Få med sig stort & smått
(2004)Certec - Rehabilitation Engineering and Design
- Abstract (Swedish)
- I vårt examensarbete har vi arbetat med äldre som vår användargrupp. Vi ville inrikta oss på en positiv syssla/handling och försöka underlätta utförandet av den. Att bli gammal innebär ofta att man får fler funktionsnedsättningar samtidigt så som försämrad syn, hörsel och finmotorik, samt försämrad kognitiv förmåga. Det är vanligt att man måste använda olika hjälpmedel för att klara av det dagliga livet. Produkter borde vara så pass bra i sig själva så att inga extra hjälpmedel behövs. Det unika med äldre är att de har levt länge, oftast har mer tid och större erfarenhet. Betydelsefullt för oss har varit att äldre oftast inte ser sig själva som ”gamla” och därför ville vi rikta produkterna till yngre och på så sätt få människor att börja... (More)
- I vårt examensarbete har vi arbetat med äldre som vår användargrupp. Vi ville inrikta oss på en positiv syssla/handling och försöka underlätta utförandet av den. Att bli gammal innebär ofta att man får fler funktionsnedsättningar samtidigt så som försämrad syn, hörsel och finmotorik, samt försämrad kognitiv förmåga. Det är vanligt att man måste använda olika hjälpmedel för att klara av det dagliga livet. Produkter borde vara så pass bra i sig själva så att inga extra hjälpmedel behövs. Det unika med äldre är att de har levt länge, oftast har mer tid och större erfarenhet. Betydelsefullt för oss har varit att äldre oftast inte ser sig själva som ”gamla” och därför ville vi rikta produkterna till yngre och på så sätt få människor att börja använda dem redan innan eventuella funktionsnedsättningar börjar. Då kanske också redan äldre enklare kan identifiera sig som användare. För att nå det målet har vi använt oss av ”Universaldesign” – design för att göra produkter tillgängliga för alla – som metod och process. En av de svårigheter vi fann i vardagen för gamla, var att bära med sig saker i och utanför hemmet när man samtidigt måste stödja sig. Arbetet resulterade till sist i att försöka besvara frågeställningen ”Hur får man med sig fikan från köket till bordet?”. Med ”fikan” avsågs servis, tilltugg samt kaffe. En viktig aspekt var också att vi ville att framdukningen skulle kunna göras av personen själv innan gästerna kommer, samt att själva stimulansen att duka fram inte skulle ersättas av en annan person eller ett ting. Att vi kom att arbeta just med fika som en aktivitet, har att göra med att vi tycker att det är en viktig aktivitet då man får mötas och prata med varandra. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
http://lup.lub.lu.se/student-papers/record/1473474
- author
- Carlberg, Ulrika and Gullander, Kristina
- supervisor
- organization
- year
- 2004
- type
- H2 - Master's Degree (Two Years)
- subject
- keywords
- Rörelsehinder, Vardagsteknik, Äldre
- language
- Swedish
- id
- 1473474
- alternative location
- http://www.certec.lth.se/dok/famedsig/
- date added to LUP
- 2010-07-15 15:15:05
- date last changed
- 2010-07-15 15:15:05
@misc{1473474, abstract = {{I vårt examensarbete har vi arbetat med äldre som vår användargrupp. Vi ville inrikta oss på en positiv syssla/handling och försöka underlätta utförandet av den. Att bli gammal innebär ofta att man får fler funktionsnedsättningar samtidigt så som försämrad syn, hörsel och finmotorik, samt försämrad kognitiv förmåga. Det är vanligt att man måste använda olika hjälpmedel för att klara av det dagliga livet. Produkter borde vara så pass bra i sig själva så att inga extra hjälpmedel behövs. Det unika med äldre är att de har levt länge, oftast har mer tid och större erfarenhet. Betydelsefullt för oss har varit att äldre oftast inte ser sig själva som ”gamla” och därför ville vi rikta produkterna till yngre och på så sätt få människor att börja använda dem redan innan eventuella funktionsnedsättningar börjar. Då kanske också redan äldre enklare kan identifiera sig som användare. För att nå det målet har vi använt oss av ”Universaldesign” – design för att göra produkter tillgängliga för alla – som metod och process. En av de svårigheter vi fann i vardagen för gamla, var att bära med sig saker i och utanför hemmet när man samtidigt måste stödja sig. Arbetet resulterade till sist i att försöka besvara frågeställningen ”Hur får man med sig fikan från köket till bordet?”. Med ”fikan” avsågs servis, tilltugg samt kaffe. En viktig aspekt var också att vi ville att framdukningen skulle kunna göras av personen själv innan gästerna kommer, samt att själva stimulansen att duka fram inte skulle ersättas av en annan person eller ett ting. Att vi kom att arbeta just med fika som en aktivitet, har att göra med att vi tycker att det är en viktig aktivitet då man får mötas och prata med varandra.}}, author = {{Carlberg, Ulrika and Gullander, Kristina}}, language = {{swe}}, note = {{Student Paper}}, title = {{Få med sig stort & smått}}, year = {{2004}}, }