Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Underprisöverlåtelse av verksamhetsgren vid inkomstbeskattningen

Gensmann, Camilla (2002)
Department of Law
Abstract
Företagsöverlåtelser är en typ av transaktioner som skattemässigt kan medföra stora konsekvenser. Underprisöverlåtelsereglerna möjliggör dock under vissa förutsättningar omstruktureringar utan omedelbara beskattningskonsekvenser. För att dessa regler skall vara tillämpliga måste samtliga av de i lagtexten uppställda villkoren vara uppfyllda. Villkoret i 23 kap. 17 § IL är ett av dessa. Detta villkor stadgar att i en situation där koncernbidragsrätt saknas, måste överlåtelsen avse hela näringsverksamheten, en verksamhetsgren eller en ideell andel av en verksamhet eller en verksamhetsgren. Det är således inte möjligt att, i en situation där koncernbidragsrätt saknas, överlåta enstaka tillgångar till underpris utan omedelbara... (More)
Företagsöverlåtelser är en typ av transaktioner som skattemässigt kan medföra stora konsekvenser. Underprisöverlåtelsereglerna möjliggör dock under vissa förutsättningar omstruktureringar utan omedelbara beskattningskonsekvenser. För att dessa regler skall vara tillämpliga måste samtliga av de i lagtexten uppställda villkoren vara uppfyllda. Villkoret i 23 kap. 17 § IL är ett av dessa. Detta villkor stadgar att i en situation där koncernbidragsrätt saknas, måste överlåtelsen avse hela näringsverksamheten, en verksamhetsgren eller en ideell andel av en verksamhet eller en verksamhetsgren. Det är således inte möjligt att, i en situation där koncernbidragsrätt saknas, överlåta enstaka tillgångar till underpris utan omedelbara beskattningskonsekvenser. Enligt 2 kap. 25 § IL avses med verksamhetsgren ''sådan del av en rörelse som lämpar sig för att avskiljas till en självständig rörelse''. Definitionen av uttrycket är vag. Tillämpningsproblem uppkommer därmed vid gränsdragningen mellan enstaka tillgång och verksamhetsgren. Oklarheter beträffande tolkningen av begreppet verksamhetsgren resulterar i många ansökningar om förhandsbesked hos Skatterättsnämnden. Syftet med denna uppsats är att utreda hur begreppet verksamhetsgren vid underprisöverlåtelser bör tolkas. En stor del av uppsatsen ägnas därför åt redogörelse för uttalanden i de olika rättskällorna lagtext, förarbeten, praxis och doktrin. Då definitionen av verksamhetsgren i 2 kap. 25 § IL gäller generellt i hela inkomstskattelagen är den tillämplig även vid verksamhetsavyttringar. Fusionsdirektivet (90/434/EEG) ligger till grund för reglerna om verksamhetsavyttringar. EG-domstolens praxis beträffande tolkningen av begreppet verksamhetsgren kan därmed få betydelse för den inhemska tolkningen av begreppet. Redogörelsen för uttalandena i de olika rättskällorna utmynnar i en del slutsatser. Exempelvis konstateras att bedömningen av om det föreligger en verksamhetsgren skall göras utifrån förvärvarens perspektiv. I detta avseende föreligger en skillnad jämfört med äldre praxis, där bedömningen gjordes utifrån överlåtarens perspektiv. Det avgörande är nu att de överlåtna tillgångarna, utifrån förvärvarens perspektiv, lämpar sig för att avskiljas till en självständig rörelse. Troligtvis är det inte nödvändigt att de överlåtna tillgångarna hos förvärvaren verkligen kommer att utgöra en självständig rörelse. Vidare konstateras att i situationer där kringorganisation krävs för brukande av de överlåtna tillgångarna, måste troligtvis även denna överlåtas för att överlåtelse av en verksamhetsgren skall anses föreligga. Rättskällorna ger på vissa punkter liten ledning, vilket medför att det är svårt att dra några säkra slutsatser. I vissa avseenden är det därmed oklart hur begreppet verksamhetsgren skall tolkas. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Gensmann, Camilla
supervisor
organization
year
type
H3 - Professional qualifications (4 Years - )
subject
keywords
Skatterätt
language
Swedish
id
1557702
date added to LUP
2010-03-08 15:55:21
date last changed
2010-03-08 15:55:21
@misc{1557702,
  abstract     = {{Företagsöverlåtelser är en typ av transaktioner som skattemässigt kan medföra stora konsekvenser. Underprisöverlåtelsereglerna möjliggör dock under vissa förutsättningar omstruktureringar utan omedelbara beskattningskonsekvenser. För att dessa regler skall vara tillämpliga måste samtliga av de i lagtexten uppställda villkoren vara uppfyllda. Villkoret i 23 kap. 17 § IL är ett av dessa. Detta villkor stadgar att i en situation där koncernbidragsrätt saknas, måste överlåtelsen avse hela näringsverksamheten, en verksamhetsgren eller en ideell andel av en verksamhet eller en verksamhetsgren. Det är således inte möjligt att, i en situation där koncernbidragsrätt saknas, överlåta enstaka tillgångar till underpris utan omedelbara beskattningskonsekvenser. Enligt 2 kap. 25 § IL avses med verksamhetsgren ''sådan del av en rörelse som lämpar sig för att avskiljas till en självständig rörelse''. Definitionen av uttrycket är vag. Tillämpningsproblem uppkommer därmed vid gränsdragningen mellan enstaka tillgång och verksamhetsgren. Oklarheter beträffande tolkningen av begreppet verksamhetsgren resulterar i många ansökningar om förhandsbesked hos Skatterättsnämnden. Syftet med denna uppsats är att utreda hur begreppet verksamhetsgren vid underprisöverlåtelser bör tolkas. En stor del av uppsatsen ägnas därför åt redogörelse för uttalanden i de olika rättskällorna lagtext, förarbeten, praxis och doktrin. Då definitionen av verksamhetsgren i 2 kap. 25 § IL gäller generellt i hela inkomstskattelagen är den tillämplig även vid verksamhetsavyttringar. Fusionsdirektivet (90/434/EEG) ligger till grund för reglerna om verksamhetsavyttringar. EG-domstolens praxis beträffande tolkningen av begreppet verksamhetsgren kan därmed få betydelse för den inhemska tolkningen av begreppet. Redogörelsen för uttalandena i de olika rättskällorna utmynnar i en del slutsatser. Exempelvis konstateras att bedömningen av om det föreligger en verksamhetsgren skall göras utifrån förvärvarens perspektiv. I detta avseende föreligger en skillnad jämfört med äldre praxis, där bedömningen gjordes utifrån överlåtarens perspektiv. Det avgörande är nu att de överlåtna tillgångarna, utifrån förvärvarens perspektiv, lämpar sig för att avskiljas till en självständig rörelse. Troligtvis är det inte nödvändigt att de överlåtna tillgångarna hos förvärvaren verkligen kommer att utgöra en självständig rörelse. Vidare konstateras att i situationer där kringorganisation krävs för brukande av de överlåtna tillgångarna, måste troligtvis även denna överlåtas för att överlåtelse av en verksamhetsgren skall anses föreligga. Rättskällorna ger på vissa punkter liten ledning, vilket medför att det är svårt att dra några säkra slutsatser. I vissa avseenden är det därmed oklart hur begreppet verksamhetsgren skall tolkas.}},
  author       = {{Gensmann, Camilla}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Underprisöverlåtelse av verksamhetsgren vid inkomstbeskattningen}},
  year         = {{2002}},
}