Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Existerar stereotyphot hos män vid emotionella intelligenstest?

Olsson, Kristin LU and Stenberg, Matilda (2009) PSYK01 20091
Department of Psychology
Abstract (Swedish)
Denna studie undersökte om män som blev stereotyphotade, genom att de påmindes om stereotypen ”män är sämre än kvinnor på emotionell intelligens”, skulle prestera sämre på ett emotionellt intelligenstest än män som inte blev stereotyphotade. Studien ämnade även till att se om Locus of Control hade en modererande effekt på förhållandet mellan stereotyphot och emotionell intelligens. Detta testades genom att 62 män fick genomföra ett emotionellt intelligenstest, innehållande självskattningsfrågor och avläsning av ansiktsuttryck. Ingen signifikant skillnad mellan grupperna erhölls, det vill säga huvudhypotesen fick inget stöd. En eventuell orsak till att stereotyphotseffekten uteblev skulle kunna vara att det datorbaserade emotionella... (More)
Denna studie undersökte om män som blev stereotyphotade, genom att de påmindes om stereotypen ”män är sämre än kvinnor på emotionell intelligens”, skulle prestera sämre på ett emotionellt intelligenstest än män som inte blev stereotyphotade. Studien ämnade även till att se om Locus of Control hade en modererande effekt på förhållandet mellan stereotyphot och emotionell intelligens. Detta testades genom att 62 män fick genomföra ett emotionellt intelligenstest, innehållande självskattningsfrågor och avläsning av ansiktsuttryck. Ingen signifikant skillnad mellan grupperna erhölls, det vill säga huvudhypotesen fick inget stöd. En eventuell orsak till att stereotyphotseffekten uteblev skulle kunna vara att det datorbaserade emotionella intelligenstestet var alltför omfattande när det kom till upplägg och mätning. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Olsson, Kristin LU and Stenberg, Matilda
supervisor
organization
course
PSYK01 20091
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Locus of Control, emotionell intelligens, Stereotyphot, könsstereotyper
language
Swedish
id
1439110
date added to LUP
2009-08-31 15:20:10
date last changed
2009-08-31 15:20:10
@misc{1439110,
  abstract     = {{Denna studie undersökte om män som blev stereotyphotade, genom att de påmindes om stereotypen ”män är sämre än kvinnor på emotionell intelligens”, skulle prestera sämre på ett emotionellt intelligenstest än män som inte blev stereotyphotade. Studien ämnade även till att se om Locus of Control hade en modererande effekt på förhållandet mellan stereotyphot och emotionell intelligens. Detta testades genom att 62 män fick genomföra ett emotionellt intelligenstest, innehållande självskattningsfrågor och avläsning av ansiktsuttryck. Ingen signifikant skillnad mellan grupperna erhölls, det vill säga huvudhypotesen fick inget stöd. En eventuell orsak till att stereotyphotseffekten uteblev skulle kunna vara att det datorbaserade emotionella intelligenstestet var alltför omfattande när det kom till upplägg och mätning.}},
  author       = {{Olsson, Kristin and Stenberg, Matilda}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Existerar stereotyphot hos män vid emotionella intelligenstest?}},
  year         = {{2009}},
}