Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Är Malmö en sjöfartsstad? : om konflikter, kulturarv och identitet på Malmö sjöfartsmuseum

Christensson, Martin LU (2009) ETN103 20091
Division of Ethnology
Abstract (Swedish)
Den här uppsatsen fokuserar på Malmö sjöfartsmuseum som är en del av den större organisationen Malmö museer. Studien uppmärksammar att privatpersoner i en förening bidragit att forma museets verksamhet sedan museets grundande 1978 och den konflikt som uppstått eftersom museets sjöfartssamlingar inte visats i museets bottenplan sedan 2003. Med hjälp av teorier om kulturarv och identitet visar studien att olika syn på vad Malmö är för stad har påverkat det som ställs ut på museet. Museets vilja att gestalta ”Malmö som industristad” har dominerat medan föreningen såg Malmö också som en ”sjöfartsstad” eller en ”sjö- och stapelstad”. Förändrade förutsättningar för museiverksamhet och olika syn på kulturarv och hur det bör gestaltas påverkade... (More)
Den här uppsatsen fokuserar på Malmö sjöfartsmuseum som är en del av den större organisationen Malmö museer. Studien uppmärksammar att privatpersoner i en förening bidragit att forma museets verksamhet sedan museets grundande 1978 och den konflikt som uppstått eftersom museets sjöfartssamlingar inte visats i museets bottenplan sedan 2003. Med hjälp av teorier om kulturarv och identitet visar studien att olika syn på vad Malmö är för stad har påverkat det som ställs ut på museet. Museets vilja att gestalta ”Malmö som industristad” har dominerat medan föreningen såg Malmö också som en ”sjöfartsstad” eller en ”sjö- och stapelstad”. Förändrade förutsättningar för museiverksamhet och olika syn på kulturarv och hur det bör gestaltas påverkade också parterna. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Christensson, Martin LU
supervisor
organization
course
ETN103 20091
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Sjöfartshistoria, Maritim kultur, Konflikt, Identitet, Museer, Kulturarv, Bilden av Malmö
language
Swedish
id
1468734
date added to LUP
2010-01-26 11:52:08
date last changed
2010-01-26 11:52:08
@misc{1468734,
  abstract     = {{Den här uppsatsen fokuserar på Malmö sjöfartsmuseum som är en del av den större organisationen Malmö museer. Studien uppmärksammar att privatpersoner i en förening bidragit att forma museets verksamhet sedan museets grundande 1978 och den konflikt som uppstått eftersom museets sjöfartssamlingar inte visats i museets bottenplan sedan 2003. Med hjälp av teorier om kulturarv och identitet visar studien att olika syn på vad Malmö är för stad har påverkat det som ställs ut på museet. Museets vilja att gestalta ”Malmö som industristad” har dominerat medan föreningen såg Malmö också som en ”sjöfartsstad” eller en ”sjö- och stapelstad”. Förändrade förutsättningar för museiverksamhet och olika syn på kulturarv och hur det bör gestaltas påverkade också parterna.}},
  author       = {{Christensson, Martin}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Är Malmö en sjöfartsstad? : om konflikter, kulturarv och identitet på Malmö sjöfartsmuseum}},
  year         = {{2009}},
}