Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Konsumtion av rättigheter knutna till ett varumärke i EU-rätt, svensk rätt och polsk rätt.

Janicki, Pawel (2001)
Department of Law
Abstract
Konsumtionsprincipen har en viktig funktion för rättigheter knutna till ett varumärke. Den anger inom vilket geografiskt område rättigheterna kan uppfattas som konsumerade då varorna till vilka rättigheterna är sammankopplade förs ut på marknaden. Konsumtionsprincipen kan både gynna och förhindra parallellimport. Det förstnämnda är fallet när konsumtionen är global och det andra då konsumtionen begränsas till mindre områden. EG-domstolen har i olika rättsfall angett att inom EU begränsar sig konsumtionen av rättigheter till en region, d.v.s. till området som motsvarar EES. Det har påverkat lagstiftningen både i Sverige och i Polen. Sverige har använt sig av en global dvs. världsomspännande, konsumtion av rättigheter. Efter EG-domstolens... (More)
Konsumtionsprincipen har en viktig funktion för rättigheter knutna till ett varumärke. Den anger inom vilket geografiskt område rättigheterna kan uppfattas som konsumerade då varorna till vilka rättigheterna är sammankopplade förs ut på marknaden. Konsumtionsprincipen kan både gynna och förhindra parallellimport. Det förstnämnda är fallet när konsumtionen är global och det andra då konsumtionen begränsas till mindre områden. EG-domstolen har i olika rättsfall angett att inom EU begränsar sig konsumtionen av rättigheter till en region, d.v.s. till området som motsvarar EES. Det har påverkat lagstiftningen både i Sverige och i Polen. Sverige har använt sig av en global dvs. världsomspännande, konsumtion av rättigheter. Efter EG-domstolens avgörande blev den svenske lagstiftaren tvungen att ändra inställning till en regional konsumtion. I Polen har man nytta av att använda den globala konsumtionen men för att anpassa sin lagstiftning till EU: rätten, inför framtida medlemskap, har den nya varumärkeslagen fått en regel om en regional konsumtionsprincip. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Janicki, Pawel
supervisor
organization
year
type
H3 - Professional qualifications (4 Years - )
subject
keywords
Immaterialrätt
language
Swedish
id
1558633
date added to LUP
2010-03-08 15:55:22
date last changed
2010-03-08 15:55:22
@misc{1558633,
  abstract     = {{Konsumtionsprincipen har en viktig funktion för rättigheter knutna till ett varumärke. Den anger inom vilket geografiskt område rättigheterna kan uppfattas som konsumerade då varorna till vilka rättigheterna är sammankopplade förs ut på marknaden. Konsumtionsprincipen kan både gynna och förhindra parallellimport. Det förstnämnda är fallet när konsumtionen är global och det andra då konsumtionen begränsas till mindre områden. EG-domstolen har i olika rättsfall angett att inom EU begränsar sig konsumtionen av rättigheter till en region, d.v.s. till området som motsvarar EES. Det har påverkat lagstiftningen både i Sverige och i Polen. Sverige har använt sig av en global dvs. världsomspännande, konsumtion av rättigheter. Efter EG-domstolens avgörande blev den svenske lagstiftaren tvungen att ändra inställning till en regional konsumtion. I Polen har man nytta av att använda den globala konsumtionen men för att anpassa sin lagstiftning till EU: rätten, inför framtida medlemskap, har den nya varumärkeslagen fått en regel om en regional konsumtionsprincip.}},
  author       = {{Janicki, Pawel}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Konsumtion av rättigheter knutna till ett varumärke i EU-rätt, svensk rätt och polsk rätt.}},
  year         = {{2001}},
}