Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

En ny sexualbrottslagstiftning

Eklund, Jeanette (2005)
Department of Law
Abstract
Under vår och sommar 1997 ägde en rad massmedialt uppmärksammade gruppvåldtäkter rum. Bland de mer omskrivna förtjänar Södertäljefallet och Rissnefallet att särskilt nämnas. I den rättspolitiska debatt som följde i kölvattnet av de båda rättegångarna tillsattes en utredning med uppgiften att göra en översyn av sexualbrotten i 6 kap BrB. Utredningen kom att centrera kring frågan om tvång eller bristande samtycke borde utgöra grunden för straffansvaret i en ny sexualbrottslagstiftning. Under det senaste året har debatten kring sexualbrottslagstiftningen återigen blossat upp med full kraft. Missnöjet har främst bestått i att domstolarna i ett flertal fall dömt till ansvar för sexuellt utnyttjande respektive frikänt istället för att döma till... (More)
Under vår och sommar 1997 ägde en rad massmedialt uppmärksammade gruppvåldtäkter rum. Bland de mer omskrivna förtjänar Södertäljefallet och Rissnefallet att särskilt nämnas. I den rättspolitiska debatt som följde i kölvattnet av de båda rättegångarna tillsattes en utredning med uppgiften att göra en översyn av sexualbrotten i 6 kap BrB. Utredningen kom att centrera kring frågan om tvång eller bristande samtycke borde utgöra grunden för straffansvaret i en ny sexualbrottslagstiftning. Under det senaste året har debatten kring sexualbrottslagstiftningen återigen blossat upp med full kraft. Missnöjet har främst bestått i att domstolarna i ett flertal fall dömt till ansvar för sexuellt utnyttjande respektive frikänt istället för att döma till ansvar för våldtäkt. Missnöjet från allmänhet och media påskyndade sannolikt arbetet med det lagförslag som var under beredning och från den 1 april i år gäller en ny sexualbrottslag som bl.a. innebär att våldtäktsbrottet har utvidgats till att även innefatta övergrepp på berusade, funktionshindrade, sovande och psykiskt sjuka offer. Vidare har kraven på tvång sänkts. Den nya lagen kritiserades emellertid redan när den befann sig på förslagsstadiet. Kritiken bestod bl.a. i att den skulle vara en populistisk lagstiftning utan någon substans. Man menade att den enda förändringen som lagen skulle komma att medföra var att en gärningsman nu kunde dömas för våldtäkt istället för sexuellt utnyttjande. Lagen skulle inte på något sätt resultera i fler fällande domar då ingen förändring av de gällande beviskraven i svensk rätt har skett. Vidare så har det gjorts gällande att lagen borde ha utformats med ett rekvisit om bristande samtycke som grund för straffansvar i enlighet med den dom som avkunnades mot Bulgarien den 4 december 2003. Däri slog Europadomstolen fast att Europakonventionen ålägger medlemsstaterna att straffbelägga och effektivt lagföra varje form av sexuellt umgänge som skett utan samtycke, även om offret inte gjort fysiskt motstånd. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Eklund, Jeanette
supervisor
organization
year
type
H3 - Professional qualifications (4 Years - )
subject
keywords
Straffrätt
language
Swedish
id
1557087
date added to LUP
2010-03-08 15:55:20
date last changed
2010-03-08 15:55:20
@misc{1557087,
  abstract     = {{Under vår och sommar 1997 ägde en rad massmedialt uppmärksammade gruppvåldtäkter rum. Bland de mer omskrivna förtjänar Södertäljefallet och Rissnefallet att särskilt nämnas. I den rättspolitiska debatt som följde i kölvattnet av de båda rättegångarna tillsattes en utredning med uppgiften att göra en översyn av sexualbrotten i 6 kap BrB. Utredningen kom att centrera kring frågan om tvång eller bristande samtycke borde utgöra grunden för straffansvaret i en ny sexualbrottslagstiftning. Under det senaste året har debatten kring sexualbrottslagstiftningen återigen blossat upp med full kraft. Missnöjet har främst bestått i att domstolarna i ett flertal fall dömt till ansvar för sexuellt utnyttjande respektive frikänt istället för att döma till ansvar för våldtäkt. Missnöjet från allmänhet och media påskyndade sannolikt arbetet med det lagförslag som var under beredning och från den 1 april i år gäller en ny sexualbrottslag som bl.a. innebär att våldtäktsbrottet har utvidgats till att även innefatta övergrepp på berusade, funktionshindrade, sovande och psykiskt sjuka offer. Vidare har kraven på tvång sänkts. Den nya lagen kritiserades emellertid redan när den befann sig på förslagsstadiet. Kritiken bestod bl.a. i att den skulle vara en populistisk lagstiftning utan någon substans. Man menade att den enda förändringen som lagen skulle komma att medföra var att en gärningsman nu kunde dömas för våldtäkt istället för sexuellt utnyttjande. Lagen skulle inte på något sätt resultera i fler fällande domar då ingen förändring av de gällande beviskraven i svensk rätt har skett. Vidare så har det gjorts gällande att lagen borde ha utformats med ett rekvisit om bristande samtycke som grund för straffansvar i enlighet med den dom som avkunnades mot Bulgarien den 4 december 2003. Däri slog Europadomstolen fast att Europakonventionen ålägger medlemsstaterna att straffbelägga och effektivt lagföra varje form av sexuellt umgänge som skett utan samtycke, även om offret inte gjort fysiskt motstånd.}},
  author       = {{Eklund, Jeanette}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{En ny sexualbrottslagstiftning}},
  year         = {{2005}},
}