Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Ryssland - Med det politiska ledarskapet i centrum

Nilsson, Victoria LU (2009) STVA21 20092
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Ryssland präglades under största delen av 1900-talet av den kommunistiska maktepoken, som fick sitt slut i och med sovjetunionens upplösning 1991. Den ryska övergången från ett centralstyrt totalitärt samhälle till en demokrati kan ses ur ett transitionsteoretiskt perspektiv, där landet ännu inte kan betraktas som demokratiskt konsoliderat. Ryssland har efter 1991 av organisationen Freedom House gått från att klassas som ”delvis fritt” till ”icke fritt”, vilket visar på en försvagning av landets politiska och civila rättigheter. De ryska politiska ledarna har på både på grund av interna maktkamper och konflikter mellan presidentmakt och parlament tagit beslut som lett till både ett sämre och mer hotfullt ryskt politiskt klimat, samt en... (More)
Ryssland präglades under största delen av 1900-talet av den kommunistiska maktepoken, som fick sitt slut i och med sovjetunionens upplösning 1991. Den ryska övergången från ett centralstyrt totalitärt samhälle till en demokrati kan ses ur ett transitionsteoretiskt perspektiv, där landet ännu inte kan betraktas som demokratiskt konsoliderat. Ryssland har efter 1991 av organisationen Freedom House gått från att klassas som ”delvis fritt” till ”icke fritt”, vilket visar på en försvagning av landets politiska och civila rättigheter. De ryska politiska ledarna har på både på grund av interna maktkamper och konflikter mellan presidentmakt och parlament tagit beslut som lett till både ett sämre och mer hotfullt ryskt politiskt klimat, samt en försvagning av den ryska demokratin. Dessa negativa konsekvenser kan endast avhjälpas genom att ledarskapet förbättras, främst genom en återgång till fria och rättvisa val och fri partibildning. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Nilsson, Victoria LU
supervisor
organization
course
STVA21 20092
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Ryssland, transitionsteorin, politiskt ledarskap
language
Swedish
id
1524804
date added to LUP
2010-02-01 11:37:06
date last changed
2010-02-01 11:37:06
@misc{1524804,
  abstract     = {{Ryssland präglades under största delen av 1900-talet av den kommunistiska maktepoken, som fick sitt slut i och med sovjetunionens upplösning 1991. Den ryska övergången från ett centralstyrt totalitärt samhälle till en demokrati kan ses ur ett transitionsteoretiskt perspektiv, där landet ännu inte kan betraktas som demokratiskt konsoliderat. Ryssland har efter 1991 av organisationen Freedom House gått från att klassas som ”delvis fritt” till ”icke fritt”, vilket visar på en försvagning av landets politiska och civila rättigheter. De ryska politiska ledarna har på både på grund av interna maktkamper och konflikter mellan presidentmakt och parlament tagit beslut som lett till både ett sämre och mer hotfullt ryskt politiskt klimat, samt en försvagning av den ryska demokratin. Dessa negativa konsekvenser kan endast avhjälpas genom att ledarskapet förbättras, främst genom en återgång till fria och rättvisa val och fri partibildning.}},
  author       = {{Nilsson, Victoria}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Ryssland - Med det politiska ledarskapet i centrum}},
  year         = {{2009}},
}