Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Differentiering av aktiers röstvärde

Ekstrand, Andreas (2002)
Department of Law
Abstract
Det är i svensk rätt tillåtet att ge ut aktier med olika röstvärde. Ingen aktie får emellertid ha ett röstvärde som överstiger tio gånger röstvärdet för en annan aktie (3 kap. 3 § ABL). Aktiebolag som före 1944 givit ut aktier med större röstvärdesskillnader än 1:10 får dock, med stöd av ABL:s övergångsbestämmelser, fortsätta att ge ut aktier med denna röstvärdeskillnad. Detta har bl.a. lett till att Ericssons röststarka A-aktier fortfarande har tusen gånger högre röstvärde än företagets B-aktier. Bruket av aktier med olika röstvärde har en lång tradition i svensk rätt och en undersökning av de svenska aktiemarknadsbolagen visar att närmare 60 procent av dem idag tillämpar röstvärdesdifferentiering. Differentiering av aktiers röstvärde... (More)
Det är i svensk rätt tillåtet att ge ut aktier med olika röstvärde. Ingen aktie får emellertid ha ett röstvärde som överstiger tio gånger röstvärdet för en annan aktie (3 kap. 3 § ABL). Aktiebolag som före 1944 givit ut aktier med större röstvärdesskillnader än 1:10 får dock, med stöd av ABL:s övergångsbestämmelser, fortsätta att ge ut aktier med denna röstvärdeskillnad. Detta har bl.a. lett till att Ericssons röststarka A-aktier fortfarande har tusen gånger högre röstvärde än företagets B-aktier. Bruket av aktier med olika röstvärde har en lång tradition i svensk rätt och en undersökning av de svenska aktiemarknadsbolagen visar att närmare 60 procent av dem idag tillämpar röstvärdesdifferentiering. Differentiering av aktiers röstvärde förekommer även utomlands men inte alls i den utsträckning som är fallet i Sverige. I förevarande arbete utreds röstvärdesdifferentieringens för- och nackdelar och de överväganden frågan aktualiserar. Utredningen visar att möjligheten till röstvärdesdifferentiering är värdefull främst från två synpunkter. Dels bidrar den till ett aktivt och starkt ägande i ett företag, dels skulle i åtskilliga ägarna av aktier i expanderande företag avstå från nyemissioner om inte möjlighet fanns att ge de nya aktieägarna röstsvaga aktier. Det sistnämnda skulle bl.a. kunna påverka sysselsättning och ekonomisk utveckling negativt. Den största nackdelen med röstvärdesdifferentiering är den ökade risk för missbruk det medför att en aktieägare inte bär en mot sitt inflytande svarande risk. I en sådan situation kan det tänkas att han låter sina beslut rörande företagets verksamhet styras av andra intressen än bästa möjliga avkastning. Analysen av röstvärdesdifferentieringens för- och nackdelar utmynnar i slutsatsen att fördelarna överväger nackdelarna och att någon lagstiftning innebärande ett avskaffande därför inte bör genomföras. I uppsatsen utreds också ABL:s förbud mot vissa typer av vinstandelsbevis, en fråga som är nära relaterad till lagens bestämmelser om röstvärdesdifferentiering. I detta sammanhang diskuteras bl.a. vinstandelsbevisets rättsliga natur och huruvida ett förbud är befogat. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Ekstrand, Andreas
supervisor
organization
year
type
H3 - Professional qualifications (4 Years - )
subject
keywords
Associationsrätt
language
Swedish
id
1557114
date added to LUP
2010-03-08 15:55:20
date last changed
2010-03-08 15:55:20
@misc{1557114,
  abstract     = {{Det är i svensk rätt tillåtet att ge ut aktier med olika röstvärde. Ingen aktie får emellertid ha ett röstvärde som överstiger tio gånger röstvärdet för en annan aktie (3 kap. 3 § ABL). Aktiebolag som före 1944 givit ut aktier med större röstvärdesskillnader än 1:10 får dock, med stöd av ABL:s övergångsbestämmelser, fortsätta att ge ut aktier med denna röstvärdeskillnad. Detta har bl.a. lett till att Ericssons röststarka A-aktier fortfarande har tusen gånger högre röstvärde än företagets B-aktier. Bruket av aktier med olika röstvärde har en lång tradition i svensk rätt och en undersökning av de svenska aktiemarknadsbolagen visar att närmare 60 procent av dem idag tillämpar röstvärdesdifferentiering. Differentiering av aktiers röstvärde förekommer även utomlands men inte alls i den utsträckning som är fallet i Sverige. I förevarande arbete utreds röstvärdesdifferentieringens för- och nackdelar och de överväganden frågan aktualiserar. Utredningen visar att möjligheten till röstvärdesdifferentiering är värdefull främst från två synpunkter. Dels bidrar den till ett aktivt och starkt ägande i ett företag, dels skulle i åtskilliga ägarna av aktier i expanderande företag avstå från nyemissioner om inte möjlighet fanns att ge de nya aktieägarna röstsvaga aktier. Det sistnämnda skulle bl.a. kunna påverka sysselsättning och ekonomisk utveckling negativt. Den största nackdelen med röstvärdesdifferentiering är den ökade risk för missbruk det medför att en aktieägare inte bär en mot sitt inflytande svarande risk. I en sådan situation kan det tänkas att han låter sina beslut rörande företagets verksamhet styras av andra intressen än bästa möjliga avkastning. Analysen av röstvärdesdifferentieringens för- och nackdelar utmynnar i slutsatsen att fördelarna överväger nackdelarna och att någon lagstiftning innebärande ett avskaffande därför inte bör genomföras. I uppsatsen utreds också ABL:s förbud mot vissa typer av vinstandelsbevis, en fråga som är nära relaterad till lagens bestämmelser om röstvärdesdifferentiering. I detta sammanhang diskuteras bl.a. vinstandelsbevisets rättsliga natur och huruvida ett förbud är befogat.}},
  author       = {{Ekstrand, Andreas}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Differentiering av aktiers röstvärde}},
  year         = {{2002}},
}