Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Svårigheter i dagliga aktiviteter för personer med nydebuterad Reumatoid artrit

Fält Andersson, Inger LU and Kvist, Rebecka LU (2009) ATPK65 20091
Sustainable occupations and health in a life course perspective
Abstract (Swedish)
Reumatoid artrit, RA orsakade tidigare omfattande aktivitetsproblem för den drabbade personen men idag finns läkemedel som i högre grad än tidigare kan påverka sjukdomsförloppet i gynnsam riktning. För att utreda vilka dagliga aktiviteter en person upplever som svåra används bedömningsinstrument som exempelvis Evaluation of Daily Activity Questionnaire, EDAQ. Syftet med denna studie var att identifiera vilka aktiviteter i dagliga livet dagens patienter med nydebuterad RA upplever svårigheter med samt att ställa dessa i relation till EDAQ. Syftet var också att undersöka vilka aktiviteter dessa personer upplever betydelsefulla. Studien baseras på två fokusgruppsintervjuer med personer med RA utifrån egenkonstruerad intervjuguide och... (More)
Reumatoid artrit, RA orsakade tidigare omfattande aktivitetsproblem för den drabbade personen men idag finns läkemedel som i högre grad än tidigare kan påverka sjukdomsförloppet i gynnsam riktning. För att utreda vilka dagliga aktiviteter en person upplever som svåra används bedömningsinstrument som exempelvis Evaluation of Daily Activity Questionnaire, EDAQ. Syftet med denna studie var att identifiera vilka aktiviteter i dagliga livet dagens patienter med nydebuterad RA upplever svårigheter med samt att ställa dessa i relation till EDAQ. Syftet var också att undersöka vilka aktiviteter dessa personer upplever betydelsefulla. Studien baseras på två fokusgruppsintervjuer med personer med RA utifrån egenkonstruerad intervjuguide och materialet analyserades med en kvalitativ metod. Resultatet visade att dagens patienter med RA periodvis upplever en hel del aktivitetsproblem och att dessa endast till viss del överensstämmer med de aktiviteter som EDAQ tar upp. Dessutom framkom att undersökningspersonerna upplevde arbets- och fritidsaktiviteter som mest betydelsefulla. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Fält Andersson, Inger LU and Kvist, Rebecka LU
supervisor
organization
course
ATPK65 20091
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
arbetsterapi, dagliga aktiviteter, Reumatoid artrit, betydelse, EDAQ
language
Swedish
id
1411057
date added to LUP
2009-05-28 15:54:54
date last changed
2015-12-14 13:21:57
@misc{1411057,
  abstract     = {{Reumatoid artrit, RA orsakade tidigare omfattande aktivitetsproblem för den drabbade personen men idag finns läkemedel som i högre grad än tidigare kan påverka sjukdomsförloppet i gynnsam riktning. För att utreda vilka dagliga aktiviteter en person upplever som svåra används bedömningsinstrument som exempelvis Evaluation of Daily Activity Questionnaire, EDAQ. Syftet med denna studie var att identifiera vilka aktiviteter i dagliga livet dagens patienter med nydebuterad RA upplever svårigheter med samt att ställa dessa i relation till EDAQ. Syftet var också att undersöka vilka aktiviteter dessa personer upplever betydelsefulla. Studien baseras på två fokusgruppsintervjuer med personer med RA utifrån egenkonstruerad intervjuguide och materialet analyserades med en kvalitativ metod. Resultatet visade att dagens patienter med RA periodvis upplever en hel del aktivitetsproblem och att dessa endast till viss del överensstämmer med de aktiviteter som EDAQ tar upp. Dessutom framkom att undersökningspersonerna upplevde arbets- och fritidsaktiviteter som mest betydelsefulla.}},
  author       = {{Fält Andersson, Inger and Kvist, Rebecka}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Svårigheter i dagliga aktiviteter för personer med nydebuterad Reumatoid artrit}},
  year         = {{2009}},
}