Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Deltagande i kriminell organisation - En anomali i det straffrättsliga systemet?

Andgren, Pontus (2007)
Department of Law
Abstract
Den organiserade brottsligheten är en typ av modern brottslighet som karaktäriseras av svårutredda händelseförlopp, oklara ansvarsfördelningar och långa avstånd mellan en viss handling och en viss effekt. Därför ställer den till med problem för det straffrättsliga systemet, vilket är anpassat för enskilda gärningsmän som begår enkelt urskiljbara gärningar. Bör man då använda straffrätten för att bekämpa den organiserade brottsligheten? I denna uppsats diskuteras förslaget om en kriminalisering av ''deltagande i kriminell organisation''. Förslaget återfinns i SOU 2000:88 och innebär i princip att man vill ha en mer långtgående kriminalisering av alla typer av stödåtgärder och verksamheter kopplade till kriminella organisationer. Om ett... (More)
Den organiserade brottsligheten är en typ av modern brottslighet som karaktäriseras av svårutredda händelseförlopp, oklara ansvarsfördelningar och långa avstånd mellan en viss handling och en viss effekt. Därför ställer den till med problem för det straffrättsliga systemet, vilket är anpassat för enskilda gärningsmän som begår enkelt urskiljbara gärningar. Bör man då använda straffrätten för att bekämpa den organiserade brottsligheten? I denna uppsats diskuteras förslaget om en kriminalisering av ''deltagande i kriminell organisation''. Förslaget återfinns i SOU 2000:88 och innebär i princip att man vill ha en mer långtgående kriminalisering av alla typer av stödåtgärder och verksamheter kopplade till kriminella organisationer. Om ett liggande förslag till rambeslut antas av EU:s ministerråd kommer en sådan lagstiftning att vara oundviklig i den svenska straffrätten. Frågan har att göra med synen på individens ställning i det straffrättsliga systemet, och hur man tillmäter skuld till individer. Därför genomförs en rättshistorisk utredning av vår straffrätts ideologiska grundvalar. Förhållandet mellan statens makt och individens frihet samt dess uttryck i straffrätten diskuteras. Samma balansgång är avgörande vid frågan om kriminalisering, varför principiella perspektiv på straffrättspolitik utreds. Slutligen diskuteras det aktuella kriminaliseringsförslagets relation till den svenska straffrätten, samt frågan huruvida en kriminalisering bör komma till stånd. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Andgren, Pontus
supervisor
organization
year
type
H3 - Professional qualifications (4 Years - )
subject
keywords
Rättshistoria
language
Swedish
id
1555820
date added to LUP
2010-03-08 15:55:18
date last changed
2010-03-08 15:55:18
@misc{1555820,
  abstract     = {{Den organiserade brottsligheten är en typ av modern brottslighet som karaktäriseras av svårutredda händelseförlopp, oklara ansvarsfördelningar och långa avstånd mellan en viss handling och en viss effekt. Därför ställer den till med problem för det straffrättsliga systemet, vilket är anpassat för enskilda gärningsmän som begår enkelt urskiljbara gärningar. Bör man då använda straffrätten för att bekämpa den organiserade brottsligheten? I denna uppsats diskuteras förslaget om en kriminalisering av ''deltagande i kriminell organisation''. Förslaget återfinns i SOU 2000:88 och innebär i princip att man vill ha en mer långtgående kriminalisering av alla typer av stödåtgärder och verksamheter kopplade till kriminella organisationer. Om ett liggande förslag till rambeslut antas av EU:s ministerråd kommer en sådan lagstiftning att vara oundviklig i den svenska straffrätten. Frågan har att göra med synen på individens ställning i det straffrättsliga systemet, och hur man tillmäter skuld till individer. Därför genomförs en rättshistorisk utredning av vår straffrätts ideologiska grundvalar. Förhållandet mellan statens makt och individens frihet samt dess uttryck i straffrätten diskuteras. Samma balansgång är avgörande vid frågan om kriminalisering, varför principiella perspektiv på straffrättspolitik utreds. Slutligen diskuteras det aktuella kriminaliseringsförslagets relation till den svenska straffrätten, samt frågan huruvida en kriminalisering bör komma till stånd.}},
  author       = {{Andgren, Pontus}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Deltagande i kriminell organisation - En anomali i det straffrättsliga systemet?}},
  year         = {{2007}},
}