Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Vad stressar de anställda? En intervjustudie av en specialförmedling inom arbetsförmedlingen

Brandt, Fredrika LU and Wikman, Louise LU (2009) PSYK01 20091
Department of Psychology
Abstract (Swedish)
Många organisationer har idag problem med stressade anställda, och det kan
ibland vara svårt att finna specifika anledningar till detta. Syftet med föreliggande explorativa studie var att undersöka varför de anställda på en specialförmedling inom Arbetsförmedlingen upplevde stress. Undersökningen gjordes i form av tematiserade halvstrukturerade djupintervjuer av sex anställda. Resultatet visade att resurserna, främst tiden, inte var tillräckliga i förhållande till kraven. Otillräckligt stöd och uppskattning, icke meningsfulla mål, samt bristande inflytande över beslut tagna högre upp i organisationen var ytterligare resultat som framkom. I diskussionen länkades resursbristen till dessa och andra möjliga bidragande faktorer, delvis... (More)
Många organisationer har idag problem med stressade anställda, och det kan
ibland vara svårt att finna specifika anledningar till detta. Syftet med föreliggande explorativa studie var att undersöka varför de anställda på en specialförmedling inom Arbetsförmedlingen upplevde stress. Undersökningen gjordes i form av tematiserade halvstrukturerade djupintervjuer av sex anställda. Resultatet visade att resurserna, främst tiden, inte var tillräckliga i förhållande till kraven. Otillräckligt stöd och uppskattning, icke meningsfulla mål, samt bristande inflytande över beslut tagna högre upp i organisationen var ytterligare resultat som framkom. I diskussionen länkades resursbristen till dessa och andra möjliga bidragande faktorer, delvis specifika för en Human Service organisation, till den upplevda stressen. Även individers skilda förhållningssätt till potentiella stressorer diskuterades. En rimlig slutsats blev att resursbristen och dess följder var den enskilt största faktorn bakom stressen på enheten. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Brandt, Fredrika LU and Wikman, Louise LU
supervisor
organization
course
PSYK01 20091
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Human Service organisation, krav, stöd, kontroll, stressorer, roller, belöning
language
Swedish
id
1428332
date added to LUP
2009-06-23 13:22:50
date last changed
2009-06-23 13:22:50
@misc{1428332,
  abstract     = {{Många organisationer har idag problem med stressade anställda, och det kan
ibland vara svårt att finna specifika anledningar till detta. Syftet med föreliggande explorativa studie var att undersöka varför de anställda på en specialförmedling inom Arbetsförmedlingen upplevde stress. Undersökningen gjordes i form av tematiserade halvstrukturerade djupintervjuer av sex anställda. Resultatet visade att resurserna, främst tiden, inte var tillräckliga i förhållande till kraven. Otillräckligt stöd och uppskattning, icke meningsfulla mål, samt bristande inflytande över beslut tagna högre upp i organisationen var ytterligare resultat som framkom. I diskussionen länkades resursbristen till dessa och andra möjliga bidragande faktorer, delvis specifika för en Human Service organisation, till den upplevda stressen. Även individers skilda förhållningssätt till potentiella stressorer diskuterades. En rimlig slutsats blev att resursbristen och dess följder var den enskilt största faktorn bakom stressen på enheten.}},
  author       = {{Brandt, Fredrika and Wikman, Louise}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Vad stressar de anställda? En intervjustudie av en specialförmedling inom arbetsförmedlingen}},
  year         = {{2009}},
}