Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Trender inom Rymdrätten

Bergman, Anna-Karin (2002)
Department of Law
Abstract
Detta examensarbete i juridik har till syfte att ge en utförlig bakgrund till hur rymdrätten uppkommit och hur den ser ut idag. Rymdrätten är en del av folkrätten och styrs därför framförallt av internationella bestämmelser. Sverige är dock ett av de länder som har en nationell rymdlag. Arbetet behandlar därför såväl internationella som nationella bestämmelser. Jag har, med avsikt, valt att inte avgränsa arbetet till en strikt frågeställning eller ett strikt problem. Detta på grund av att jag själv sett detta arbete som en möjlighet att lära mig om ämnet i stort. Vissa avsnitt har jag dock valt att analysera på djupet (se till exempel avsnittet om kommersialisering) då de främst behandlar frågor som idag diskuteras på hög nivå inom FN:s... (More)
Detta examensarbete i juridik har till syfte att ge en utförlig bakgrund till hur rymdrätten uppkommit och hur den ser ut idag. Rymdrätten är en del av folkrätten och styrs därför framförallt av internationella bestämmelser. Sverige är dock ett av de länder som har en nationell rymdlag. Arbetet behandlar därför såväl internationella som nationella bestämmelser. Jag har, med avsikt, valt att inte avgränsa arbetet till en strikt frågeställning eller ett strikt problem. Detta på grund av att jag själv sett detta arbete som en möjlighet att lära mig om ämnet i stort. Vissa avsnitt har jag dock valt att analysera på djupet (se till exempel avsnittet om kommersialisering) då de främst behandlar frågor som idag diskuteras på hög nivå inom FN:s rymdverksamhet. Rymdrätten är ett mycket stort område inom folkrätten. Den har sitt ursprung i havsrätten och lufträtten. Dessa tre områden är dock idag att se som olika ämnen. Medan lufträtten och havsrätten utvecklades till att omfatta suveränitetsprincipen utvecklades rymdrätten till att omfatta principen om staters frihet. Rymdrätten styrs främst av internationella bestämmelser. Jag har i detta arbete valt att redogöra för fyra av dem. Rymdfördraget, 1972 års Ansvarskonvention, 1979 års Månavtal och Registreringskonventionen. Jag har även valt att beröra folkrättens tillämpning på rymdrätten. Under avsnittet ''Kommersialisering och rymdrätt'' har jag redogjort för viktiga frågor som idag diskuteras inom FN:s rymdverksamhet och försökt ge subjektiva svar på problem som ännu inte lyckats lösas. Vad jag, under arbetes gång, fann var att många av de rymdrättsliga bestämmelser som idag existerar inte är tillfredsställande på alla plan. De upprättades under en tid då så gott som all företagsamhet var statligt ägd. Bestämmelsernas materiella innehåll har inte uppdaterats till att överensstämma med den statliga avreglering som skett och omfattar därför inte rymdaktiviteter företagna av andra subjekt/objekt än stater. Det skall dock tilläggas att man inom FN är medveten om detta problem och en diskussion kring ämnet har inletts. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Bergman, Anna-Karin
supervisor
organization
year
type
H3 - Professional qualifications (4 Years - )
subject
keywords
Folkrätt
language
Swedish
id
1556168
date added to LUP
2010-03-08 15:55:19
date last changed
2010-03-08 15:55:19
@misc{1556168,
  abstract     = {{Detta examensarbete i juridik har till syfte att ge en utförlig bakgrund till hur rymdrätten uppkommit och hur den ser ut idag. Rymdrätten är en del av folkrätten och styrs därför framförallt av internationella bestämmelser. Sverige är dock ett av de länder som har en nationell rymdlag. Arbetet behandlar därför såväl internationella som nationella bestämmelser. Jag har, med avsikt, valt att inte avgränsa arbetet till en strikt frågeställning eller ett strikt problem. Detta på grund av att jag själv sett detta arbete som en möjlighet att lära mig om ämnet i stort. Vissa avsnitt har jag dock valt att analysera på djupet (se till exempel avsnittet om kommersialisering) då de främst behandlar frågor som idag diskuteras på hög nivå inom FN:s rymdverksamhet. Rymdrätten är ett mycket stort område inom folkrätten. Den har sitt ursprung i havsrätten och lufträtten. Dessa tre områden är dock idag att se som olika ämnen. Medan lufträtten och havsrätten utvecklades till att omfatta suveränitetsprincipen utvecklades rymdrätten till att omfatta principen om staters frihet. Rymdrätten styrs främst av internationella bestämmelser. Jag har i detta arbete valt att redogöra för fyra av dem. Rymdfördraget, 1972 års Ansvarskonvention, 1979 års Månavtal och Registreringskonventionen. Jag har även valt att beröra folkrättens tillämpning på rymdrätten. Under avsnittet ''Kommersialisering och rymdrätt'' har jag redogjort för viktiga frågor som idag diskuteras inom FN:s rymdverksamhet och försökt ge subjektiva svar på problem som ännu inte lyckats lösas. Vad jag, under arbetes gång, fann var att många av de rymdrättsliga bestämmelser som idag existerar inte är tillfredsställande på alla plan. De upprättades under en tid då så gott som all företagsamhet var statligt ägd. Bestämmelsernas materiella innehåll har inte uppdaterats till att överensstämma med den statliga avreglering som skett och omfattar därför inte rymdaktiviteter företagna av andra subjekt/objekt än stater. Det skall dock tilläggas att man inom FN är medveten om detta problem och en diskussion kring ämnet har inletts.}},
  author       = {{Bergman, Anna-Karin}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Trender inom Rymdrätten}},
  year         = {{2002}},
}