Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Felansvaret vid köp av bostadsrätt

Jensén, Karin (2003)
Department of Law
Abstract
Köp av bostadsrätt är en stor ekonomisk affär för de flesta privatpersoner. Det är därför viktigt att reglerna kring köpet är så tydliga och lättillämpade som möjligt. Mitt syfte i uppsatsen har därför varit att se över hur felansvarsreglerna fungerar vid köp av bostadsrätt. De felregler som i första hand blir tillämpliga vid köp av bostadsrätt är köplagens. Reglerna i köplagen är emellertid inriktade på köp av lösa saker och annan liknande egendom. Denna inriktning medför att bostadsrättens speciella karaktär, som blandform av nyttjanderätt och äganderätt, tillåter att avsteg från dessa regler kan göras. Eftersom köpet av bostadsrätt uppvisar stora likheter med fastighetsköpet öppnas därmed en möjlighet för rättstillämparen att istället... (More)
Köp av bostadsrätt är en stor ekonomisk affär för de flesta privatpersoner. Det är därför viktigt att reglerna kring köpet är så tydliga och lättillämpade som möjligt. Mitt syfte i uppsatsen har därför varit att se över hur felansvarsreglerna fungerar vid köp av bostadsrätt. De felregler som i första hand blir tillämpliga vid köp av bostadsrätt är köplagens. Reglerna i köplagen är emellertid inriktade på köp av lösa saker och annan liknande egendom. Denna inriktning medför att bostadsrättens speciella karaktär, som blandform av nyttjanderätt och äganderätt, tillåter att avsteg från dessa regler kan göras. Eftersom köpet av bostadsrätt uppvisar stora likheter med fastighetsköpet öppnas därmed en möjlighet för rättstillämparen att istället tillämpa felreglerna i JB. Efter en komparativ studie av bestämmelserna kring felansvaret i JB och köplagen kan betydliga skillnader mellan regelverken påvisas. Möjligheten för rättstillämparen att göra en analogi med bestämmelserna i JB medför då att några tydliga och fasta regler för vad som skall gälla angående felansvaret vid köp av bostadsrätt inte föreligger. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Jensén, Karin
supervisor
organization
year
type
H3 - Professional qualifications (4 Years - )
subject
keywords
Fastighetsrätt
language
Swedish
id
1558681
date added to LUP
2010-03-08 15:55:22
date last changed
2010-03-08 15:55:22
@misc{1558681,
  abstract     = {{Köp av bostadsrätt är en stor ekonomisk affär för de flesta privatpersoner. Det är därför viktigt att reglerna kring köpet är så tydliga och lättillämpade som möjligt. Mitt syfte i uppsatsen har därför varit att se över hur felansvarsreglerna fungerar vid köp av bostadsrätt. De felregler som i första hand blir tillämpliga vid köp av bostadsrätt är köplagens. Reglerna i köplagen är emellertid inriktade på köp av lösa saker och annan liknande egendom. Denna inriktning medför att bostadsrättens speciella karaktär, som blandform av nyttjanderätt och äganderätt, tillåter att avsteg från dessa regler kan göras. Eftersom köpet av bostadsrätt uppvisar stora likheter med fastighetsköpet öppnas därmed en möjlighet för rättstillämparen att istället tillämpa felreglerna i JB. Efter en komparativ studie av bestämmelserna kring felansvaret i JB och köplagen kan betydliga skillnader mellan regelverken påvisas. Möjligheten för rättstillämparen att göra en analogi med bestämmelserna i JB medför då att några tydliga och fasta regler för vad som skall gälla angående felansvaret vid köp av bostadsrätt inte föreligger.}},
  author       = {{Jensén, Karin}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Felansvaret vid köp av bostadsrätt}},
  year         = {{2003}},
}