Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Särskolan - en segregerad skolform?

Back, Jeanette LU and Daggenström, Angela LU (2009) STVA21 20091
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Särskolan som institution har en tämligen undanskymd roll inom utbildningspolitiken och särskoleelevernas marginaliserade ställning i samhället förstärks ytterligare av att de placeras i en segregerad skolform. I strävan efter att skydda en utsatt grupp skiljs den därmed från såväl grund- som gymnasieskolan vilket skapar ett utanförskap och en ”vi och dem”-mentalitet.
I uppsatsen konstrueras två utbildningsideal med tillhörande värdeord. Därefter studeras nationella styrdokument och nyckelpersoner inom särskolan intervjuas. Ambitionen är att utifrån detta studera vilka värdegrunder som genomsyrar särskolans struktur och verksamhet, för att förstå vilka intentioner och drivkrafter som återfinns inom denna skolform.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Back, Jeanette LU and Daggenström, Angela LU
supervisor
organization
course
STVA21 20091
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
integrering, inkludering, särskola, utbildningsideal, segregering
language
Swedish
id
1398788
date added to LUP
2009-06-17 17:10:44
date last changed
2009-06-17 17:10:44
@misc{1398788,
  abstract     = {{Särskolan som institution har en tämligen undanskymd roll inom utbildningspolitiken och särskoleelevernas marginaliserade ställning i samhället förstärks ytterligare av att de placeras i en segregerad skolform. I strävan efter att skydda en utsatt grupp skiljs den därmed från såväl grund- som gymnasieskolan vilket skapar ett utanförskap och en ”vi och dem”-mentalitet. 
I uppsatsen konstrueras två utbildningsideal med tillhörande värdeord. Därefter studeras nationella styrdokument och nyckelpersoner inom särskolan intervjuas. Ambitionen är att utifrån detta studera vilka värdegrunder som genomsyrar särskolans struktur och verksamhet, för att förstå vilka intentioner och drivkrafter som återfinns inom denna skolform.}},
  author       = {{Back, Jeanette and Daggenström, Angela}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Särskolan - en segregerad skolform?}},
  year         = {{2009}},
}