Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Haptisk skattjakt

Lindholm, Anna (2003)
Certec - Rehabilitation Engineering and Design
Abstract (Swedish)
I detta examensarbete gör jag ett skattjaktsspel vars målgrupp huvudsakligen är blinda och synskadade barn och ungdomar. För att spela spelet används the PHANToM, på svenska Fantomen. Ett av problemen jag ställts inför är att Fantomens räckvidd är begränsad. Därför behöver den virtuella världen flyttas på något sätt utan att den synskadade användaren tappar orienteringen i spelet. För att bestämma hur detta ska ske, och för att se om spelets idéer fungerar, har ett antal användartester utförts. Fantomen är ett verktyg för att känna virtuella saker i tre dimensioner. Fantomen kan till utseendet liknas vid en penna vars spets sitter på en robotarm. När Fantomen används håller användaren i pennan på samma sätt som en vanlig penna, pennan kan... (More)
I detta examensarbete gör jag ett skattjaktsspel vars målgrupp huvudsakligen är blinda och synskadade barn och ungdomar. För att spela spelet används the PHANToM, på svenska Fantomen. Ett av problemen jag ställts inför är att Fantomens räckvidd är begränsad. Därför behöver den virtuella världen flyttas på något sätt utan att den synskadade användaren tappar orienteringen i spelet. För att bestämma hur detta ska ske, och för att se om spelets idéer fungerar, har ett antal användartester utförts. Fantomen är ett verktyg för att känna virtuella saker i tre dimensioner. Fantomen kan till utseendet liknas vid en penna vars spets sitter på en robotarm. När Fantomen används håller användaren i pennan på samma sätt som en vanlig penna, pennan kan flyttas i alla riktningar och har ett visst motstånd när den stöter i det virtuella föremålet. Att använda Fantomen känns ungefär som att hålla i en penna och dra dess spets längs ett föremål. Fantomen kan programmeras på olika sätt. Jag har använt Reachin API vilket är ett gränssnitt framtaget av det svenska företaget Reachin för att programmera just Fantomen. Reachin API kombinerar VRML, C++ och Python. Resultatet av examensarbetet blev ett skattjaktsspel som fungerar, men har vissa brister. Hur spelet fungerar och vad det har för brister diskuteras i denna rapport. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Lindholm, Anna
supervisor
organization
year
type
H2 - Master's Degree (Two Years)
subject
keywords
haptik, Virtual Reality, vr, Haptiska gränssnitt, blindhet, Synskador
language
Swedish
additional info
Research group: Audio-Haptic Interactive Design
id
1473357
alternative location
http://www.certec.lth.se/dok/haptiskskattjakt/
http://www.certec.lth.se/doc/haptictreasurehunt/
date added to LUP
2009-10-21 11:00:05
date last changed
2013-09-02 11:53:34
@misc{1473357,
  abstract     = {{I detta examensarbete gör jag ett skattjaktsspel vars målgrupp huvudsakligen är blinda och synskadade barn och ungdomar. För att spela spelet används the PHANToM, på svenska Fantomen. Ett av problemen jag ställts inför är att Fantomens räckvidd är begränsad. Därför behöver den virtuella världen flyttas på något sätt utan att den synskadade användaren tappar orienteringen i spelet. För att bestämma hur detta ska ske, och för att se om spelets idéer fungerar, har ett antal användartester utförts. Fantomen är ett verktyg för att känna virtuella saker i tre dimensioner. Fantomen kan till utseendet liknas vid en penna vars spets sitter på en robotarm. När Fantomen används håller användaren i pennan på samma sätt som en vanlig penna, pennan kan flyttas i alla riktningar och har ett visst motstånd när den stöter i det virtuella föremålet. Att använda Fantomen känns ungefär som att hålla i en penna och dra dess spets längs ett föremål. Fantomen kan programmeras på olika sätt. Jag har använt Reachin API vilket är ett gränssnitt framtaget av det svenska företaget Reachin för att programmera just Fantomen. Reachin API kombinerar VRML, C++ och Python. Resultatet av examensarbetet blev ett skattjaktsspel som fungerar, men har vissa brister. Hur spelet fungerar och vad det har för brister diskuteras i denna rapport.}},
  author       = {{Lindholm, Anna}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Haptisk skattjakt}},
  year         = {{2003}},
}