Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Föreställningen om rättfärdigat krig - USA:s argument som legitimerade Irakkriget?

Novotny, Sofie LU and Olin, Emma LU (2009) STVA21 20092
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Rättfärdiga krig bygger på normer som finns i teorin om rättfärdiga krig samt i det regelverk som FN-stadgan utgör, vilket har inflytande på politiska beslutsfattare. Uppsatsen undersöker om dessa föreställningar underlättar eller försvårar att legitimera krig, samt hur argument kan anpassas utifrån jus ad bellum-principerna och FN-stadgan för att det ska bli rättfärdigat. Studien görs med hjälp av en idéanalys på fallet Irakkriget 2003 där Bushadministrationens argument för rättfärdigandet av kriget analyseras utifrån jus ad bellum-principerna och FN-stadgans rätt till självförsvar samt vålds- och aggressionsförbudet. Argumentens giltighet, hållbarhet och rimlighet prövas med idékritik. Analysen visar på att jus ad bellum-principerna blir... (More)
Rättfärdiga krig bygger på normer som finns i teorin om rättfärdiga krig samt i det regelverk som FN-stadgan utgör, vilket har inflytande på politiska beslutsfattare. Uppsatsen undersöker om dessa föreställningar underlättar eller försvårar att legitimera krig, samt hur argument kan anpassas utifrån jus ad bellum-principerna och FN-stadgan för att det ska bli rättfärdigat. Studien görs med hjälp av en idéanalys på fallet Irakkriget 2003 där Bushadministrationens argument för rättfärdigandet av kriget analyseras utifrån jus ad bellum-principerna och FN-stadgans rätt till självförsvar samt vålds- och aggressionsförbudet. Argumentens giltighet, hållbarhet och rimlighet prövas med idékritik. Analysen visar på att jus ad bellum-principerna blir ett verktyg för att underlätta att rättfärdiga ett krig om det kan framhållas argument för respektive princip. FN-stadgan har legala regler som begränsar när krig är tillåtna, vilket är gällande för alla stater, men är inte alltid försvårande då den erbjuder tolkningsmöjligheter. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Novotny, Sofie LU and Olin, Emma LU
supervisor
organization
course
STVA21 20092
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
FN-stadgan, jus ad bellum, rättfärdiga krig, George W. Bush, Irakkriget 2003
language
Swedish
id
1524883
date added to LUP
2010-02-01 11:26:46
date last changed
2010-02-01 11:26:46
@misc{1524883,
  abstract     = {{Rättfärdiga krig bygger på normer som finns i teorin om rättfärdiga krig samt i det regelverk som FN-stadgan utgör, vilket har inflytande på politiska beslutsfattare. Uppsatsen undersöker om dessa föreställningar underlättar eller försvårar att legitimera krig, samt hur argument kan anpassas utifrån jus ad bellum-principerna och FN-stadgan för att det ska bli rättfärdigat. Studien görs med hjälp av en idéanalys på fallet Irakkriget 2003 där Bushadministrationens argument för rättfärdigandet av kriget analyseras utifrån jus ad bellum-principerna och FN-stadgans rätt till självförsvar samt vålds- och aggressionsförbudet. Argumentens giltighet, hållbarhet och rimlighet prövas med idékritik. Analysen visar på att jus ad bellum-principerna blir ett verktyg för att underlätta att rättfärdiga ett krig om det kan framhållas argument för respektive princip. FN-stadgan har legala regler som begränsar när krig är tillåtna, vilket är gällande för alla stater, men är inte alltid försvårande då den erbjuder tolkningsmöjligheter.}},
  author       = {{Novotny, Sofie and Olin, Emma}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Föreställningen om rättfärdigat krig - USA:s argument som legitimerade Irakkriget?}},
  year         = {{2009}},
}