Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sakrättsligt skydd för immaterialrättsliga licenser - varumärkesrätt och upphovsrätt

Eklöf, Ann-Kristin (2006)
Department of Law
Abstract
Detta examensarbete behandlar sakrättsliga aspekter på immaterialrättsliga licensavtal. Utredningen fokuserar främst på varumärkes- och upphovsrättslicenser, i syfte att ge en överblick över den sakrättsliga regleringen av såväl det industriella rättsskyddet som upphovsrätten och den närstående rättigheter. I analysen kommer att visas att immaterialrättsliga transaktioner, inklusive licenser, som huvudregel skyddas sakrättsligt redan genom avtalet, med undantag för panträtt i patent och varumärke där ett registreringssystem införts. Ovan nämnda slutsats kan dock inte med säkerhet beläggas, på grund av att lagstiftning och praxis på området nästan helt saknas. Arbetet baseras i stället på en genomgång och analys av relevant... (More)
Detta examensarbete behandlar sakrättsliga aspekter på immaterialrättsliga licensavtal. Utredningen fokuserar främst på varumärkes- och upphovsrättslicenser, i syfte att ge en överblick över den sakrättsliga regleringen av såväl det industriella rättsskyddet som upphovsrätten och den närstående rättigheter. I analysen kommer att visas att immaterialrättsliga transaktioner, inklusive licenser, som huvudregel skyddas sakrättsligt redan genom avtalet, med undantag för panträtt i patent och varumärke där ett registreringssystem införts. Ovan nämnda slutsats kan dock inte med säkerhet beläggas, på grund av att lagstiftning och praxis på området nästan helt saknas. Arbetet baseras i stället på en genomgång och analys av relevant immaterialrättslig, sakrättslig och exekutionsrättslig doktrin. Möjligheten för borgenärer på någondera sidan i licensavtal att tillgodogöra sig immaterialrätten, eller licens till den, kommer att behandlas. Det kan konstateras att det finns stora begränsningar i möjligheten att genom special- eller generalexekution åtkomma sagda rättigheter. Detta beror främst på immaterialrätternas traditionellt starka anknytning till innehavaren, som resulterat i långtgående inskränkningar i möjligheten att fritt överlåta immaterialrätter. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Eklöf, Ann-Kristin
supervisor
organization
year
type
H3 - Professional qualifications (4 Years - )
subject
keywords
Immaterialrätt, Sakrätt
language
Swedish
id
1557093
date added to LUP
2010-03-08 15:55:20
date last changed
2010-03-08 15:55:20
@misc{1557093,
  abstract     = {{Detta examensarbete behandlar sakrättsliga aspekter på immaterialrättsliga licensavtal. Utredningen fokuserar främst på varumärkes- och upphovsrättslicenser, i syfte att ge en överblick över den sakrättsliga regleringen av såväl det industriella rättsskyddet som upphovsrätten och den närstående rättigheter. I analysen kommer att visas att immaterialrättsliga transaktioner, inklusive licenser, som huvudregel skyddas sakrättsligt redan genom avtalet, med undantag för panträtt i patent och varumärke där ett registreringssystem införts. Ovan nämnda slutsats kan dock inte med säkerhet beläggas, på grund av att lagstiftning och praxis på området nästan helt saknas. Arbetet baseras i stället på en genomgång och analys av relevant immaterialrättslig, sakrättslig och exekutionsrättslig doktrin. Möjligheten för borgenärer på någondera sidan i licensavtal att tillgodogöra sig immaterialrätten, eller licens till den, kommer att behandlas. Det kan konstateras att det finns stora begränsningar i möjligheten att genom special- eller generalexekution åtkomma sagda rättigheter. Detta beror främst på immaterialrätternas traditionellt starka anknytning till innehavaren, som resulterat i långtgående inskränkningar i möjligheten att fritt överlåta immaterialrätter.}},
  author       = {{Eklöf, Ann-Kristin}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sakrättsligt skydd för immaterialrättsliga licenser - varumärkesrätt och upphovsrätt}},
  year         = {{2006}},
}