Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kan stereotyper få kvinnor att öka sin prestation på EQ-test?

Ingman, Helena LU and Gullberg, Maria LU (2009) PSYK01 20091
Department of Psychology
Abstract (Swedish)
Kvinnor har visat sig vara generellt bättre än män på emotionell intelligens, en kompetens som idag värderas högt i arbetslivet. Denna studie undersökte om könsskillnaden beror på stereotyplyft, samt om lyftet medieras av motivationsfaktorn regulatory focus. Det undersöktes också om stereotypaktiveringen påverkade strategin i bedömning av ansiktsuttryck. 60 kvinnor utförde ett EQ-test bestående av en självskattningsdel och ansiktsbedömning. Resultatet visade ingen signifikant skillnad mellan kontroll- och experimentgrupp. Det fanns inte heller någon skillnad mellan grupperna i regulatory focus. Stereotyplyftsmanipulerade kvinnor använde sig av en mer analyserande bedömningsstrategi än kontrollgruppens kvinnor. Den uteblivna... (More)
Kvinnor har visat sig vara generellt bättre än män på emotionell intelligens, en kompetens som idag värderas högt i arbetslivet. Denna studie undersökte om könsskillnaden beror på stereotyplyft, samt om lyftet medieras av motivationsfaktorn regulatory focus. Det undersöktes också om stereotypaktiveringen påverkade strategin i bedömning av ansiktsuttryck. 60 kvinnor utförde ett EQ-test bestående av en självskattningsdel och ansiktsbedömning. Resultatet visade ingen signifikant skillnad mellan kontroll- och experimentgrupp. Det fanns inte heller någon skillnad mellan grupperna i regulatory focus. Stereotyplyftsmanipulerade kvinnor använde sig av en mer analyserande bedömningsstrategi än kontrollgruppens kvinnor. Den uteblivna stereotyplyftseffekten tros bero på att stereotypen är så välkänd att den aktiverades även i kontrollgruppen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Ingman, Helena LU and Gullberg, Maria LU
supervisor
organization
course
PSYK01 20091
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
automatisk bedömningsprocess, Emotionell intelligens, stereotyplyft, regulatory focus
language
Swedish
id
1438141
date added to LUP
2009-10-09 14:36:41
date last changed
2009-10-09 14:36:41
@misc{1438141,
  abstract     = {{Kvinnor har visat sig vara generellt bättre än män på emotionell intelligens, en  kompetens som idag värderas högt i arbetslivet. Denna studie undersökte om  könsskillnaden beror på stereotyplyft, samt om lyftet medieras av motivationsfaktorn regulatory focus. Det undersöktes också om stereotypaktiveringen påverkade strategin i bedömning av ansiktsuttryck. 60 kvinnor utförde ett EQ-test bestående av en självskattningsdel och ansiktsbedömning. Resultatet visade ingen signifikant skillnad mellan kontroll- och experimentgrupp. Det fanns inte heller någon skillnad mellan grupperna i regulatory focus. Stereotyplyftsmanipulerade kvinnor använde sig av en mer analyserande bedömningsstrategi än kontrollgruppens kvinnor. Den uteblivna stereotyplyftseffekten tros bero på att stereotypen är så välkänd att den aktiverades även i  kontrollgruppen.}},
  author       = {{Ingman, Helena and Gullberg, Maria}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kan stereotyper få kvinnor att öka sin prestation på EQ-test?}},
  year         = {{2009}},
}