Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Culpa in contrahendo vid företagsförvärv

Carnheimer, Andreas (2007)
Department of Law
Abstract
Förevarande uppsats behandlar rättsfiguren culpa in contrahendo, vårdslöshet i samband med ingående av avtal, och dess tillämpning vid företagsförvärv. En förhandling om företagsöverlåtelse som inte leder till ett slutgiltigt avtal kan vara ytterst kostsam för parterna. Huvudregeln i svensk rätt är emellertid att avtalspart förhandlar på egen risk med innebörden att han eller hon inte kan räkna med att få ersättning för sina utgifter och än mindre för uteblivna fördelar, när förhandlingarna inte lett till avtal. Skadeståndsskyldighet på grund av vårdslöshet vid avtals ingående kan dock uppstå enligt rättsfiguren culpa in contrahendo. Syftet med denna uppsats är därför att redogöra för vilka förutsättningar som måste vara för handen för att... (More)
Förevarande uppsats behandlar rättsfiguren culpa in contrahendo, vårdslöshet i samband med ingående av avtal, och dess tillämpning vid företagsförvärv. En förhandling om företagsöverlåtelse som inte leder till ett slutgiltigt avtal kan vara ytterst kostsam för parterna. Huvudregeln i svensk rätt är emellertid att avtalspart förhandlar på egen risk med innebörden att han eller hon inte kan räkna med att få ersättning för sina utgifter och än mindre för uteblivna fördelar, när förhandlingarna inte lett till avtal. Skadeståndsskyldighet på grund av vårdslöshet vid avtals ingående kan dock uppstå enligt rättsfiguren culpa in contrahendo. Syftet med denna uppsats är därför att redogöra för vilka förutsättningar som måste vara för handen för att ett prekontraktuellt skadeståndsansvar skall aktualiseras vid förhandlingar rörande företagsöverlåtelser. I uppsatsen redogörs inledningsvis för transaktionsprocessen vid ett företagsförvärv med avsikt att belysa själva avtalsbildningen. För det fall ett bindande avtal har kommit till stånd mellan parterna uppkommer ett inomobligatoriskt skadeståndsansvar, vilket normal innebär att möjligheterna till ersättning ökar. Avtalsbildningen vid ett företagsförvärv sker normalt successivt, varför en part följaktligen måste förvänta sig att bundenhet kan uppkomma innan ett skriftligt kontrakt är för handen. När partsavsikten är att avtalsinnehållet skall förkroppsligas i ett skriftligt kontrakt, torde dock avtalsbundenhet inte föreligga förrän detta undertecknats av parterna. Vidare belyses de olika förutsättningar som måste vara uppfyllda för att det prekontraktuella skadeståndsansvaret vid företagsförvärv skall aktualiseras. De objektiva förutsättningar som måste vara för handen är ansvarsgrund (vilken i detta fall utgörs av lojalitetsplikten), skada och adekvat kausalitet. För skadeståndsskyldighet måste även det subjektiva rekvisitet culpa, uppsåt eller oaktsamhet, vara uppfyllt. Här analyseras också bevisbördan för ett eventuellt skadeståndsansvar och skada, vilken bärs av den skadelidande förhandlingsparten. I arbetets sista del åskådliggörs den eventuella ersättningens storlek då culpa in contrahendo konstaterats. I korthet kan sägas att ersättningen som huvudregel utgörs av det negativa kontraktsintresset, eventuellt med ett visst tillägg. Avslutningsvis framhålles att rättsfiguren culpa in contrahendo bidrar till att parterna vid förhandling om ett företagsförvärv uppträder lojalt och därmed också till att trovärdigheten för avtalsinstitutet upprätthålls. Trots att viss osäkerhet kan anses råda om rättsfigurens innehåll och räckvidd torde rättsläget kunna ses som tillräckligt tillfredställande och förutsägbart. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Carnheimer, Andreas
supervisor
organization
year
type
H3 - Professional qualifications (4 Years - )
subject
keywords
Förmögenhetsrätt
language
Swedish
id
1556699
date added to LUP
2010-03-08 15:55:20
date last changed
2010-03-08 15:55:20
@misc{1556699,
  abstract     = {{Förevarande uppsats behandlar rättsfiguren culpa in contrahendo, vårdslöshet i samband med ingående av avtal, och dess tillämpning vid företagsförvärv. En förhandling om företagsöverlåtelse som inte leder till ett slutgiltigt avtal kan vara ytterst kostsam för parterna. Huvudregeln i svensk rätt är emellertid att avtalspart förhandlar på egen risk med innebörden att han eller hon inte kan räkna med att få ersättning för sina utgifter och än mindre för uteblivna fördelar, när förhandlingarna inte lett till avtal. Skadeståndsskyldighet på grund av vårdslöshet vid avtals ingående kan dock uppstå enligt rättsfiguren culpa in contrahendo. Syftet med denna uppsats är därför att redogöra för vilka förutsättningar som måste vara för handen för att ett prekontraktuellt skadeståndsansvar skall aktualiseras vid förhandlingar rörande företagsöverlåtelser. I uppsatsen redogörs inledningsvis för transaktionsprocessen vid ett företagsförvärv med avsikt att belysa själva avtalsbildningen. För det fall ett bindande avtal har kommit till stånd mellan parterna uppkommer ett inomobligatoriskt skadeståndsansvar, vilket normal innebär att möjligheterna till ersättning ökar. Avtalsbildningen vid ett företagsförvärv sker normalt successivt, varför en part följaktligen måste förvänta sig att bundenhet kan uppkomma innan ett skriftligt kontrakt är för handen. När partsavsikten är att avtalsinnehållet skall förkroppsligas i ett skriftligt kontrakt, torde dock avtalsbundenhet inte föreligga förrän detta undertecknats av parterna. Vidare belyses de olika förutsättningar som måste vara uppfyllda för att det prekontraktuella skadeståndsansvaret vid företagsförvärv skall aktualiseras. De objektiva förutsättningar som måste vara för handen är ansvarsgrund (vilken i detta fall utgörs av lojalitetsplikten), skada och adekvat kausalitet. För skadeståndsskyldighet måste även det subjektiva rekvisitet culpa, uppsåt eller oaktsamhet, vara uppfyllt. Här analyseras också bevisbördan för ett eventuellt skadeståndsansvar och skada, vilken bärs av den skadelidande förhandlingsparten. I arbetets sista del åskådliggörs den eventuella ersättningens storlek då culpa in contrahendo konstaterats. I korthet kan sägas att ersättningen som huvudregel utgörs av det negativa kontraktsintresset, eventuellt med ett visst tillägg. Avslutningsvis framhålles att rättsfiguren culpa in contrahendo bidrar till att parterna vid förhandling om ett företagsförvärv uppträder lojalt och därmed också till att trovärdigheten för avtalsinstitutet upprätthålls. Trots att viss osäkerhet kan anses råda om rättsfigurens innehåll och räckvidd torde rättsläget kunna ses som tillräckligt tillfredställande och förutsägbart.}},
  author       = {{Carnheimer, Andreas}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Culpa in contrahendo vid företagsförvärv}},
  year         = {{2007}},
}