Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Ekonomisk brottslighet - vad som faller under den skatterättsliga definitionen

Fredenius, Sophie (2007)
Department of Law
Abstract
Det finns ingen vedertagen definition av begreppet ekonomisk brottslighet. I en synnerligen vid och allmän betydelse kan ekonomisk brottslighet definieras som alla brott som begås med ekonomiska motiv, vilket gör det mycket svårt att definitionsmässigt avgränsa och klargöra vad som egentligen faller under begreppet ekonomisk brottslighet. Nackdelen med många olika definitioner och åsikter, om vad som avses med ekonomisk brottslighet, är att det förorsakar bekymmer, när ämnet skall behandlas politiskt, i anknytning till brottsbekämpning eller i forskningshänseende. Begreppsförvirringen uppstår bland annat för att myndigheter och forskare inte har samma behov av vilka avsikter en begreppsbestämning ska tjäna. Det är därmed inte underligt,... (More)
Det finns ingen vedertagen definition av begreppet ekonomisk brottslighet. I en synnerligen vid och allmän betydelse kan ekonomisk brottslighet definieras som alla brott som begås med ekonomiska motiv, vilket gör det mycket svårt att definitionsmässigt avgränsa och klargöra vad som egentligen faller under begreppet ekonomisk brottslighet. Nackdelen med många olika definitioner och åsikter, om vad som avses med ekonomisk brottslighet, är att det förorsakar bekymmer, när ämnet skall behandlas politiskt, i anknytning till brottsbekämpning eller i forskningshänseende. Begreppsförvirringen uppstår bland annat för att myndigheter och forskare inte har samma behov av vilka avsikter en begreppsbestämning ska tjäna. Det är därmed inte underligt, att behovet av preciseringar eller avgränsningar skiljer sig åt emellan olika grupper. Skadligt skattefusk får samhällsekonomiska konsekvenser på många områden. Dessutom medför det negativa följder på samhällsmoralen och samhällets institutioner. Det finns en risk, att det kommer att bli allt svårare att hantera nya situationer och metoder för skatteundandragande, pga. problemen att kontrollera gränsöverskridande transaktioner, som allt oftare blivit IT-relaterade. Oftast är ekonomisk brottslighet s.k. spaningsbrott och dessa brott måste upptäckas av ett kontrollorgan. Gränsdragningen mellan ekonomisk och organiserad brottslighet har också blivit mer diffus och vissa företagsstrukturer drar med sig bådadera brottsligheterna. Det har även blivit allt lättare för privatpersoner och olika företag att skatteplanera i ett allt mer ekonomiskt globaliserat samhälle. Skadlig skattekonkurrens har uppmärksammats mer och mer, eftersom enskilda länder sänker sina skatter för att locka till sig andra länders beskattningsunderlag. För att kunna bekämpa utvecklingen på ett effektivt vis, behövs det kanske någon form av definitioner av olika begrepp för att avgränsa tillämpningsområdet. Det finns inte heller någon allmän definition av begreppet skatteparadis, vilket kan bero på att skatt inte är någon enhetlig företeelse och att beskattning kan ske på olika vis samt skilja sig åt beroende på var i världen den skall uttas. I BRÅ-rapporten 2000:19 konstateras det också att det inte finns någon internationellt vedertagen definition. Kriterierna skiljer sig åt bland de olika organisationer, som upprättat svarta listor över vilka stater/jurisdiktioner som skall anses klassas som skatteparadis eller ej. Utvecklingen tycks gå mot att skillnaderna mellan de klassiska skatteparadisen och de nya offshore-jurisdiktionerna raderas ut. Både ekonomisk brottslighet och skatteparadis används inom svensk doktrin utan någon entydig begreppsbestämning. Jag anser, att avgränsningen av ekonomisk brottslighet varken kan eller bör vara särskilt låst, eftersom den ekonomiska brottsförekomsten är föränderligt mångskiftande och successivt utvecklar en mängd nya former. Därför bör begreppsbestämningen vara öppen och anpassningsbar. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Fredenius, Sophie
supervisor
organization
year
type
H3 - Professional qualifications (4 Years - )
subject
keywords
Skatterätt
language
Swedish
id
1557569
date added to LUP
2010-03-08 15:55:21
date last changed
2010-03-08 15:55:21
@misc{1557569,
  abstract     = {{Det finns ingen vedertagen definition av begreppet ekonomisk brottslighet. I en synnerligen vid och allmän betydelse kan ekonomisk brottslighet definieras som alla brott som begås med ekonomiska motiv, vilket gör det mycket svårt att definitionsmässigt avgränsa och klargöra vad som egentligen faller under begreppet ekonomisk brottslighet. Nackdelen med många olika definitioner och åsikter, om vad som avses med ekonomisk brottslighet, är att det förorsakar bekymmer, när ämnet skall behandlas politiskt, i anknytning till brottsbekämpning eller i forskningshänseende. Begreppsförvirringen uppstår bland annat för att myndigheter och forskare inte har samma behov av vilka avsikter en begreppsbestämning ska tjäna. Det är därmed inte underligt, att behovet av preciseringar eller avgränsningar skiljer sig åt emellan olika grupper. Skadligt skattefusk får samhällsekonomiska konsekvenser på många områden. Dessutom medför det negativa följder på samhällsmoralen och samhällets institutioner. Det finns en risk, att det kommer att bli allt svårare att hantera nya situationer och metoder för skatteundandragande, pga. problemen att kontrollera gränsöverskridande transaktioner, som allt oftare blivit IT-relaterade. Oftast är ekonomisk brottslighet s.k. spaningsbrott och dessa brott måste upptäckas av ett kontrollorgan. Gränsdragningen mellan ekonomisk och organiserad brottslighet har också blivit mer diffus och vissa företagsstrukturer drar med sig bådadera brottsligheterna. Det har även blivit allt lättare för privatpersoner och olika företag att skatteplanera i ett allt mer ekonomiskt globaliserat samhälle. Skadlig skattekonkurrens har uppmärksammats mer och mer, eftersom enskilda länder sänker sina skatter för att locka till sig andra länders beskattningsunderlag. För att kunna bekämpa utvecklingen på ett effektivt vis, behövs det kanske någon form av definitioner av olika begrepp för att avgränsa tillämpningsområdet. Det finns inte heller någon allmän definition av begreppet skatteparadis, vilket kan bero på att skatt inte är någon enhetlig företeelse och att beskattning kan ske på olika vis samt skilja sig åt beroende på var i världen den skall uttas. I BRÅ-rapporten 2000:19 konstateras det också att det inte finns någon internationellt vedertagen definition. Kriterierna skiljer sig åt bland de olika organisationer, som upprättat svarta listor över vilka stater/jurisdiktioner som skall anses klassas som skatteparadis eller ej. Utvecklingen tycks gå mot att skillnaderna mellan de klassiska skatteparadisen och de nya offshore-jurisdiktionerna raderas ut. Både ekonomisk brottslighet och skatteparadis används inom svensk doktrin utan någon entydig begreppsbestämning. Jag anser, att avgränsningen av ekonomisk brottslighet varken kan eller bör vara särskilt låst, eftersom den ekonomiska brottsförekomsten är föränderligt mångskiftande och successivt utvecklar en mängd nya former. Därför bör begreppsbestämningen vara öppen och anpassningsbar.}},
  author       = {{Fredenius, Sophie}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Ekonomisk brottslighet - vad som faller under den skatterättsliga definitionen}},
  year         = {{2007}},
}