Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Ett arbetsredskap för lärare att ta fram multimediala nätföreläsningar

Brunzell, Kajsa and Oltner, Anette (2003)
Certec - Rehabilitation Engineering and Design
Abstract (Swedish)
Certec vid Lunds tekniska högskola har sedan 1996 givit kurser över Internet. Allteftersom tekniken förändras har nätföreläsningar blivit en allt mer populär metod för undervisning. Certec vill nu ta fram ett arbetsredskap för att skapa introduktionsvideor med hjälp av olika mallar. Tanken är att läraren själv skall kunna ta fram och förhandsgranska sin introduktionsvideo, som är en del av en nätföreläsning. Med hjälp av arbetsredskapet skall läraren kunna blanda videofiler, stillbilder, tal, korta texter och länkar. En introduktionsvideo i en nätföreläsning är till för att skapa närhet till kursdeltagarna. Efter intervjuerna och provanvändningarna har ett arbetsredskap tagits fram i Macromedia Director. I arbetsredskapet har vi... (More)
Certec vid Lunds tekniska högskola har sedan 1996 givit kurser över Internet. Allteftersom tekniken förändras har nätföreläsningar blivit en allt mer populär metod för undervisning. Certec vill nu ta fram ett arbetsredskap för att skapa introduktionsvideor med hjälp av olika mallar. Tanken är att läraren själv skall kunna ta fram och förhandsgranska sin introduktionsvideo, som är en del av en nätföreläsning. Med hjälp av arbetsredskapet skall läraren kunna blanda videofiler, stillbilder, tal, korta texter och länkar. En introduktionsvideo i en nätföreläsning är till för att skapa närhet till kursdeltagarna. Efter intervjuerna och provanvändningarna har ett arbetsredskap tagits fram i Macromedia Director. I arbetsredskapet har vi utvecklat ett gränssnitt i vilket vi har eftersträvat att efterlikna Officepakets gränssnitt i största möjliga mån. Detta beslut grundas på de svar vi fick fram på de intervjuer målgruppsanalyser och användartester som vi har utfört. Vi var tvungna att utveckla mallarna i arbetsredskapet så att de är enkla att använda. Mallar, är så kallade fördefinierad block med olika utseenden, som läraren själv kan placera ut sina saker i. Med hjälp av en tidslinje kan läraren byta dessa saker och variera mellan olika mallar. Förhandsgranskning av det man arbetar på är ett måste, annars är det svårt att veta om man har placerat in sakerna på där man ville ha dem. Det är viktigaste är att arbetsredskapet är lätthanterlig! Efter våra undersökningar på marknaden så kom vi underfund med att det inte fanns något sådant program som det vi nu har tagit fram. Vi hade några problem som orsakades av Macromedia Directors begränsningar gällande importering och hantering av vissa format. Om det skall ske en fortsatt utveckling av programmet, så rekomenderar vi att man att man gör det i ett annat programmeringsspråk. Till exempel C++, som har bättre kontroll över importeringen av olika format. Vi tycker att vi har skapat en bra beta version. Certec har genom detta examensarbete fått en mycket klarare bild av vad man har för krav på ett arbetsverktyg och hur det kan se ut. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Brunzell, Kajsa and Oltner, Anette
supervisor
organization
year
type
H2 - Master's Degree (Two Years)
subject
keywords
universitet, internet, skola, Lärande
language
Swedish
id
1473488
alternative location
http://www.certec.lth.se/dok/ettarbetsredskapfor/
date added to LUP
2009-10-21 11:17:07
date last changed
2010-02-01 14:40:04
@misc{1473488,
  abstract     = {{Certec vid Lunds tekniska högskola har sedan 1996 givit kurser över Internet. Allteftersom tekniken förändras har nätföreläsningar blivit en allt mer populär metod för undervisning. Certec vill nu ta fram ett arbetsredskap för att skapa introduktionsvideor med hjälp av olika mallar. Tanken är att läraren själv skall kunna ta fram och förhandsgranska sin introduktionsvideo, som är en del av en nätföreläsning. Med hjälp av arbetsredskapet skall läraren kunna blanda videofiler, stillbilder, tal, korta texter och länkar. En introduktionsvideo i en nätföreläsning är till för att skapa närhet till kursdeltagarna.    Efter intervjuerna och provanvändningarna har ett arbetsredskap tagits fram i Macromedia Director. I arbetsredskapet har vi utvecklat ett gränssnitt i vilket vi har eftersträvat att efterlikna Officepakets gränssnitt i största möjliga mån. Detta beslut grundas på de svar vi fick fram på de intervjuer målgruppsanalyser och användartester som vi har utfört.    Vi var tvungna att utveckla mallarna i arbetsredskapet så att de är enkla att använda. Mallar, är så kallade fördefinierad block med olika utseenden, som läraren själv kan placera ut sina saker i. Med hjälp av en tidslinje kan läraren byta dessa saker och variera mellan olika mallar. Förhandsgranskning av det man arbetar på är ett måste, annars är det svårt att veta om man har placerat in sakerna på där man ville ha dem. Det är viktigaste är att arbetsredskapet är lätthanterlig!    Efter våra undersökningar på marknaden så kom vi underfund med att det inte fanns något sådant program som det vi nu har tagit fram. Vi hade några problem som orsakades av Macromedia Directors begränsningar gällande importering och hantering av vissa format. Om det skall ske en fortsatt utveckling av programmet, så rekomenderar vi att man att man gör det i ett annat programmeringsspråk. Till exempel C++, som har bättre kontroll över importeringen av olika format. Vi tycker att vi har skapat en bra beta version. Certec har genom detta examensarbete fått en mycket klarare bild av vad man har för krav på ett arbetsverktyg och hur det kan se ut.}},
  author       = {{Brunzell, Kajsa and Oltner, Anette}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Ett arbetsredskap för lärare att ta fram multimediala nätföreläsningar}},
  year         = {{2003}},
}