Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Beskattningen av investmentföretag - särskilt om kriterierna i 39 kap. 15 § Inkomstskattelagen

Ivarsson, Max (2007)
Department of Law
Abstract
Uppsatsen behandlar beskattningen av investmentföretag. För att ett företag skatterättsligt skall ses som ett investmentföretag, och därmed komma i åtnjutande av de särskilda regler för beskattningen som gäller för sådana företag, krävs att de kriterier som uppställs i 39 kap. 15 § Inkomstskattelagen är uppfyllda. Dessa kriterier syftar till att säkerställa att endast de företag som ägnar sig åt den typ av verksamhet som lagstiftaren ansett skall vara särbeskattad kommer i åtnjutande av de särskilda skattereglerna. För att ett företag skall anses vara ett investmentföretag och därmed komma i åtnjutande av skattefrihet för kapitalvinster på aktier och dylikt krävs alltså att det är ett svenskt aktiebolag eller en svensk ekonomisk förening -... (More)
Uppsatsen behandlar beskattningen av investmentföretag. För att ett företag skatterättsligt skall ses som ett investmentföretag, och därmed komma i åtnjutande av de särskilda regler för beskattningen som gäller för sådana företag, krävs att de kriterier som uppställs i 39 kap. 15 § Inkomstskattelagen är uppfyllda. Dessa kriterier syftar till att säkerställa att endast de företag som ägnar sig åt den typ av verksamhet som lagstiftaren ansett skall vara särbeskattad kommer i åtnjutande av de särskilda skattereglerna. För att ett företag skall anses vara ett investmentföretag och därmed komma i åtnjutande av skattefrihet för kapitalvinster på aktier och dylikt krävs alltså att det är ett svenskt aktiebolag eller en svensk ekonomisk förening - som uteslutande eller så gott som uteslutande förvaltar värdepapper eller liknande tillgångar, - vars uppgift väsentligen är att genom ett välfördelat värdepappersinnehav erbjuda andelsägarna riskfördelning, och - som ett stort antal fysiska personer äger andelar i. Kriterierna för att bli beskattat som investmentföretag är i stort sett oförändrade sedan reglerna infördes i skattelagstiftningen. Eftersom de endast är tillämpliga på ett mycket begränsat antal skattskyldiga är reglerna dock relativt sparsamt behandlade i såväl praxis som doktrin. Inte desto mindre har inträde i och framförallt utträde ur särbeskattningen ofta mycket omfattande ekonomiska konsekvenser för de skattskyldiga företagen. Av denna anledning synes det vara angeläget för de skattskyldiga att åtminstone i någon mån kunna förutse huruvida de uppfyller kriterierna eller ej. I förarbeten lämnas en del indikationer på hur rekvisiten skall tolkas. Dessa är emellertid många gånger ej särskilt utförliga. Detta, i kombination med att praxis i många fall synes ha accepterat en betydligt vidare tolkning av rekvisiten, har bidragit till att förutsebarheten beträffande huruvida en skattskyldig uppfyller rekvisiten eller ej många gånger kan vara svår. Denna ordning kan ej vara önskvärd vare sig för fiscus eller för de skattskyldiga. Uppsatsen kommer därför att presentera några i doktrin lanserade metoder för mer fast bedömning av rekvisiten. Vidare kommer några nya och utvecklade metoder att lanseras. Tonvikten i uppsatsen ligger alltså på kriterierna som skall vara uppfyllda för att schablonbeskattning som investmentföretag skall vara aktuell. Vidare berörs, något mindre utförligt, effekter av inträde respektive utträde ur schablonbeskattningen. En kortare introduktion till begreppet investmentföretag som samt dessas bakgrund och historik ges också. Dessa avsnitt är av mer övergripande karaktär och har endast ett orienterande syfte (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Ivarsson, Max
supervisor
organization
year
type
H3 - Professional qualifications (4 Years - )
subject
keywords
Skatterätt
language
Swedish
id
1558580
date added to LUP
2010-03-08 15:55:22
date last changed
2010-03-08 15:55:22
@misc{1558580,
  abstract     = {{Uppsatsen behandlar beskattningen av investmentföretag. För att ett företag skatterättsligt skall ses som ett investmentföretag, och därmed komma i åtnjutande av de särskilda regler för beskattningen som gäller för sådana företag, krävs att de kriterier som uppställs i 39 kap. 15 § Inkomstskattelagen är uppfyllda. Dessa kriterier syftar till att säkerställa att endast de företag som ägnar sig åt den typ av verksamhet som lagstiftaren ansett skall vara särbeskattad kommer i åtnjutande av de särskilda skattereglerna. För att ett företag skall anses vara ett investmentföretag och därmed komma i åtnjutande av skattefrihet för kapitalvinster på aktier och dylikt krävs alltså att det är ett svenskt aktiebolag eller en svensk ekonomisk förening - som uteslutande eller så gott som uteslutande förvaltar värdepapper eller liknande tillgångar, - vars uppgift väsentligen är att genom ett välfördelat värdepappersinnehav erbjuda andelsägarna riskfördelning, och - som ett stort antal fysiska personer äger andelar i. Kriterierna för att bli beskattat som investmentföretag är i stort sett oförändrade sedan reglerna infördes i skattelagstiftningen. Eftersom de endast är tillämpliga på ett mycket begränsat antal skattskyldiga är reglerna dock relativt sparsamt behandlade i såväl praxis som doktrin. Inte desto mindre har inträde i och framförallt utträde ur särbeskattningen ofta mycket omfattande ekonomiska konsekvenser för de skattskyldiga företagen. Av denna anledning synes det vara angeläget för de skattskyldiga att åtminstone i någon mån kunna förutse huruvida de uppfyller kriterierna eller ej. I förarbeten lämnas en del indikationer på hur rekvisiten skall tolkas. Dessa är emellertid många gånger ej särskilt utförliga. Detta, i kombination med att praxis i många fall synes ha accepterat en betydligt vidare tolkning av rekvisiten, har bidragit till att förutsebarheten beträffande huruvida en skattskyldig uppfyller rekvisiten eller ej många gånger kan vara svår. Denna ordning kan ej vara önskvärd vare sig för fiscus eller för de skattskyldiga. Uppsatsen kommer därför att presentera några i doktrin lanserade metoder för mer fast bedömning av rekvisiten. Vidare kommer några nya och utvecklade metoder att lanseras. Tonvikten i uppsatsen ligger alltså på kriterierna som skall vara uppfyllda för att schablonbeskattning som investmentföretag skall vara aktuell. Vidare berörs, något mindre utförligt, effekter av inträde respektive utträde ur schablonbeskattningen. En kortare introduktion till begreppet investmentföretag som samt dessas bakgrund och historik ges också. Dessa avsnitt är av mer övergripande karaktär och har endast ett orienterande syfte}},
  author       = {{Ivarsson, Max}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Beskattningen av investmentföretag - särskilt om kriterierna i 39 kap. 15 § Inkomstskattelagen}},
  year         = {{2007}},
}