Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Övervägande vid val av databashanterare för geografiska informationssystem

Nylén, Tina and Fletcher, Christer (2009)
Department of Informatics
Abstract (Swedish)
Geografiska informationssystem (GIS) behöver funktioner för att hantera lagring av så kallad geospatial data, det vill säga stora mängder av numeriska tal representerandes geografiska koordinatpositioner. Det standardiserade sättet att lagra denna typ av data utgår från att den är logiskt uppdelad i olika så kallade objekt. Sedan Open Geospatial Consortium (OGC) införde en standardiserad utökning av SQL för att hantera de geospatiala objekten har de databashanteringsverktyg som stöder denna standard blivit likartade i funktionalitet. På grund av detta lär även andra faktorer än det rent tekniska spela in vid avgörandet av vilken databashanterare som man väljer att använda tillsammans med ett geografiskt informationssystem. I ett... (More)
Geografiska informationssystem (GIS) behöver funktioner för att hantera lagring av så kallad geospatial data, det vill säga stora mängder av numeriska tal representerandes geografiska koordinatpositioner. Det standardiserade sättet att lagra denna typ av data utgår från att den är logiskt uppdelad i olika så kallade objekt. Sedan Open Geospatial Consortium (OGC) införde en standardiserad utökning av SQL för att hantera de geospatiala objekten har de databashanteringsverktyg som stöder denna standard blivit likartade i funktionalitet. På grund av detta lär även andra faktorer än det rent tekniska spela in vid avgörandet av vilken databashanterare som man väljer att använda tillsammans med ett geografiskt informationssystem. I ett enkätformulär ombads företag och myndigheter att välja hur viktiga olika faktorer var för dem i valet av databashanterare. Bland faktorerna ingick dels tekniska aspekter som prestanda, transaktionshantering och kompatibilitet, dels marknadsfaktorer som pris, varumärke och rykte. Utifrån resultatet av undersökningen har vi konstaterat att valet av databashanterare för GIS är komplext med många faktorer som bedöms som viktiga. Absolut viktigast var olika tekniska aspekter med prestanda och transaktionshantering i toppen. Den tredje högst rankade faktorn var att databashanteraren följer OGC:s standard. Minst viktigt var saker som gällde ett eventuellt tillhörande grafiskt administrationsverktyg, och speciellt huruvida detta kunde ställas in till svenska eller ej. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Nylén, Tina and Fletcher, Christer
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
databashanterare, inköpsfaktorer, dbms, gis, ogc, Informatics, systems theory, Informatik, systemteori
language
Swedish
id
1458583
date added to LUP
2009-06-26 00:00:00
date last changed
2010-08-03 10:52:42
@misc{1458583,
  abstract     = {{Geografiska informationssystem (GIS) behöver funktioner för att hantera lagring av så kallad geospatial data, det vill säga stora mängder av numeriska tal representerandes geografiska koordinatpositioner. Det standardiserade sättet att lagra denna typ av data utgår från att den är logiskt uppdelad i olika så kallade objekt. Sedan Open Geospatial Consortium (OGC) införde en standardiserad utökning av SQL för att hantera de geospatiala objekten har de databashanteringsverktyg som stöder denna standard blivit likartade i funktionalitet. På grund av detta lär även andra faktorer än det rent tekniska spela in vid avgörandet av vilken databashanterare som man väljer att använda tillsammans med ett geografiskt informationssystem. I ett enkätformulär ombads företag och myndigheter att välja hur viktiga olika faktorer var för dem i valet av databashanterare. Bland faktorerna ingick dels tekniska aspekter som prestanda, transaktionshantering och kompatibilitet, dels marknadsfaktorer som pris, varumärke och rykte. Utifrån resultatet av undersökningen har vi konstaterat att valet av databashanterare för GIS är komplext med många faktorer som bedöms som viktiga. Absolut viktigast var olika tekniska aspekter med prestanda och transaktionshantering i toppen. Den tredje högst rankade faktorn var att databashanteraren följer OGC:s standard. Minst viktigt var saker som gällde ett eventuellt tillhörande grafiskt administrationsverktyg, och speciellt huruvida detta kunde ställas in till svenska eller ej.}},
  author       = {{Nylén, Tina and Fletcher, Christer}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Övervägande vid val av databashanterare för geografiska informationssystem}},
  year         = {{2009}},
}