Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Den eventuellt slopade revisionsplikten för små aktiebolag - en komparativ studie

Ek, Anton (2010)
Department of Law
Abstract
Denna uppsats kommer att behandla den eventuellt slopade revisionsplikten för små aktiebolag. Uppsatsen tar sin utgångspunkt i svensk aktiebolagsrätt men ska även aktualisera revisionsfrågan ur ett europeiskt, danskt och engelskt perspektiv. Huvudfrågan i uppsatsen är varför vi i Sverige har valt att ha kvar revisionsplikten för små aktiebolag, då vi utgör en minoritet inom EU på just revisionspliktens område. Är det möjligt att frångå obligatoriet och göra revisionen till ett frivilligt moment? Inledningsvis har jag valt att studera de svenska lagarna på området. Vidare har jag jämfört den svenska synen på revision för små aktiebolag med europarättsliga regler, reglerna i Danmark och slutligen England. I Sverige tillsattes en särskild... (More)
Denna uppsats kommer att behandla den eventuellt slopade revisionsplikten för små aktiebolag. Uppsatsen tar sin utgångspunkt i svensk aktiebolagsrätt men ska även aktualisera revisionsfrågan ur ett europeiskt, danskt och engelskt perspektiv. Huvudfrågan i uppsatsen är varför vi i Sverige har valt att ha kvar revisionsplikten för små aktiebolag, då vi utgör en minoritet inom EU på just revisionspliktens område. Är det möjligt att frångå obligatoriet och göra revisionen till ett frivilligt moment? Inledningsvis har jag valt att studera de svenska lagarna på området. Vidare har jag jämfört den svenska synen på revision för små aktiebolag med europarättsliga regler, reglerna i Danmark och slutligen England. I Sverige tillsattes en särskild grupp, vilken hade till uppgift att undersöka huruvida det är möjligt eller ej att i Sverige slopa plikten för små aktiebolag att företa revision. Denna grupp fick namnet Utredningen. Utredningens förslag är att Sverige ska slopa revisionsplikten den 10 juli år 2010. Slopandet av revisionen ska enligt Utredningen genomföras i en fas. Det skrivna innebär att Sverige går mot samma reformation inom revisionspliktens område som många andra medlemsländer inom EU. En annan fråga som aktualiseras i samband med frågan om revisionspliktens vara eller icke vara, är om Utredningens förslag går att genomföra i praktiken och hur det svenska näringslivet med dess intressenter ställer sig till Utredningens förslag. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Ek, Anton
supervisor
organization
year
type
H3 - Professional qualifications (4 Years - )
subject
keywords
Associationsrätt
language
Swedish
id
1557138
date added to LUP
2010-03-08 15:55:20
date last changed
2010-03-08 15:55:20
@misc{1557138,
  abstract     = {{Denna uppsats kommer att behandla den eventuellt slopade revisionsplikten för små aktiebolag. Uppsatsen tar sin utgångspunkt i svensk aktiebolagsrätt men ska även aktualisera revisionsfrågan ur ett europeiskt, danskt och engelskt perspektiv. Huvudfrågan i uppsatsen är varför vi i Sverige har valt att ha kvar revisionsplikten för små aktiebolag, då vi utgör en minoritet inom EU på just revisionspliktens område. Är det möjligt att frångå obligatoriet och göra revisionen till ett frivilligt moment? Inledningsvis har jag valt att studera de svenska lagarna på området. Vidare har jag jämfört den svenska synen på revision för små aktiebolag med europarättsliga regler, reglerna i Danmark och slutligen England. I Sverige tillsattes en särskild grupp, vilken hade till uppgift att undersöka huruvida det är möjligt eller ej att i Sverige slopa plikten för små aktiebolag att företa revision. Denna grupp fick namnet Utredningen. Utredningens förslag är att Sverige ska slopa revisionsplikten den 10 juli år 2010. Slopandet av revisionen ska enligt Utredningen genomföras i en fas. Det skrivna innebär att Sverige går mot samma reformation inom revisionspliktens område som många andra medlemsländer inom EU. En annan fråga som aktualiseras i samband med frågan om revisionspliktens vara eller icke vara, är om Utredningens förslag går att genomföra i praktiken och hur det svenska näringslivet med dess intressenter ställer sig till Utredningens förslag.}},
  author       = {{Ek, Anton}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Den eventuellt slopade revisionsplikten för små aktiebolag - en komparativ studie}},
  year         = {{2010}},
}