Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Bidrar internet till demokratisering i Iran?

Roshdi, Safa and Strömberg, Kim LU (2010) STVA21 20092
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Uppsatsen undersöker internets roll för demokratiseringsprocessen i Iran. Vi utgår från Dahls demokratidefinition och från den har vi begränsat oss till principen om upplyst förståelse, som har tre komponenter; yttrandefrihet, rätten till alternativ information och församlingsfrihet. Den teoretiska grunden för att internet ska påverka dessa tre komponenter positivt hämtar vi från Benkler. Genom att jämföra internet med traditionell massmedia har vi fastställt internets påverkan på dessa tre komponenter i tur och ordning. Data har insamlats genom en innehållsanalys och en respondentundersökning. Vi har funnit att internet har en positiv inverkan på yttrandefriheten och rätten till alternativ information och vissa indikationer finns även på... (More)
Uppsatsen undersöker internets roll för demokratiseringsprocessen i Iran. Vi utgår från Dahls demokratidefinition och från den har vi begränsat oss till principen om upplyst förståelse, som har tre komponenter; yttrandefrihet, rätten till alternativ information och församlingsfrihet. Den teoretiska grunden för att internet ska påverka dessa tre komponenter positivt hämtar vi från Benkler. Genom att jämföra internet med traditionell massmedia har vi fastställt internets påverkan på dessa tre komponenter i tur och ordning. Data har insamlats genom en innehållsanalys och en respondentundersökning. Vi har funnit att internet har en positiv inverkan på yttrandefriheten och rätten till alternativ information och vissa indikationer finns även på att det kan ge bättre församlingsfrihet. En mängd invändningar finns dock mot resultatet varav den viktigaste är att internet visserligen förbättrar de faktiska möjligheterna till dessa rättigheter men inte bidrar på något sätt till att grundlagsfästa dem vilket krävs enligt Dahls definition. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Roshdi, Safa and Strömberg, Kim LU
supervisor
organization
course
STVA21 20092
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
internet, upplyst förståelse, demokrati, Iran, bloggosfär
language
Swedish
id
1524845
date added to LUP
2010-02-01 11:29:15
date last changed
2011-05-05 09:12:09
@misc{1524845,
  abstract     = {{Uppsatsen undersöker internets roll för demokratiseringsprocessen i Iran. Vi utgår från Dahls demokratidefinition och från den har vi begränsat oss till principen om upplyst förståelse, som har tre komponenter; yttrandefrihet, rätten till alternativ information och församlingsfrihet. Den teoretiska grunden för att internet ska påverka dessa tre komponenter positivt hämtar vi från Benkler. Genom att jämföra internet med traditionell massmedia har vi fastställt internets påverkan på dessa tre komponenter i tur och ordning. Data har insamlats genom en innehållsanalys och en respondentundersökning. Vi har funnit att internet har en positiv inverkan på yttrandefriheten och rätten till alternativ information och vissa indikationer finns även på att det kan ge bättre församlingsfrihet. En mängd invändningar finns dock mot resultatet varav den viktigaste är att internet visserligen förbättrar de faktiska möjligheterna till dessa rättigheter men inte bidrar på något sätt till att grundlagsfästa dem vilket krävs enligt Dahls definition.}},
  author       = {{Roshdi, Safa and Strömberg, Kim}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Bidrar internet till demokratisering i Iran?}},
  year         = {{2010}},
}