Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Jämförelse av roller inom olika projekt: Traditionell projektledning och Scrum

Ukiza, Pierre Justin and Bernadotte Af Wisborg Hed, Johan (2009)
Department of Informatics
Abstract (Swedish)
Bakgrunden till denna studie är problemen som uppstår på grund av implementeringen av utvecklingsmetoden Scrum. Enligt Schwaber (2004) så försöker många företag att behålla sina projektledare även efter att ha implementerat Scrum. Därmed undersöker vi om de två nya rollerna som tillkommer med metoden, produktägare och scrummaster, ersätter den traditionella projektledaren och i så fall, på vilket sätt. Genom att göra en kvalitativ undersökning med sex intervjuer så har vi klarlagt deras uppgifter, krav och egenskaper. Detta sammanställer vi i tabell 5.2 där man tydligt ser att Scrumrollerna inte ersätter projektledaren till fullo samt att Scrum har vissa uppgifter som projektledaren inte har. Slutligen avslutar vi med en reviderad version... (More)
Bakgrunden till denna studie är problemen som uppstår på grund av implementeringen av utvecklingsmetoden Scrum. Enligt Schwaber (2004) så försöker många företag att behålla sina projektledare även efter att ha implementerat Scrum. Därmed undersöker vi om de två nya rollerna som tillkommer med metoden, produktägare och scrummaster, ersätter den traditionella projektledaren och i så fall, på vilket sätt. Genom att göra en kvalitativ undersökning med sex intervjuer så har vi klarlagt deras uppgifter, krav och egenskaper. Detta sammanställer vi i tabell 5.2 där man tydligt ser att Scrumrollerna inte ersätter projektledaren till fullo samt att Scrum har vissa uppgifter som projektledaren inte har. Slutligen avslutar vi med en reviderad version av vårt ramverk. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Ukiza, Pierre Justin and Bernadotte Af Wisborg Hed, Johan
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
projektledare, Scrum, agila metoder, produktägare, scrummaster., Informatics, systems theory, Informatik, systemteori
language
Swedish
id
1436845
date added to LUP
2009-06-17 00:00:00
date last changed
2010-08-03 10:52:33
@misc{1436845,
  abstract     = {{Bakgrunden till denna studie är problemen som uppstår på grund av implementeringen av utvecklingsmetoden Scrum. Enligt Schwaber (2004) så försöker många företag att behålla sina projektledare även efter att ha implementerat Scrum. Därmed undersöker vi om de två nya rollerna som tillkommer med metoden, produktägare och scrummaster, ersätter den traditionella projektledaren och i så fall, på vilket sätt. Genom att göra en kvalitativ undersökning med sex intervjuer så har vi klarlagt deras uppgifter, krav och egenskaper. Detta sammanställer vi i tabell 5.2 där man tydligt ser att Scrumrollerna inte ersätter projektledaren till fullo samt att Scrum har vissa uppgifter som projektledaren inte har. Slutligen avslutar vi med en reviderad version av vårt ramverk.}},
  author       = {{Ukiza, Pierre Justin and Bernadotte Af Wisborg Hed, Johan}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Jämförelse av roller inom olika projekt: Traditionell projektledning och Scrum}},
  year         = {{2009}},
}