Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

”Man skall förlåta men aldrig glömma.” Krigsupplevelsers påverkan på identitetens utformning hos bosniakiska ungdomar i Sverige.

Cvrk, Fikret LU (2010) PSYK01 20092
Department of Psychology
Abstract (Swedish)
Denna studie undersökte eventuella skillnader i krigsupplevelsers påverkan på identitetens utformning mellan två grupper av bosniakiska ungdomar. Den handlade om de bosniaker som emigrerade till Sverige före eller omedelbart efter början av kriget i Bosnien 1992 och de bosniaker som upplevde kriget och kom till Sverige efter 1995. Datainsamlingen i min uppsats skedde genom kvalitativ metod, det vill säga genom intervjuer baserade på öppna frågor, där den intervjuade fick möjlighet att själv rapportera om sina upplevelser. Insamlad data från intervjuerna analyserades genom två textanalysprogram; Sphinx-lexica och MCA – Meaning Constitution Analysis. Resultaten visade att det finns skillnad mellan förkrigs- och efterkrigsungdomarna på teman... (More)
Denna studie undersökte eventuella skillnader i krigsupplevelsers påverkan på identitetens utformning mellan två grupper av bosniakiska ungdomar. Den handlade om de bosniaker som emigrerade till Sverige före eller omedelbart efter början av kriget i Bosnien 1992 och de bosniaker som upplevde kriget och kom till Sverige efter 1995. Datainsamlingen i min uppsats skedde genom kvalitativ metod, det vill säga genom intervjuer baserade på öppna frågor, där den intervjuade fick möjlighet att själv rapportera om sina upplevelser. Insamlad data från intervjuerna analyserades genom två textanalysprogram; Sphinx-lexica och MCA – Meaning Constitution Analysis. Resultaten visade att det finns skillnad mellan förkrigs- och efterkrigsungdomarna på teman krigsupplevelser, upplevelsernas påverkan och anpassningen i Sverige. Resultaten visade ingen skillnad på temat kulturell identitet. Den huvudsakliga orsaken till känsla för kulturell identitet hos intervjupersonerna är minnen från kriget som minnen kring det förstörda hemlandet, deportation till utlandet, mördade personer som var deras fäder, släktingar och medlemmar i samma etniska grupp. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Cvrk, Fikret LU
supervisor
organization
course
PSYK01 20092
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
påverkan, upplevelser, Bosniaker, identitet, anpassning, MCA - Mening Constitution Analys, krig, Sphingx-Lexica
language
Swedish
id
1543828
date added to LUP
2010-02-25 16:33:46
date last changed
2010-02-25 16:33:46
@misc{1543828,
  abstract     = {{Denna studie undersökte eventuella skillnader i krigsupplevelsers påverkan på identitetens utformning mellan två grupper av bosniakiska ungdomar. Den handlade om de bosniaker som emigrerade till Sverige före eller omedelbart efter början av kriget i Bosnien 1992 och de bosniaker som upplevde kriget och kom till Sverige efter 1995. Datainsamlingen i min uppsats skedde genom kvalitativ metod, det vill säga genom intervjuer baserade på öppna frågor, där den intervjuade fick möjlighet att själv rapportera om sina upplevelser. Insamlad data från intervjuerna analyserades genom två textanalysprogram; Sphinx-lexica och MCA – Meaning Constitution Analysis. Resultaten visade att det finns skillnad mellan förkrigs- och efterkrigsungdomarna på teman krigsupplevelser, upplevelsernas påverkan och anpassningen i Sverige. Resultaten visade ingen skillnad på temat kulturell identitet. Den huvudsakliga orsaken till känsla för kulturell identitet hos intervjupersonerna är minnen från kriget som minnen kring det förstörda hemlandet, deportation till utlandet, mördade personer som var deras fäder, släktingar och medlemmar i samma etniska grupp.}},
  author       = {{Cvrk, Fikret}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{”Man skall förlåta men aldrig glömma.” Krigsupplevelsers påverkan på identitetens utformning hos bosniakiska ungdomar i Sverige.}},
  year         = {{2010}},
}