Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

En studie i barnmisshandel och domstolarnas straffmätning

Anevski, AnnCharlotte (2004)
Department of Law
Abstract
I detta arbete har jag haft som syfte att undersöka om det behövs ett tillägg i 29 kap 2 § BrB. Den röda tråden har givetvis varit barnets situation i samhället. Jag har behandlat barnmisshandel ur ett historiskt perspektiv för att få en överblick hur barn har behandlats de senaste seklen. Ur ett historiskt perspektiv har barnets rättigheter, från att i princip ha varit obefintligt, under det senaste seklet förändrats markant till fördel för barnet. Vidare har jag också studerat hur barnmisshandel kan se ut. Detta med tanke på att barnmisshandel inte alltid är av konkret karaktär. Det var också av intresse att se över vem som tillvaratar barns intresse i vårt samhälle. Sverige har varit ett föredöme för andra länder vad gäller... (More)
I detta arbete har jag haft som syfte att undersöka om det behövs ett tillägg i 29 kap 2 § BrB. Den röda tråden har givetvis varit barnets situation i samhället. Jag har behandlat barnmisshandel ur ett historiskt perspektiv för att få en överblick hur barn har behandlats de senaste seklen. Ur ett historiskt perspektiv har barnets rättigheter, från att i princip ha varit obefintligt, under det senaste seklet förändrats markant till fördel för barnet. Vidare har jag också studerat hur barnmisshandel kan se ut. Detta med tanke på att barnmisshandel inte alltid är av konkret karaktär. Det var också av intresse att se över vem som tillvaratar barns intresse i vårt samhälle. Sverige har varit ett föredöme för andra länder vad gäller implementeringen av barnkonventionen. När Sverige godkände barnkonventionen gjordes den bedömningen av riksdagen att normharmoni förelåg och att de svenska lagarna i huvudsak överensstämde med konventionen. Lagar och riktlinjer som används vid bedömningen av straffvärdet vid barnmisshandel har fungerat som utgångspunkt för min frågeställning. Mina slutsatser är att det finns ett behov av ett tillägg i 29 kap 2 § BrB som stärker skyddet för utsatta barn . Invändningarna mot ett sådant tillägg har inget större stöd. Tillägget medför praktisk betydelse i den bemärkelsen att utsatta barns situation förbättras. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Anevski, AnnCharlotte
supervisor
organization
year
type
H3 - Professional qualifications (4 Years - )
subject
keywords
Straffrätt
language
Swedish
id
1555838
date added to LUP
2010-03-08 15:55:18
date last changed
2010-03-08 15:55:18
@misc{1555838,
  abstract     = {{I detta arbete har jag haft som syfte att undersöka om det behövs ett tillägg i 29 kap 2 § BrB. Den röda tråden har givetvis varit barnets situation i samhället. Jag har behandlat barnmisshandel ur ett historiskt perspektiv för att få en överblick hur barn har behandlats de senaste seklen. Ur ett historiskt perspektiv har barnets rättigheter, från att i princip ha varit obefintligt, under det senaste seklet förändrats markant till fördel för barnet. Vidare har jag också studerat hur barnmisshandel kan se ut. Detta med tanke på att barnmisshandel inte alltid är av konkret karaktär. Det var också av intresse att se över vem som tillvaratar barns intresse i vårt samhälle. Sverige har varit ett föredöme för andra länder vad gäller implementeringen av barnkonventionen. När Sverige godkände barnkonventionen gjordes den bedömningen av riksdagen att normharmoni förelåg och att de svenska lagarna i huvudsak överensstämde med konventionen. Lagar och riktlinjer som används vid bedömningen av straffvärdet vid barnmisshandel har fungerat som utgångspunkt för min frågeställning. Mina slutsatser är att det finns ett behov av ett tillägg i 29 kap 2 § BrB som stärker skyddet för utsatta barn . Invändningarna mot ett sådant tillägg har inget större stöd. Tillägget medför praktisk betydelse i den bemärkelsen att utsatta barns situation förbättras.}},
  author       = {{Anevski, AnnCharlotte}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{En studie i barnmisshandel och domstolarnas straffmätning}},
  year         = {{2004}},
}