inlärd, åtta av tolv kvinnor har i sin livsberättelse svåra händelser som de själva fått reda ut, samt att de fått hjälpa andra.}},
  author       = {{Gottfridsson, Charlott and Rydholm, Ingela}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Utmattningssyndrom - kvinnors ohälsa?}},
  year         = {{2009}},
}